Piektā daļa stacionēto Covid-19 pacientu ārstējas Infektoloģijas centrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) ārstējas 20,8% no visiem stacionētajiem Covid-19 pacientiem, liecina slimnīcas apkopotie dati.

Kopumā visos slimnīcas stacionāros atrodas 183 Covid-19 pacienti, savukārt, kā liecina aktuālākie Nacionālā veselības dienesta dati, Latvijā pavisam ir stacionēti 437 Covid-19 pacienti. Līdz ar to LIC ārstējas aptuveni puse jeb 93 no visiem slimnīcā stacionētajiem Covid-19 pacientiem.

Rīgas Austrumu slimnīcā Covid-19 pacientu ārstēšanai ir atvēlēti četri stacionāri - LIC, Bīstamo infekciju nodaļa, Tuberkulozes un plaušu slimību centrs un Toksikoloģijas un sepses klīnika.

LIC galvenā ārste Baiba Rozentāle aģentūrai LETA klāstīja, ka rudens Covid-19 periodā vidējais pacienta ārstēšanās ilgums stacionārā bijis 9,2 dienas. Savukārt ilgākais šajā stacionārā pavadītais laiks kādam sasirgušajam ir bijis 35 dienas, turklāt pacients beigās esot izveseļojies.

Vadoties pēc Rozantāles sacītā, stacionārā nonāk dažāda vecuma Covid-19 pacienti gan ar plaušu bojājumiem, gan arī bez. Tomēr vairumā gadījumu smaga slimības gaita esot pacientiem, kuriem ir sirds un asinsvadu vai plaušu slimības. Tāpat slimība gaita parasti esot smagāka pacientiem ar cukura diabētu, metabolo sindromu vai lieko svaru.

Tomēr viena tendence, kas parādās arī praksē, ir tāda, ka jaunie cilvēki reti aiziet bojā, stāstīja mediķe.

Rozentāles ieskatā mediķi tagad, atšķirībā no pavasara, ir guvuši vairāk zināšanu un labāk izprot, kā ārstēt Covid-19 pacientus.

Sasirgušo ārstēšanā, pēc Rozentāles sacītā, konkrētos gadījumos tiek izmantots arī remdesivīrs, kas ir pretvīrusu medikaments. Mediķe atklāj, ka šis medikaments praksē ir pierādījies efektīvs, tomēr tas var tikt izmantots tikai atsevišķos gadījumos. "Svarīgi ir iedot remdisivīru laikā, un tad mēs tiešām redzam efektu," piebilda centra galvenā ārste, skaidrojot, ka būtiski ir iedot to pirmajās dienās pēc saslimšanas.

LIC ir Latvijā vienīgā infekciju jomā specializētā ārstniecības iestāde. Gadā stacionārā ārstējas vairāk nekā 7000 pacientu un tajā tiek diagnosticētas apmēram 400 dažādas infekcijas un "ne-infekcijas" (onkoloģiskās, hematoloģiskās, ādas, aknu, u.c.) slimības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu