Tramps apžēlo bijušo padomnieku Flinnu, kurš atzinās melos FIB (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidenta Donalda Trampa bijušais augstākais padomnieks drošības jautājumos Maikls Flinns
ASV prezidenta Donalda Trampa bijušais augstākais padomnieks drošības jautājumos Maikls Flinns Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps apžēlojis savu bijušo augstāko padomnieku drošības jautājumos Maiklu Flinnu, kurš bija atzinies melos FIB izmeklēšanā par sakariem starp Trampa vēlēšanu kampaņu un Krieviju, vēsta BBC. 

Flinns atkāpās no amata 2017.gada februārī, jo bija sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām. Flinns Trampa nacionālās drošības padomnieka amatu ieņēma tikai 24 dienas.

ASV mediji ir vēstījuši, ka pirms Trampa stāšanās amatā Flinns ir privāti kontaktējies ar Krievijas vēstnieku ASV Sergeju Kisļaku, pārspriežot toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas plānus noteikt pret Maskavu jaunas sankcijas un ļaujot noprast, ka topošais prezidents ieņems saudzīgāku pozīciju.

Pēc šo ziņu parādīšanās janvārī Flinns noliedza, ka sarunā apspriestas sankcijas. Vēlāk viņš pauda, ka neatceras, vai sarunā šis jautājums ticis pārrunāts.

Likums liedz privātiem pilsoņiem iesaistīties ASV ārpolitikā.

Tieslietu ministrija iepriekš brīdinājusi Trampu, ka Flinns esot maldinājis augstākās administrācijas amatpersonas par savu sarunu saturu ar Kisļaku un ka tas var padarīt viņu neizsargātu pret Maskavas šantāžu.

Šā gada janvārī Flinns iesniedza tiesai dokumentus, ka viņš atsauc savu atzīšanos melošanā Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB). 

Flinns atsauca savu atzīšanos nedēļu pēc tam, kad Tieslietu ministrija mainīja savu nostāju par sodu Flinnam, iesakot viņam piespriest cietumsodu līdz sešiem mēnešiem par to, ka viņš melojis FIB izmeklēšanā.

Šā gada pavasarī ASV Tieslietu departaments apsūdzības atcēla. Bijušie FIB vadītāji Džeimss Komijs un Endrū Makeibs šo lēmumu nodēvēja par "absolūti politisku [lēmumu], lai pielabinātos prezidentam", norādot, ka FIB esot bijuši pierādījumi, ka Flinns vairākkārt runājis ar vēstnieku un mēģinājis iespaidot Krievijas amatpersonu rīcību.

Lietā joprojām turpinās juridiskās cīņas, taču visas tiesvedības laikā Flinnam ir izdevies izvairīties no notiesāšanas. 

Trampa lēmums Flinnu apžēlot jau izpelnījies pārmetumus, ka viņš izmanto prezidenta pilnvaras, lai pasargātu sevi, savu ģimeni un līdzgaitniekus no kriminālizmeklēšanas.

2015.gadā Flinns nonāca mediju uzmanības lokā, apmeklējot vakariņas Krievijā, kur sēdējā blakus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Jautājumus raisīja arī Flinna izteikumi, kuros bija jaušama gatavība akceptēt Krimas aneksiju, un atbalsts Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu