PVO pārstāvis: Covid-19 pandēmija ir izcēlusi trūkumus valstu spējā laicīgi piekļūt augstas kvalitātes datiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Covid-19 pandēmija ir izgaismojusi pašreizējos trūkumus valstu spējā laicīgi piekļūt augstas kvalitātes datiem, tiešsaistes samitā "Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring" pavēstīja Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge.

Viņš skaidroja, ka tādējādi tiek ietekmēta valstu spēja Covid-19 pandēmijas laikā pārvaldīt un plānot veselības aprūpes sistēmu resursus, kā arī noteikt vislabākos sabiedrības veselības un sociālos drošības pasākumus.

Līdz ar to eksperta ieskatā ir iezīmējusies nepieciešamība labāk izprast, kā notiek darbs ar datiem - kā tie tiek aizsargāti, kā tiek ievērota personu datu aizsardzība un kā no tiem izrietošie ieguvumi var tikt salīdzināti ar citām valstīm.

"Drošība kļūs par realitāti tikai tad, ja pilnība izmantosim digitālās veselības aprūpes potenciālu un datu apmaiņu internacionālā līmenī, lai apturētu Covid-19 izplatītu un mazinātu pandēmijas ietekmi uz sabiedrību un ekonomiku," skaidroja Klūge.

Viņš tostarp uzsvēra, ka veselības aprūpes digitalizācija un plašāka datu izmantošana palīdzēs veselības aprūpi orientēt prevencijas virzienā.

Arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) piekrita PVO pārstāvim, norādot, ka dati un veselības aprūpes sistēmu digitalizācija palīdzēs veicināt valstu gatavību pandēmiju apstākļos.

Jau ziņots, ka šodien notika pacientu datu digitalizācijai veltītais tiešsaistes samits "Toward Data-Driven Health: Sharing is Caring", kurā tiek diskutēts par nepieciešamību veidot efektīvu veselības aprūpes datu stratēģiju, aģentūru LETA informēja samita pārstāve Gita Deniškāne.

Samita mērķis ir apzināt viedokļus un iegūt praksē balstītus ieteikumus no dažādām veselības aprūpē iesaistītājām pusēm, kas palīdzētu uzlabot pacientu datu pārvaldi Latvijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu