Nirēji Baltijas jūras dzīlēs atrod nacistu šifrēšanas mašīnu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācu nirēji, Baltijas jūrā meklējot nolietotos zvejas tīklus, atraduši slaveno nacistu šifrēšanas mašīnu Enigma.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Reuters", sākumā pētnieki domāja, ka tīklos ir ieķērusies rakstāmmašīna, tomēr arheologs Florians Hūbers ātri vien atskārta, ka tas ir kaut kas krietni vērtīgāks.

“Pēdējo 20 gadu laikā es esmu paveicis daudzus aizraujošus un dīvainus atklājumus, tomēr man pat sapņos nebija rādījies, ka kādu dienu es atradīšu leģendāro Enigmu,” teica Hūbers.

Foto: Reuters/ScanPix

Nacistu militāristi izmantoja šīs ierīces, lai Otrā pasaules kara laikā sūtītu un saņemtu slepenas ziņas, tomēr britu kriptogrāfi atšifrēja kodu, palīdzot sabiedrotajiem gūt panākumus jūras kaujās.

Britu kriptogrāfijas centrā Blečlī parkā Alana Tjūringa vadītā kriptogrāfu komanda spēja uzlauzt Enigmas kodu, saīsinot karu un no nāves izglābjot tūkstošiem cilvēku.

Īsi pirms vācieši padevās 1945. gada maijā, aptuveni 50 zemūdeņu apkalpes paklausīja pavēlei un pārvietojās uz Geltinga līci pie Dānijas krastiem, lai izvairītos no tā, ka zemūdenes sagrābs sabiedrotie. Šifrēšanas mašīnu iznīcināšana bija viena no procedūrām.

Foto: Reuters/ScanPix

“Mēs domājam, ka Enigma tieši tad tika iesviesta jūrā,” piebilda Hūbers.

Kopumā vācieši Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā kara beigās nogremdēja vairāk nekā 200 zemūdeņu.

Enigma, kas ļoti atgādina rakstāmmašīnu, sastāv no taustiņu paneļa un cilindriem. Lai arī tika radīts tūkstošiem šo mašīnu, līdz mūsdienām saglabājušies tikai daži simti.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu