Tūkstošiem latviešu no Jaunā gada "Brexit" dēļ būs jārēķinās ar jaunām prasībām (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pandēmijas ēnā nedaudz piemirsta nianse ir “Brexit” jeb Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības. Tā ievērojami mainīs dzīvi tūkstošiem latviešu, jo būs jārēķinās ar jaunām prasībām, vēstīja “TV3 Ziņas”.

Lielbritānijā dzīvo ievērojama Latvijas valstspiederīgo diaspora – vismaz 120 tūkstoši. Uz pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusu Lielbritānijā pieteikušies 108 tūkstoši Latvijas valstpiederīgo no kuriem šis statuss piešķirts 103 tūkstošiem cilvēku. Pieteikšanās šim statusam būs spēkā vien līdz 2021. gada vidum.

Visiem, kuri uz Lielbritāniju vēlēsies doties jau no Jaunā gada, jārēķinās, ka Latvijas, kā arī citu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem bez vīzām Lielbritānijā būs atļauts iebraukt vien īstermiņa braucienos.

“Ja būs nepieciešams Lielbritānijā būt ilgāk nekā sešus mēnešus, piemēram, lai strādātu, tad būs nepieciešama vīza. Par vīzas saņemšanu studentiem būs jāmaksā, tāpat būs jāmaksā par tiesībām izmantot Lielbritānijas veselības aprūpes sistēmas pakalpojumus jeb imigrācijas veselības nodokli, tāpat būs jāmaksā tiem, kuri mācās attālināti, bet nebūs ieradušies,” skaidro Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Darba vīzas saņemšanai obligāti būs nepieciešams pierādīt savas angļu valodas zināšanas, tāpat būs nepieciešams oficiāls uzaicinājums no darba devēja, kā arī atbilstība Lielbritānijas likumā noteiktajām atalgojuma prasībām.

Aizbraukt un tad meklēt darbu uz vietas no Jaunā gada vairs nebūs iespējams.

Ietekme arī uz dāvanām

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina – “Brexit” ietekme būs milzīga. Atsakoties no brīvas preču kustības starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju ievērojami palielinās administratīvo slogu.

Runājot par pasta sūtījumiem – no 1. janvāra par sūtījumu, kā vērtība pārsniegs 22 eiro, būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, savukārt no jūlija PVN būs jāmaksā par jebkuras vērtības precēm, sākot no pirmā centa.

Tas nozīmē, ka arī dāvanas tuviniekiem būs nepieciešams atmuitot. Līdz ar to VID aicina cilvēkus dāvanas sūtīt vēl šogad, lai nav jāmaksā muitas nodevas.

“Tuvojoties Ziemassvētkiem, tautiešu sūtīto dāvanu skaits no Lielbritānijas pieaug. Tādēļ VID aicina visus darīt to nekavējoties, lai dāvanas jūs saņemtu vēl šajā gadā.

Pretējā gadījumā, diemžēl, pie zināmiem nosacījumiem dāvanas nāksies atmuitot. Ja dāvana pēc vērtības pārsniegs 45 eiro, par šo dāvinājumu būs iesniedz muitas deklarācija un jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

Ja sūtījumā ir vēl kādas akcīzes preces, tad arī jāmaksā akcīzes nodoklis,” norāda VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka.

Jāņem vērā, ka ierobežojumi būs arī ceļotājiem, kas aizlido uz Lielbritāniju vien uz nedēļas nogali. Piemēram, lidojot ar lidmašīnu privātajā bagāžā drīkstēs ievest preces, kuru vērtība nepārsniedz 430 eiro. Savukārt, braucot ar sauszemes transportu - ne vairāk kā 300 eiro. Ierobežotos apjomos Latvijā ievest varēs arī akcīzes preces.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu