Pērn pasaulē būtiski auguši bruņojuma tirdzniecības rādītāji

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ieroču un militāro pakalpojumu pārdošanas apjoms 2019. gadā pieaudzis par 8,5%, salīdzinājumā ar gadu iepriekš. Naudas izteiksmē – bruņošanās pakalpojumi pārdošanas apjomi auguši par 361 miljardu dolāru, vēsta Stokholmas Starptautiskais miera izpētes institūts (SIPRI).

Tiek norādīts, ka no 25 lielākajām kompānijām, kuras palielinājušas pārdošanas apjomu bruņojuma nozarē, 12 atrodas ASV. To pārdošanas apjomi palielinājušies par 166 miljardiem dolāru. Šo kompāniju vidū ir “Lockheed Martin”, “Northrop Grumman”, “Raytheon” un “General Dynamics”.

Otrajā vietā pēc bruņojuma pārdošanas apjoma ir Ķīna. No šīs valsts lielākie bruņojuma pārdevēji ir “Aviation Industry Corporation of China”, “China Electronics Technology Group Corporation” un “China North Industries Group Corporation”.

18% no pārdošanas apjoma sastāda sešas Rietumeiropas kompānijas. Ņemot vērā ziņojumu, pirmo reizi lielāko bruņojumu pārdevēju vidū nokļuvusi arī kompānija no Tuvajiem Austrumiem. Apvienotajos Arābu Emirātos dibinātais uzņēmums EDGE sev nodrošinājis 1,3% no globālā bruņojuma tirdzniecības apjoma.

“Ķīnas un Krievijas militārās kompānijas TOP15 atrodas ierobežotā skaitā. Tas ir skaidrojams ar to, ka pret Krievijas militārajām kompānijām ir noteiktas sankcijas, līdz ar to šo ražotāju produkcija ir pieejama ierobežotam skaitam klientu, savukārt ASV ir noteikusi ierobežojumus pret Ķīnas bruņojumu. Tas, savukārt, arī ietekmē šo valstu bruņojuma ražotāju pozīcijas topā,” norāda eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu