Investēt "Bitcoin" vai paņemt mājdzīvnieku jeb kāds labums ir no jauna mājas mīluļa (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Kriptovalūtas nav vienīgie aktīvi, kuru vērtība pēdējo mēnešu laikā ir strauji pieaugusi. Ar lielu pircēju pieprasījumu var lepoties arī... klēpja sunīši.

Kā vēsta aģentūra “Bloomberg”, “Bitcoin” vērtība šogad ir augusi par 170%. Lielbritānijā Jorkšīras terjeru cenas ir augušas par aptuveni tādu pašu summu. Tas daudziem rada jautājumus – vai ieguldīt kriptovalūtās, vai arī savas garīgās veselības uzlabošanai iegādāties suni?

Pandēmijas laikā mājdzīvnieku cenas arī ir kāpušas, jo ievērojami palielinājies pieprasījums pēc tiem. Daudziem cilvēkiem, kas dzīvo vieni, darbs no mājām nozīmē ilgstošu vientulību, līdz ar to šis ir kļuvis par laiku, kad cilvēki ir nolēmuši pieņemt savās mājās četrkājainu draugu. Tagad, ilgstoši esot mājās, ir iespējams daudz vieglāk parūpēties par dzīvnieku.

Šogad ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc suņiem, kaķiem, trušiem un pat fretkām.

Aprīlī un maijā, kad Lielbritānijā bija pirmais karantīnas režīms, digitālajā dzīvnieku adopcijas platformā “Pets4Homes” par katru dzīvnieku interesējās vidēji 400 cilvēku. Pēc ierobežojumu atcelšanas šis rādītājs nokritās līdz 200 cilvēkiem, taču līdz ar ierobežojumu atjaunošanu interese par mājdzīvniekiem atkal ir pieaugusi.

Vientulība karantīnā

Pieprasījumam stabili pieaugot, bet piedāvājumam paliekot nemainīgam, dzīvnieku audzētāji ir cēluši arī dzīvnieku cenas. Tā, piemēram, Lielbritānijā trešajā ceturksnī suņu cenas vidēji augušas par 131%, salīdzinot ar to pašu laika posmu gadu iepriekš. Savukārt kaķu cenas augušas vidēji par 42%.

Karantīnas režīmā daudzi jūtas vientuļi, un tas rada negatīvas sekas mentālajai veselībai. Daudzi patērētāji ir gatavi maksāt ļoti lielu naudas summu, lai tiktu pie mīluļa. Neraugoties uz to, ka atsevišķām kaķu un suņu šķirnēm piedāvājums ir ievērojami krities, dzīvnieku adopciju skaits turpina augt.

Šeit gan jāņem vērā, ka dzīvnieku uzturēšana arī nav lēts prieks. Britu veterināro preču veikalu vadītājs “Pets At Home Group” Pīters Pričards šo parādību skaidro kā sava veida “bēbju bumu”, jo līdzās pieprasījumam pēc dzīvniekiem strauji pieaug pieprasījums pēc dzīvnieku precēm – barības, rotaļlietām un veterinārās aprūpes.

“Normālos apstākļos” dzīvnieku pārtikas un produktu tirgus, neskaitot veterināro pakalpojumu nozari, ir vērts aptuveni 138 miljardus dolāru. Tomēr, kā liecina “Euromonitor International” dati, šogad šā tirgus vērtība piedzīvos ievērojamu kāpumu. Piemēram, digitālā dzīvnieku preču pārdevēja “Chewy Inc.” akciju vērtība šogad pieaugusi par 150%.

Investēt pūkainā mazulī

Lai arī dzīvnieka mīlestību naudā nav iespējams izmērīt, tomēr ir jautājums arī no finansiālā viedokļa – kāds labums ir no dzīvnieka uzturēšanas? Ko var iegūt atpakaļ no investīcijas kaķī vai sunī?

Kopumā kaķa uzturēšana viņa dzīves laikā izmaksā 8000 līdz 10 000 eiro. Kā norāda Pričards, šajā summā nav iekļauti veterinārārstu pakalpojumi. Neraugoties uz šo naudas summu, cilvēks var būt laimīgs, jo ir ieguvis uzticamu un mīļu draugu. Vēl viens faktors, ko prasa kaķis un suns, – ne tikai barību, bet arī cilvēka uzmanību un mīlestību. Dzīvnieka tuvums ļauj cilvēkam saņemt savu labumu – viņš var nejusties tik vientuļš.

Kas attiecas uz suņiem – suns savas dzīves laikā var saimniekam izmaksāt pat 18 000 eiro. Tomēr psiholoģiskais ieguvums ir vēl ievērojamāks nekā gadījumā ar kaķiem. Četrkājainais draugs vienmēr būs uzticams un lojāls kompanjons, kas sniegs prieku dzīvē.

Šeit gan tiek norādīts, ka suņu vidējais dzīves ilgums ir 12 gadi, bet kaķa vecums - ap 15-20 gadu.

Lielbritānijā tika veikts pētījums, kurā piedalījās aptuveni 6000 mājdzīvnieku īpašnieki – mājas mīluļu vidū bija ne tikai suņi un kaķi, bet arī truši un pat reptiļi, kas palīdz saimniekiem cīnīties ar vientulību karantīnas laikā. Kā izrādās, vislielāko emocionālo saikni cilvēki sajūt ar zirgiem, suņiem un kaķiem, taču saikne ar putniņiem un Gvinejas cūciņām arī ir vērā ņemama.

Eksperti gan norāda, ka mājdzīvnieku tirgū pastāv viens ļoti milzīgs risks. 2020. gads noteikti būs straujas izaugsmes gads, taču – kā būs tālāk? Ja attālinātā darba nepieciešamība samazināsies vai arī pandēmijas ekonomiskās sekas padziļināsies, daļa cilvēku būs spiesti šķirties no saviem mīluļiem. Jau finanšu krīzes laikā pirms desmit gadiem bija vērojama situācija, ka krīzes laikā daudzi cilvēki atteicās no saviem mājdzīvniekiem.

Tomēr šajā laikā ir daļēji nomainījusies paaudze, un jaunākiem cilvēkiem mājdzīvnieki ir tieši tādi paši ģimenes locekļi kā cilvēki, līdz ar to viņi pat neizskatīs iespējamību atteikties no sava mīluļa arī tad, ja būs jāatgriežas pilna laika darbā birojā.

Tāpat parādās arī pieprasījums pēc jaunām profesijām, piemēram, suņu auklītēm. Tomēr galējas bezizejas situācijā, redzot, ka par mīluli nebūs iespējams parūpēties, cilvēki ir gatavi savu mīluli atdot radiniekiem, kuri nereti nespēj saņemties pieņemt savās mājās dzīvnieku.

Līdz ar to eksperti pauž cerību, ka straujais pieprasījuma pieaugums pēc mājdzīvnieka nebūs tikai pandēmijas izraisīts modes kliedziens, kas zaudēs aktualitāti. Jāatceras, ka Covid-19 pandēmija beigsies, bet suņa, kaķa vai kāda cita dzīvnieka mūžs mūsu mājās turpināsies.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu