Venēcija applūdusi par spīti €6 miljardus vērtajai plūdu aizsargsistēmai (10)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Venēcijā nepareizu laika prognožu dēļ netika aktivizēta plūdu barjeru sistēma, kā rezultātā pilsēta applūdusi, vēsta laikraksts "The Guardian".

Paisuma dēļ ūdens līmenis otrdienas rītā pacēlās par 1,5 metriem. Meteorologi bija prognozējuši ūdens līmeņa celšanos par 1,2 metriem, taču 78 mobilās barjeras tiek aktivizētas, sākot no 1,3 metriem.

Otrdien applūda Svētā Marka bazilikas nartekss. Tobrīd jau bija  par vēlu aktivizēt "Mose" sistēmu.

Foto: AFP/Reuters/Scanpix

"Situācija ir ļoti nelāga, jo mēs to nebijām gaidījuši," norāda aktīvistu grupas "Venessia.com" pārstāvis Mateo Seči. "Tā ir liela vilšanās, jo domājām, ka ar "Mose" tādas lietas vairs nenotiks, taču tā vietā esam atpakaļ starta lauciņā. Tā pati vecā problēma."

Par Svētā Marka bazilikas finansēm atbildīgais Karlo Alberto Teserins sacīja, ka 1000 gadu vecās katedrāles priekštelpa esot pilnībā applūdusi. Ja ūdens līmenis celsies vēl vairāk, tad applūdīs arī tās kapelas, viņš bažījās.

Plūdi skāruši arī vietējos bārus, restorānus un veikalus.

Foto: AFP/Reuters/Scanpix

"Mose" plūdu barjeru sistēma pirmoreiz pilnībā tika testēta šā gada jūlijā. Tika liktas lielas cerības, ka Venēcija tiks pasargāta no applūšanas, atdalot Venēcijas lagūnu no jūras. Pirmie divi izmēģinājumi, kuros ūdens līmenis pacēlās par 1,2 un 1,35 metriem, bija veiksmīgi.

"Mose" projekts tika izstrādāts 1984.gadā, un to bija plānots ieviest 2011.gadā, taču ieceri aizkavēja korupcijas skandāls un izmaksu sadārdzināšanās.

Projekta kopējās izmaksas sasniedza sešus miljardus eiro. Barjeras veidotas tā, lai pasargātu no ūdens līmeņa celšanās līdz pat trim metriem. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu