Mīti par premium nekustamo īpašumu segmentu Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Teju ikvienam ir viedoklis par nekustamo īpašumu nozari, mājokļu pirkšanu un pārdošanu. Internetā un sociālajos tīklos plaši pieejamā informācija, kā arī dažādi, bieži vien krasi atšķirīgi viedokļi, ko pauž nozares spēlētāji un hipotekāro kredītu sniedzēji, veido mūsu priekšstatus un ietekmē lēmumus attiecībā uz mājokļa iegādi vai pārdošanu gan ekonomiskajā, gan premium nekustamo īpašumu segmentā.

Tomēr kā pārliecināties par to, kas no bagātīgā informācijas apjoma ir patiesība un kas – vien mīts? Nekustamo īpašumu attīstītāju "Pro Kapital" valdes locekle Olga Rudzika atmasko galvenos mītus, kas sabiedrībā ir radušies par un ap premium segmentu Latvijā.

Mīts nr. 1. Latvijā premium īpašumu segments neattīstās

Nav noslēpums, ka Latvijas premium īpašumu segmentā cenas un arī darījumu skaits pēdējo gadu laikā turējies zemā līmenī. Arī pārdošanas cikls šī segmenta īpašumiem ir ievērojami garāks par ekonomisko segmentu – tie ir vidēji deviņi mēneši. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka augstākās klases īpašumu tirgus piedzīvo stagnāciju vai pat lejupslīdi. Tieši otrādi – kā liecina "Baltic Sotheby’s International Realty" dati, pērn Latvijas premium klases nekustamā īpašuma tirgū bija vērojams gan darījumu skaita, gan to kopējās vērtības pieaugums, sasniedzot augstāko pieauguma punktu kopš 2014. gada. Pērn tirgū kopumā notika 671 darījums par kopējo summu 180,6 miljoni eiro, kas bija par 26,3 milj. eiro vairāk un liecina par 15% lielāku tirgus aktivitāti nekā 2018. gadā. Savukārt šogad, pat ja darījumu skaits Covid-19 izplatības ietekmē ir nedaudz sarucis, īpašumu cenām vidējā un augstā cenu kategorijā nav tendence samazināties.

Foto: Publicitātes foto

Mīts nr. 2. Īpašuma atrašanās vietai nav tik liela nozīme

Patiesība, ko būtu jāņem vērā ikvienam, ka īpašuma vērtību šobrīd un īpaši nākotnē primāri nosaka atrašanās vieta. Jauns un mūsdienīgs, ar pilnu tehnoloģisko aprīkojumu būvēts mājoklis ir viena, būtiska puse no veiksmes un tā, cik labi jutīsimies tajā dzīvojot. Otra puse noteikti ir sociālā dzīve un sava laika ekonomija un plānošana – cik nepieciešams patērēt laiku, lai nokļūtu uz darbu, regulāru tikšanās vietu un sasniegtu kultūras dzīves piedāvājumu, cik laika varam iegūt savai ģimenei, veicot sadzīves aktivitātes, t.sk., savu atvašu pavadīšanu uz izglītības iestādēm, sporta un cita veida pasākumiem . Ieguldot ilgtermiņā, tostarp arī kā investīciju projektā, pavisam noteikti svarīga ir arī estētiskā puse, kas paveras aiz nama logiem, kāds gaiss ir tos atverot, cik zaļa ir apkārtne un kādā mērā varam baudīt Latvijas dabas unikalitāti. Atrašanās vieta ir ārkārtīgi svarīga, domājot par nekustamā īpašuma iegādi ekonomiskajā un, jo vairāk, premium klasē.

Mīts nr. 3. Ieguldīt premium mājokļu iegādē ir pārāk riskanti

Neatkarīgi no tā, vai naudu ieguldāt savā biznesā, akcijās un vērtspapīros vai nekustamajā īpašumā, vienmēr pastāv risks. Risinājums tam ir neļauties spekulācijām un minējumiem, bet pārliecināties un rūpīgi iepazīties ar projektu un tā realizāciju, novērtēt mājokļa vērtību un tās iespējamo pieaugumu nākotnē, kā arī tajā iesaistīto projektētāju, būvnieku un attīstītāju pieredzi, reputāciju un sniegtās garantijas. Premium klases segments ar prestižu atrašanās vietu, kur ir gan dabas un vēstures aura, gan droša teritorija ar pārdomātu satiksmi, ilgtermiņa ieguldījumam, īpaši, ja minētajai teritorijai vai kvartālam ir ērts plānojums ar attīstības konceptu, noteikti ir izdevīgāks. Kādēļ? To daudz mazāk ietekmē īstermiņa tirgus svārstības, arī nolietojums vai attiecīgā brīža arhitektūras tendenču kaprīzes un izvēlēto materiālu ilgtspēja, kas var zaudēt savu spozmi un vizuālo efektivitāti.

Foto: Publicitātes foto

Mīts nr. 4. Šobrīd mājokļa iegādei nav piemērots laiks

Gadījumā, ja īpašuma iegāde ir aktuāla un vienīgā stratēģija ir gaidīt zemākās cenas punktu, ir lielas izredzes to nekad nesagaidīt vai vienkārši palaist garām to, kurš mājoklis būtu piemērotākais ar noskatīto lokāciju un nepieciešamo plānojumu. Nav jābūt īpašam ekspertam, lai redzētu, ka pēdējos gados būvniecības cenas ir augušas daudz straujāk par dzīvokļu pārdošanas cenām. Tas nozīmē, ka jauno projektu pārdošanas izmaksas nākotnē tikai augs un arī būvēt savu namu šobrīd ir ievērojami dārgāk un, protams, arī sarežģītāk un laikietilpīgāk, nekā iegādāties jau gatavu.

Mīts nr. 5. Vai sagaidāmas “Covid-19 atlaides” premium klases mājokļiem?

Covid-19 izplatība kā uz delnas parādīja izaicinājumus un “uz lāpstiņām” nolika vairākas nozares. Globāli novērojumi liecina, ka gandrīz jebkurā pasaules vietā ekonomiskā segmenta īpašumu vērtība kritās, īpaši īstermiņa īres īpašumiem, jo apstājās atpūtas un biznesa tūrisms, taču vairākās Eiropas lielpilsētās un arī Baltijas valstu galvaspilsētās premium klases mājokļu vērtība saglabājās ierastajā līmenī. Kāpēc? Kā jau iepriekš pārliecinājāmies, nekustamo īpašumu vērtību lielākoties nosaka tā atrašanās vieta, un, jo īpašāka un neatkārtojamāka ir mājokļa lokācija, jo lielāka garantija, ka nekustamā īpašuma vērtība laika gaitā nemainīsies vai palielināsies. Zinoši darījumu cilvēki tieši pandēmijas laikā ieguldīja gan privātus brīvos līdzekļus, gan veica banku un fondu aizņēmumus vai investēja uzņēmumu peļņu pārdomātos ekskluzīvos īpašumos, pārzinot vēsturi un pieredzi citu krīžu laikā, kad naudas vērtība ilgtermiņā ir kritusies, bet īpašums to saglabā vai pat devis peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu