Seši mikrofoni un mākslīgais intelekts nevainojamai skaņai

CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā Aleksandrs Jekimovs
Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā Aleksandrs Jekimovs Foto: Publicitātes foto

Huawei bezvadu austiņu FreeBuds Pro kvalitatīvā skanējuma pamatā ir jutīgu mikrofonu un precīzi strādājošu algoritmu saspēle.

Divos mēnešos kopš prezentācijas jaunākās Huawei bezvadu austiņas FreeBuds Pro saņēmušas un turpina saņemt cildinošas atsauksmes kā no pasaulē nozīmīgākākajiem tehnoloģiju medijiem, tā no pirmajiem klientiem. Tās īpaši tiek slavētas par maziem ieaušiem netipiski augstvērtīgu aktīvo trokšņu slāpēšanu. Kvalitatīvas apkārtējo skaņu neitralizēšanas sistēmas izveidošana ražotājiem bijis nopietns izaicinājums kopš bezvadu ieaušu pirmsākumiem, taču nu, šķiet, problēmas izdevies atrisināt. 

Kā tas izdevās un ko pārskatāmā nākotnē varam sagaidīt no skaņas tehnoloģijām, lūdzām pastāstīt Huawei produktu apmācību vadītāju Latvijā Aleksandru Jekimovu.

- FreeBuds Pro patlaban ir vieni no retajiem bezvadu ieaušiem, kas piedāvā aktīvo trokšņu slāpēšanu. Kā to izdevās panākt?

Huawei ir inovāciju līderis un mēs vēlamies sniegt mūsu lietotājiem labāko produktu lietošanas pieredzi. Šogad esam īpaši lepni par izrāvienu bezvadu austiņu tehnoloģijās, jo esam pirmie, kam izdevies ieviest dinamisku aktīvo trokšņu slāpēšanu mūsu FreeBuds Pro austiņās.

Foto: Publicitātes foto

Aktīvās trokšņu slāpēšanas tehnoloģijas izstrāde ir smalks un sarežģīts process, jo tas ir balstīt uz sarežģītiem skaņas slāpēšanas algoritmiem. Ļoti precīzi jāspēj noteikt trokšņu slāpēšanas līmenis, lai izvairītos no nepietiekami lielas pretskaņas, kas vajadzīgo troksni slāpētu. Vai gluži pretēji, radītā pretskaņa ir neprecīza un tā traucētu lietotājam klausīties mūziku, video vai sarunāties zvana laikā. Tas varētu būt galvenais iemesls, kāpēc pagaidām, aktīvās trokšņu slāpēšanas tehnoloģija netiek tik plaši izmantota bezvadu austiņu radīšanā.

- Kādus risinājumus Huawei izmantoja, veidojot aktīvo trokšņu slāpēšanu FreeBuds Pro?

Austiņās izmantoti mūsu pašu izstrādāti trokšņu slāpēšanas algoritmi, kas izmanto vairākus mikrofonus katrā austiņā, lai noteiktu troksni un izveido attiecīgu pretskaņu ar programmatūras un mākslīgā intelekta palīdzību.

Foto: Publicitātes foto

- Kā Dinamiskais režīms mēra apkārtējos trokšņus un kā pielāgojas tiem?

Dinamiskais režīms mēra apkārtējo troksni izmantojot 6 mikrofonus (3 katrai austiņai): 2 mikrofonus, kuri ir vērsti uz āru, un vienu, kurš ir vērsts uz iekšu. Mikrofoni, kas ir vērsti uz āru, mēra kopējo trokšņa līmeni apkārt un tā skaļumu, savukārt mikrofoni, kuri ir vērsti uz iekšu mēra palikušo trokšņa līmeni ausī. Apvienojot visu šo informāciju, speciāli izstrādāta programmatūra kopā ar mākslīgo intelektu pielieto attiecīgo trokšņu slāpēšanas algoritmu, slāpēšanas intensitāti un citus parametrus. Visas trokšņu slāpēšanas darbības notiek pašās austiņās, bet lietotājs var arī manuāli ieslēgt dažādus trokšņu slāpēšanas režīmus Huawei AI Life lietotnē.

- Trīs dažādi trokšņu slāpēšanas režīmi atšķirīgā mērā samazina fona trokšņus. Kā Ultra režīmā panākts, ka līdz ausīm nonāk mazāk trokšņu nekā Cozy?

Katrs trokšņu slāpēšanas režīms rada savu pretskaņas amplitūdu, šajā gadījumā Ultra režīms taisa precīzāku skaņas amplitūdu ar antifāzi apkārtējam troksnim. Piemēram, Omulīgais jeb “cozy” režīms lieti noderēs, kad nepieciešams noslāpēt mazus trokšņus, piemēram, bibliotēkā vai jeb kurā citā vidē, kur primāri ir neliels trokšņu līmenis, bet nepieciešams koncentrēties. Savukārt “Ultra” režīms izstrādāts, lai maksimāli slāpētu visus trokšņus, kas ir apkārt un ir piemērots situācijām, kur ir augsts trokšņu līmenis, piemēram, lidojot lidmašīnā, vai ja aiz loga notiek remontdarbi.

Foto: Publicitātes foto

- Kā darbojas Situācijas pārzināšanas (Awareness) režīms? Kā panākts, ka vairāku metru attālumā esošas skaņas šķiet tuvākas nekā patiesībā?

“Awareness” režīms dara tieši pretēju efektu nekā dinamiskā skaņas slāpēšana un pastiprina apkārtējās skaņas izmantojot integrētos mikrofonus, un citādākus skaņas algoritmus, ļaujot cilvēkam dzirdēt, kas notiek viņam apkārt. Huawei Freebuds Pro skaņa tiek pastiprināta digitāli, pateicoties speciāli izstrādātai programmatūrai. Piemēram, jūs klausāties mūziku austiņās, pie jums pienāk sasveicināties cilvēks. Neizņemot austiņas, bet ieslēdzot “Awareness” režīmu, jūs šo cilvēku dzirdēsiet un varēsiet mierīgi sarunāties.

- Ja ieaušiem ir kātiņi, parasti tie ir gari un tievi. FreeBuds Pro tie ir īsāki un resnāki. Kādēļ šāds lēmums un kādus ieguvumus tas sniedz?

Šāds lēmums tika pieņemts lai nodrošinātu mūsu klientus ar labākajiem risinājumiem tirgū. Pirmkārt, platākas “kājiņas” ļāva mums integrēt divas Bluetooth antenas katrā austiņā labākam savienojuma un lai nepieļautu signāla kavēšanos, piemēram, ja telefons ir somā. Vairāku antenu esamība nodrošina labāku Bluetooth savienojumu, kā arī signāls tiek padots uz abām austiņām vienlaikus, līdz ar to nodrošinot ātrāku darbību. 

Foto: Publicitātes foto

Otrkārt, lielāks izmērs ļāva mums integrēt lielākus akumulatorus un tagad var klausīties mūziku līdz pat 7 stundām bez uzlādes (ANC izslēgts) un līdz pat 30 stundām ar uzlādes ietvaru. 

Treškārt, šāds dizains nodrošina ērtāku mūzikas un zvanu pārvaldīšanu ar žestiem, vienkārši novelkot un piespiežot ar pirkstiem kātiņu sānus iespējams gan pārslēgt dziesmas, regulēt skaļumu, gan aktivizēt aktīvo trokšņu slāpēšanu un izmantot citas funkcijas bez citu ierīču izmantošanas.

Foto: Publicitātes foto

- Pie kā Huawei strādās nākamajos austiņu modeļos?

Mūsu klienti ir mūsu prioritāte un mēs aktīvi strādājam, lai maksimāli apmierināt viņu vajadzības un nodrošinātu izcilu Huawei produktu lietošanas pieredzi, līdz ar to progress nekad neapstājas. Huawei katru gadu iegulda daudz resursu un spēka jaunu tehnoloģiju izstrādē, jo ar katru gadu aug gan klientu vēlmes, ekspektācijas, gan attīstās tehnoloģijas. Huawei austiņās nākotnē var uzlabot energoefektivitāti un attiecīgi austiņu darbības laiku, var pilnveidot skaņas kvalitāti, uzlabot aktīvo trokšņu slāpēšanu, lai tā spētu noslāpēt vēl lielāku troksni (šobrīd līdz 40 decibeliem), kā arī padarīt tās ērtākas, mazākas un tamlīdzīgi. Sekojiet līdzi Huawei jaunumiem un mēs vēl ne reizi vien spēsim iepriecināt cilvēkus ar jaunākajām tehnoloģijām, kas padara cilvēka dzīvi patīkamāku.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu