Perevoščikovs: Sestdien notikušie protesti, iespējams, negatīvi ietekmējuši kopējo epidemioloģisko situāciju (32)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā, ka sestdien notikušajos protesta pasākumos netika ievēroti epidemioloģiskās drošības pasākumi, pastāv bažas, ka tie būs negatīvi ietekmējuši kopējo epidemioloģisko situāciju valstī, izriet no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova paustā žurnālistiem.

 

"Protams, ārējā vidē vīruss izplatās mazāk, jo vīrusa koncentrācija atmosfērā ir mazāka nekā iekštelpās," skaidroja epidemiologs.

"Cilvēki nonāk tuvā kontaktā un skaļi runā -

jo skaļāk runā, jo vairāk vīruss var izplatīties,"

notikušo vērtēja eksperts. Tāpēc pat ārā, epidemiologa ieskatā, nepieciešams ievērot gan distancēšanos, gan noteikto normu - 25 cilvēku limits uz pasākumiem.

"Turklāt šādā gadījumā būtu nepieciešams papildu drošības pasākums - masku lietošana," sacīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka sestdien divās savstarpēji nesaistītās sapulcēs pie Brīvības pieminekļa un 11.novembra krastmalā, kuras rīkoja biedrība "Stabilitātei - Jā!" un Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme, pulcēja vairāk nekā valstī patlaban atļautos 25 cilvēkus.

Abos pasākumos daļa cilvēku bija atnākuši ar sejas maskām, bet galvenokārt sanākušie tās nelietoja. Liela daļa arī neievēroja distancēšanās prasību. Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

Saistībā ar notikušajiem piketiem policija sākusi vairākus desmitus administratīvo pārkāpumu procesu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Policija sestdien ir fiksējusi gan epidemioloģiskās drošības pārkāpumus, gan sīko huligānismu un alkohola lietošanu publiskās vietās, gan nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, gan citus pārkāpumus.

Kaļķe norādīja, ka šie pārkāpumi ir nostiprināti ar pierādījumiem no ķermeņa kamerām, droniem, automašīnu kamerām un par šiem pārkāpumiem ir sākti vairāki desmiti administratīvie procesi.

Ir arī aizturētas vairākas personas par dažādām neatļautām darbībām, tostarp par uzbrukumiem vai pretošanos policistiem. Atbildība par šiem pārkāpumiem tiks vērtēta kriminālprocesa ietvaros, skaidroja likumsargu pārstāve.

Tāpat policija arī vērtēs dažādus sociālo tīklu ierakstus, kuros tikuši pausti aicinājumi uz prettiesiskām darbībām.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu