#ApturiMelus Ārste atspēko mītu, ka smagu slimības gaitu piedzīvo vien vecāka gada gājuma cilvēki (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Covid-19 pacienti tiek ārstēti vairākas Latvijas slimnīcās, tostarp Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”. Pneimonoloģe Linda Barkāne ikdienā sniedz palīdzību tiem cilvēkiem, kuriem vīrusinfekcija norit vidēji smagā vai smagā formā – viņi pašu spēkiem mājas apstākļos vairs nespēj izveseļoties.

Lai arī vairākkārt sabiedrībā ir izskanējis apgalvojums, ka Covid-19 slimības gaita smagā formā noris tikai gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir virkne vēl citu blakussaslimšanu – ārste šim apgalvojumam nepiekrīt.

Vidēji smagu un smagu slimības gaitu var piedzīvot arī jauni cilvēki – ne vienmēr vecums un blakusslimības ir noteicošie faktori.

Ārste Barkāne skaidro, ka, lai gan daļa pacientu var būt asimptomātiski, lielākais vairums inficēto tomēr jūt simptomus: paaugstinātu temperatūru, sausu klepu, sāpēm krūtīs un izteiktu nespēku. 

80% gadījumu simptomi būs viegli un pārejoši, tomēr 20% slimības gaita norit vidēji smagi un smagi, un ir nepieciešama stacionēšanās.

Stacionētajiem pacientiem ir augsta temperatūra, no 38 līdz 40 grādiem, un pacienti ar to ir cīnījušies dienām ilgi. Tā ir Covid-19 īpaši raksturīga pazīme: augsta temperatūra, ko ir grūti samazināt.

Pacienti sūdzas par nespēku: viņi nespēj ne uztaisīt ēdienu, ne paēst, reizēm pat ne aiziet līdz tualetei, skaidro ārste. Progresējot plaušu bojājumiem, parādās elpas trūkums.

Stacionētie sajūtu apraksta, it kā viņiem uz krūtīm būtu uzlikta kaste, un viņi nespēj ievilkt elpu.

 "Covid-19 ir kā loterija. Mēs nekad nevaram zināt, kādu lozi mēs izvilksim: vieglu, vidēji smagu vai smagu gaitu, un tas nav vienmēr atkarīgs no mūsu vecuma vai blakusslimībām. Ievērosim epidemioloģiskās prasības, uzticēsimies patiesiem ziņu avotiem un neizplatīsim melus," rezumē ārste.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu