Ierobežota tirdzniecība un sports: Latvija lokdauna priekšvakarā? (43)

Foto: pixabay.com
Iļja Kozins
, Nacionālo ziņu nodaļas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

Otrdien sakarā ar kritisko situāciju veselības aprūpē Covid-19 dēļ valdība izskatīja veidus, kā var ierobežot infekcijas izplatību Latvijā. Lai arī par konkrētiem ierobežojumiem Ministru kabinets (MK) lems vien ceturtdien, jau šobrīd ir skaidrs, ka visaptveroša lokdauna (pilnīga vai daļēja izolācija mājoklī) nebūs. 

Galvenais:  

  • Totālas izolācijas mājokļos jeb lokdauna, visticamāk, nebūs;
  • Vēl vairāk ierobežos veikalu darbību; 
  • Pagarinās skolēnu ziemas brīvlaiku; 
  • Vēl vairāk ierobežos sporta un citus pasākumus iekštelpās; 
  • Konkrēti lēmumi – ceturtdien, 17. decembrī.   

Kas ir lokdauns?   

Ar lokdaunu (no angļu valodas - lockdown) Covid-19 kontekstā saprot gan totālu cilvēku izolāciju mājoklī, gan arī maigākus ierobežojumus. Tas ir pasākumu kopums, lai ierobežotu Covid-19 slimības izplatību. Šie pasākumi galvenokārt ir vērsti uz cilvēku sasvstarpējo kontaktu samazināšanu. 

Kā portālam TVNET skaidroja Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis, lokdauni ir drīzāk politisks, nevis epidemioloģisks lēmums.  

“Lokdauni tiek piemēroti tad, kad acīm redzami sabiedrība nepilda ierobežojumus. Tie ir vairāk politiski lēmumi situācijās, kad neizdodas panākt infekcijas gadījumu skaita samazināšanos un ievērojami pasliktinās situācija veselības aprūpē”.  

Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis 

Kā tas varētu izskatīties Latvijā? 

Otrdien preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes padomes kopsēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš situāciju Latvijas veselības aprūpē salīdzināja ar “kara medicīnu”. Viņš paziņoja, ka sakarā ar to ceturtdien tiks pieņemti jauni ierobežojumi, kuri gan neskaršot iedzīvotāju pārvietošanās brīvību un tiks pieņemti vismaz uz trīs nedēļām.  

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele norādīja, ka VM piedāvā stingrākus ierobežojumus tirdzniecībā, izņemot pārtikas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību, kā arī aizliegt norises iekštelpās. 

Vienlaikus uz vienu nedēļu plānots pagarināt ziemas brīvlaiku skolēniem no 1. līdz 6. klasei. Tāpat plāno aizliegt visu veidu aktivitātes, kuras "var vispārējas veselības vārdā izlaist pāris nedēļas," sacīja Viņkele. Runa ir par jebkuriem iekštelpu treniņiem, mēģinājumiem un citām aktivitātēm.  

Attiecībā uz pulcēšanās brīvību jauni ierobežojumi netiek plānoti. Paužot savu personīgo viedokli, Viņkele atzīmēja, ka netiek plānots aizliegt piketus un demonstrācijas, jo šīs ir Satversmē nostiprinātās tiesības.  

"Lai arī kāda nesenā pieredze mums būtu, šis būtu saglabājams. Bet, ja ir bažas, ka potenciālie protestu dalībnieki negrasās ievērot noteikumus, tad tas ir norišu atļaujas izsniegšanas un kontroles mehānisma jautājums," sacīja Viņkele.  

Tāpat ministre atzīmēja, ka gadījumos, ja “ir bažas” par to, ka protesta akcijas vai piketa dalībnieki negrasās ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus, šādi gadījumi esot jāregulē ar atļaujām protesta akciju rīkošanai.   

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jautāta, kāpēc valdība nav izšķīrusies par labu ierobežojumiem, kas ir saistīti ar pārvietošanos, Viņķele norādīja, ka tādi nav nepieciešami, jo “situācija nav tik ārkārtēja kā Lietuvā”.   

Līdz ar to var pieņemt, ka lokdauns jeb totālā izolācija mājoklī Latvijā pagaidām netiks ieviesta.   

Arī VM galvenais infektologs Uga Dumpis uzskata, ka situācija pagaidām nav tik kritiska, lai pilnībā ierobežotu cilvēku pārvietošanos.  

“Tik traki nav, ka nekur nevar iet. Bet cilvēkiem maksimāli ir jāminimizē saskare ar citiem cilvēkiem un jāpadara tā ļoti īslaicīga,” uzskata infektologs.   

Kā novēroja TVNET, valdības un Krīzes padomes ārkārtas kopsēde turpinājās apmēram 9 stundas.    

Kā lokdaunu piemēro citviet Eiropā?  

Lēmumu par stingrāku epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanu jau ir pieņēmušas vairākas Eiropas valstis. Piemēram, stingri ierobežojumi darbojas Vācijā, sākot no šodienas. Tur ir slēgti veikali, kas pārdod preces, kuras netiek uzskatītas par pirmās nepieciešamības lietām. Tiek slēgtas arī frizētavas, skolas un bērnudārzi. Skolas aicinātas organizēt mācības attālināti vai pagarināt Ziemassvētku brīvdienas. Šie ierobežojumi būs spēkā līdz 10.janvārim. 

Arī Londonā un tās apkārtnē ir ieviesti augstākās pakāpes ierobežojumi. Iekštelpās drīkst pulcēties tikai cilvēki no vienas mājsaimniecības vai no viena sociālā burbuļa. Ir slēgti bāri un restorāni, paturot iespēju iegādāties ēdienu līdzņemšanai. Drīkst pulcēties ārā, piemēram, parkos vai pludmalēs, bet ne vairāk kā sešiem cilvēkiem kopā. Frizētavām un sporta zālēm ir atļauts strādāt.  

Savukārt Nīderlandē sācies 5 nedēļu lokdauns, kura laikā skolas, nebūtiski veikali, muzeji un sporta zāles ir slēgtas. Pamatskolām un vidusskolām būs jāpāriet uz tālmācību, cilvēki tiks aicināti pēc iespējas vairāk palikt telpās. 

Arī Čehijā restorāni, viesnīcas un iekštelpu sporta vietas tiks slēgtas no piektdienas. Tāpat tiks ierobežotas publiskas pulcēšanās iespējas. Iekštelpās un ārā varēs pulcēties līdz 6 cilvēkiem. Turklāt tiks izsludināta  valsts mēroga komandantstunda no pulksten 23:00 līdz 5:00. Savukārt skolēnu Ziemassvētku brīvdienas sāksies agrāk.  

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu