ES tiesa: ES dalībvalstis nedrīkst noraidīt Polijas izdošanas pieprasījumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Foto: Scanpix/EPA

Eiropas Savienības (ES) tiesa ceturtdien lēmusi, ka, neskatoties uz "pierādījumiem par sistemātiskiem vai vispārīgiem trūkumiem" Polijas tiesu sistēmā, ES dalībvalstīm nav tiesību automātiski noraidīt Polijas izdošanas pieprasījumus.

Taču varasiestādes var atteikt izdošanu atsevišķos gadījumos, ja pastāv pamats uzskatīt, ka personai pastāv reāls risks nesaņemt taisnīgu tiesu, norādīja ES tiesa.

Lai noraidītu izdošanas pieprasījumu, ES dalībvalstij ir rūpīgi jāizvērtē konkrētā lieta.

Lietu ES tiesā ierosināja Nīderlandes tiesa saistībā ar Varšavas lūgumu izdot divus Polijas pilsoņus.

Ņemot vērā iepriekšējos ES tiesas spriedumus un Polijā īstenotās reformas tiesu sistēmā, Nīderlandes tiesa pauda uzskatu, ka Polijas tiesu sistēmai ir tika daudz trūkumu, ka tā vairs nespēj nodrošināt Polijas pilsoņu tiesības uz neatkarīgu tiesu.

Taču ES tiesa secināja, ka pat gadījumā, ja tiktu atklāti nopietni trūkumi, Nīderlandes tiesa ir aizgājusi pārāk tālu, pieņemot, ka tas ietekmēs pilnīgi visus lēmumus, ko pieņems tiesas Polijā. Šāds pieņēmums grautu Eiropas aresta ordera sistēmu, norādīja ES tiesa.

Atsevišķā lietā pirms sprieduma pieņemšanas ES tiesas augsta ranga advokāts ceturtdien pauda viedokli, ka Polijas jaunais likums par procedūru kandidātu izvērtēšanai Augstākajai tiesai ir pretrunā ES tiesībām.

ES tiesa ne vienmēr ņem vērā sava ģenerāladvokāta padomu, bet bieži to dara.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu