Vai jaunais Lielbritānijas koronavīrusa variants ir lipīgāks?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons.
Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons. Foto: AFP / Scanpix

Jaunais koronavīrusa variants, kas pēkšņi parādījās un strauji izplatījās Lielbritānijā, lika daudzām valstīm liegt cilvēkiem ieceļot no šīs valsts. Tomēr mums joprojām nav zināms, vai šis vīrusa variants tiešām ir lipīgāks par “veco” koronavīrusu.

Nedēļas nogalē Lielbritānijas varas pārstāvji Londonā un dažās Anglijas dienvidaustrumu daļās izsludināja lokdaunu (pilnīgu izolēšanos mājās). Tas tika nolemts pēc tam, kad parādījās pirmās ziņas par to, ka SARS-CoV-2 vīrusa jaunais variants ir par 70% lipīgāks nekā citi šā vīrusa varianti, vēstīts izdevumā “The New York Times”. Līdz 21. decembrim jau 40 pasaules valstis bija izsludinājušas aizliegumu cilvēkiem ieceļot no Lielbritānijas.

Jaunais SARS-CoV-2 variants, kas radies pēc mutācijas vīrusa ģenētiskajā materiālā, nav nekāds pārsteigums, jo līdzīgi vīrusa varianti rodas regulāri, vēstīts zinātnes izdevumā “Live Science”. Tomēr ekspertus šis jaunais variants īpaši uztrauc, jo tas spēja ārkārtīgi strauji izplatīties un vairākās valsts daļās kļuva par dominējošo vīrusu.

Kā vēstīts izdevumā “BBC”, pirmo reizi šo vīrusa variantu Lielbritānijā ārsti novēroja septembrī. Līdz novembrim jaunais vīrusa variants veidoja ceturto daļu visu jauno Covid-19 saslimšanas gadījumu Londonā. Savukārt līdz decembra vidum tās jau bija teju divas trešdaļas. Līdzīgs vīrusa variants tika atklāts arī Dienvidāfrikā, kur tas veido 80 līdz 90 procentu jauno saslimšanas gadījumu, vēsta “Times”.

“Parasti paņemtajos paraugos mēs varam vērot 20 līdz 30 paveidus, tomēr tagad mēs redzam tikai vienu,” izdevumam “The Times” teica pētnieks Tulio de Oliveira.

Tiesa, joprojām pastāv iespēja, ka šis vīrusa variants tik plaši sastopams kļuva vienkāršas sagadīšanās, nevis kādas īpašas iezīmes dēļ. Ir nepieciešami eksperimenti laboratorijā, lai noskaidrotu, vai tiešām šis vīrusa variants ir lipīgāks par citiem variantiem. Līdzšinējie novērojumi neliecina, ka tas izraisītu smagākas saslimšanas vai būtu nāvējošāks.

“Man patīk uzskatīt, ka tas ir pavisam nedaudz lipīgāks nekā Covid-19 izraisošais vīruss, kas bija redzams līdz šim,” konferencē 21. decembrī teica eksperts Marks Geilijs.

Ir maz ticams, ka šī mutācija padarīs Covid-19 vakcīnas mazāk efektīvas. Vismaz īstermiņā tas noteikti nenotiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu