Baku epidēmijas vēsture Londonā 300 gadu ilgā periodā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Public Domain review

Izmantojot mirstības datus par 300 gadu ilgu periodu, zinātnieki izsekojuši līdzi baku vēstures līkločiem Londonā no 1664. līdz 1930. gadam. 

Datu analīze, kas publicēta zinātniskajā žurnālā “PLOS Biology”, atklāja saistību starp dažiem vēstures notikumiem un baku uzliesmojumiem, kā arī parādīta dažādu epidēmijas kontroles mēru efektivitāte, pieņemtie likumi un epidēmijas gaita. 

Baku vīruss bija viens no vēsturē nāvējošākajiem vīrusiem, kas eksistēja jau Senajā Ēģiptē. Tas ir viens no diviem vīrusiem, kas ir pilnībā iznīcināts, pateicoties cilvēka darbībai. Ir aplēsts, ka pirms tam vīruss 20. gadsimta laikā vien nogalināja 300 tūkstošus cilvēku. 

Jaunajā pētījumā zinātnieki digitalizēja iknedēļas mirstības rādītājus, kas tika iegūti no diviem informācijas avotiem: “London Bills of Mortality”, kas sniedza datus līdz 1842. gadam, un “Registrar General's Weekly Returns”, kas sniedza datus pēc 1842. gada. 

Ar bakām slims bērns Bangladešā.
Ar bakām slims bērns Bangladešā. Foto: Wikimedia Commons

“Mūsu pētījums ļoti skaidri parāda, cik vērtīga ir slimību novērošana. Mēs tagad esam ieguvuši ieskatu tajā, kādi ir slimības izplatīšanās veidi. Ja šī informācija par Londonu būtu pazudusi, mēs nekad neuzzinātu, kā epidēmija mainījās laika gaitā, kā arī nevarētu atrast saiknes starp epidēmiju un dažādiem vēsturiskiem notikumiem,” komentēja viens no pētījuma autoriem Deivids Ērns. 

Aplēsts, ka 18. gadsimta laikā no bakām katru gadu nomira 400 tūkstoši eiropiešu. Vīruss no 10 inficētajiem nogalināja katru trešo, bet tie, kuri izdzīvoja, bieži vien kļuva par invalīdiem. 

“Pirms vakcīnu ēras bakas bija vainojamas pie ievērojama nāvju skaita,” piebilda Ērns. 

Pētnieki arī noskaidroja, ka lielos baku uzliesmojumus Londonā, visticamāk, rosināja aktivitātes, kas saistītas ar Francijas-Prūsijas karu, vēstīts izdevumā "UPI".

Nelielā mērogā norisinājās arī vakcinācija jeb veselo cilvēku pakļaušana mazam baku vīrusa daudzumam. Pierādīts, ka vakcinācijai bija nozīmīga ietekme uz vīrusa uzliesmojumu mazināšanu un visbeidzot slimības pilnīgu izskaušanu. 

Pētījuma autori cer, ka viņu darbs atgādinās to, cik nozīmīga ir plaša informācijas vākšana un saglabāšana. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu