Par "spiegošanu" Latvijas labā laulātam pārim Krievijā piespriež bargus cietumsodus (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Antoņina Zimina un Konstantīns Antoņecs
Antoņina Zimina un Konstantīns Antoņecs Foto: RFERL

Krievijā tiesa ceturtdien piespriedusi ilgus cietumsodus laulātam pārim no Kaļiņingradas, atzīstot viņus par vainīgiem valsts nodevībā, atklājot slepenu informāciju Latvijas specdienestiem, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

Apsūdzēto advokāts Mihails Bajevs pastāstījis portālam "MBH media", ka Krievijas valdības finansētā Aleksandra  Gorčakova vārdā nosauktā publiskās diplomātijas atbalsta fonda ekspertei Antoņinai

Ziminai Kaļiņingradas apgabala tiesa piespriedusi 13 gadu ieslodzījumu vispārēja režīma kolonijā, bet viņas vīram Konstantīnan Antoņecam - 12 gadu sešu mēnešu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā.

Katram no viņiem piespriests arī 100 000 rubļu (1091 eiro) naudassods. Advokāts norādījis, ka spriedumu paredzēts pārsūdzēt. Ne Zimina, ne Antoņecs savu vainu neatzīst.

Tiesas prāva notikusi aiz slēgtām durvīm.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) sniegto informāciju, raksta, ka izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka Ziminu Latvijas specdienesti esot savervējuši 2012.gadā, kad viņa atradusies ārzemēs, un ka pēc tam viņa izpildījusi uzdevumus, vācot valsts noslēpumu saturošu informāciju un nododot to Latvijas specdienestiem.

2015.gadā Zimina iesaistījusi sadarbībā ar Latvijas specdienestiem savu laulāto draugu Antoņecu,

kurš, "strādājot Kaļiņingradas apgabala Ekonomikas ministrijā, nolaupījis un kopīgi ar Ziminu nodevis Latvijas specdienestiem slepenas ziņas," norādījis FDD sabiedrisko sakaru centrs.

Portāls "Meduza" ziņo, ka

Zimina un Antoņecs apsūdzēti par to, ka atklājuši FDD Kaļiņingradas apgabala pārvaldes kapteiņa Maksima Deņisenko personību.

Deņisenko bijis viņu kāzu viesis 2015.gadā, un Zimina un Antoņecs nosūtījuši Latvijas specdienestiem kāzu fotogrāfijas, kurās bijis redzams Deņisenko. Iepriekš mediji ziņojuši, ka Deņisenko, kāzu svinību laikā būdams alkohola reibumā, nav slēpis savu nodarbošanos un fotografējies ar citiem kāzu viesiem.

Savukārt laikraksts "Kommersant " vēsta, ka lietā bijusi otra epizode - par to, ka Latvijas specdienestiem nodoti slepeni dokumenti,  kurus Antoņecs ieguvis, strādājot par juristu Kaļiņingradas apgabala Ekonomikas ministrijā. Pēc "Kommersant" rīcībā esošās informācijas, dokumenti bijuši saistīti ar Kaļiņingradas īpašo ekonomisko zonu. Ziminas tēvs Konstantīns Zimins teicis, ka tiesas prāvas beigās apsūdzība vairs neesot uzstājusi, lai  Zimina un Antoņecs tiktu sodīti par Deņisenko personības atklāšanu.

Zimina apcietināta 2018.gada vasarā, bet Antoņecs - gadu vēlāk, vēsta "Interfax".

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu