Izteikti pieņēmumi, kur varētu atrasties pazudušais Ķīnas miljardieris (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnas e-komercijas giganta dibinātājs Džeks Ma nav pazudis, un, visticamāk, viņš vienkārši ir apzināti “aizgājis pagrīdē”, vēsta “Business Insider”, atsaucoties uz CNBC.

Amerikāņu medija CNBC žurnālists Deivids Fābers norāda, ka “Džeks Ma ir daudz mazāk redzams publiski. Visticamāk, ka viņš savā ziņā slēpsies vēl kādu laiku”. Fābers ir žurnālists, kurš pēdējos gadus rūpīgi ir sekojis līdzi Ma un viņa uzņēmumu gaitām.

Žurnālists, ņemot vērā no saviem avotiem iegūto informāciju norāda, ka Ma faktiski atrodas pagrīdē, ņemot vērā Ķīnas Komunistu partijas sākto antimonopola izmeklēšanu pret “Alibaba” un “Ant Group”. “Yahoo Finance” ziņo, ka par Ma nekas nav zināms jau vairāk nekā divus mēnešus.

“Viņš vienkārši ir izvēlējies publiski nekur neparādīties. Nedomāju, ka Ma būtu arestēts vai kaut kā citādi sagūstīts, šis nav tas gadījums,” norāda Fābers,

atsaucoties uz “Anbang Insurance” valdes priekšsēdētāja apcietināšanas lietu, kurā biznesmenim 2018. gadā tika piespriests 18 gadus ilgs cietumsods.

“Reuters” iepriekš ziņoja, ka Ma piespiedu kārtā ir nācies aiziet pagrīdē, lai nebūtu jāskaras ar sodu no Ķīnā valdošās partijas. Tiek uzskatīts, ka “ar ļoti lielu ticamību” Ma pašlaik atrodas Handžou, kur atrodas arī “Alibaba” galvenā mītne. Jāpiebilst, ka no šī uzņēmuma vadības operācijām Ma atkāpās 2019. gadā.

Savukārt cits Ma uzņēmums “Ant Group” novembrī plānoja kotēt savas akcijas biržā, tādējādi saņemot 37 miljardus dolāru vērtas investīcijas. Tomēr Ķīnas regulatori noraidīja uzņēmuma akciju kotēšanu biržā. Vēlāk tika ziņots, ka Ķīnas prezidents Sji Dziņpins personīgi deva norādījumus regulatoriem izvērtēt “Ant Group” potenciālos finanšu riskus. Pirms tam Ma kritizēja Ķīnas finanšu sistēmu, ka tā “smacē iespējas ieviest inovācijas”.

Tāpat tiek ziņots, ka Ma ir piedāvājis nodot daļu “Ant Group” akciju Ķīnas valdībai, kas būtu kalpojusi kā atvainošanās par kritiskajiem izteikumiem.

Tomēr tas nav noticis un Ķīnas varasiestādes ir sākušas izmeklēšanu pret “Alibaba”.

Šī gan nav pirmā reize, kad Ķīnā pazūd ietekmīgi biznesmeņi, kuri kritizējuši valdību. 2017. gadā investīciju menedžeris Sjao Dzjaņhua tika nolaupīts laikā, kad viņš bija apmeties viesnīcā Honkongā. Viņš tika apsūdzēts par investoru aizbiedēšanu no Ķīnas akciju tirgiem, tādējādi nodarot valstij kaitējumu. Vēlāk Ķīnas valdība pārņēma kontroli pār Dzjaņhua biznesa daļām.

Iepriekš vēstīts, ka Ķīnas miljardieris, uzņēmumu “Alibaba” un “Ant Group” dibinātājs Džeks Ma pēc Ķīnas finanšu sistēmas kritizēšanas mīklaini nozudis no sabiedrības acīm. Kā vēsta “Forbes”, pirms diviem mēnešiem Ma izteica kritiku Ķīnas varasiestādēm, un kopš tā laika par viņu nav nekas zināms.

Ma ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ķīnā un pasaulē. Viņa aktīvu vērtība, atsaucoties uz “Forbes” datiem, ir 58,4 miljardi dolāru. 56 gadus vecais uzņēmējs ne reizi vien ir stāstījis, ka audzis sarežģītos apstākļos komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Turklāt viņš pēc koledžas pabeigšanas nav varējis atrast darbu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu