No sabiedrības acīm mīklaini pazudis viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnas miljardieris, uzņēmumu “Alibaba” un “Ant Group” dibinātājs Džeks Ma, pēc Ķīnas finanšu sistēmas kritizēšanas, mīklaini nozudis no sabiedrības acīm. Kā vēsta “Forbes”, pirms diviem mēnešiem Ma izteica kritiku Ķīnas varasiestādēm, un kopš tā laika par viņu nav nekas zināms.

Ma ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ķīnā un pasaulē. Viņa aktīvu vērtība, atsaucoties uz “Forbes” datiem, ir 58,4 miljardi dolāru. 56 gadus vecais uzņēmējs ne reizi vien ir stāstījis, ka audzis sarežģītos apstākļos komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Turklāt, viņš pēc koledžas pabeigšanas nav varējis atrast darbu.

1999. gadā Ķīnas pilsētā Handžu Ma un vēl 18 cilvēki dibināja uzņēmumu “Alibaba”, kas 20 gadu laikā kļuva par vienu no pasaulē lielākajiem e-komercijas uzņēmumiem, kas nodarbina vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Tiek uzskatīts, ka Ma ir savā ziņā “svaiga elpa” tradicionāli konservatīvajā Ķīnas biznesa kultūrā. No “Alibaba” Ma aizgāja 2019. gada septembrī. Pastāvēja dažādas spekulācijas par to, ka Ma aiziešana no uzņēmuma bija saistīta ar spriedzi attiecībās ar Ķīnas Komunistu partiju. Tika uzskatīts, partija apsūdzēja Ma pārlieku lielas varas un ietekmes audzēšanā.

“The Washington Post” ziņoja, ka prominenti Ķīnas uzņēmēji, kuri saņem preses uzmanību, visticamāk, saņems arī varasiestāžu uzmanību – tiks uzsākta izmeklešana pret viņiem vai tiks veikti aresti. Tāpēc Ķīnas uzņēmēji izvairās no publicitātes.

2020. gada oktobrī Ma atklāti kritizēja Ķīnas banku sistēmu, nodēvējot to par sava veida “lombardu”. Viņa runa sekoja pēc tam, kad varasiestādes liedza kotēt biržā uzņēmuma “Ant Group” akcijas. Kopš tā laika Ķīnas valdība ir veikusi dažādus pasākumus pret Ma un viņa kompānijām, uzsākot arī antimonopola izmeklēšanu pret “Alibaba”.

Pēdējo divu mēnešu laikā Ma nav publiski parādījies, turklāt – pēdējie ieraksti sociālajos tīklos ir bijuši pirms trīs mēnešiem. Tāpat viņš neparādījās sava veidotā realitātes šova “Africa’s Business Heroes” finālā.

Jāpiebilst, ka bagātu biznesa profesionāļu pazušana Ķīnā nav neparasta, un šādi gadījumi komunistu pārvaldītajā valstī notiek ik gadu. 2017. gadā “Independent” ziņoja, ka “Ķīnas miljardieri un uzņēmumu vadītāji turpina pazust gadījumos, ja viņu izteikumi neapmierina valsts valdību”.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu