Kā eksperti vērtē Pavļuta kandidatūru veselības ministra amatam un ko iesāks Viņķele? (14)

Jorens Jakovļevs
, Nacionālo ziņu nodaļas redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Ikstens, Daniels Pavļuts un Ojārs Skudra
Jānis Ikstens, Daniels Pavļuts un Ojārs Skudra Foto: TVNET

Par spīti viņa zināšanu trūkumam veselības aprūpes jomā, “Kustības Par!” izvirzītā veselības ministra kandidāta Daniela Pavļuta ilgstošā organizatoriskā pieredze politiskajā vidē liek domāt, ka viņš ar amata pienākumiem tiks galā, sarunā ar portālu TVNET atklāja politologi Ojārs Skudra un Jānis Ikstens. Tikmēr demisionējušās ministres Ilzes Viņķeles (AP!) liktenis joprojām ir neskaidrs.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens uzsvēra, ka partiju apvienības “Attīstībai/Par!” spēja nekavējoties nominēt Viņķeles aizstājēju norāda, ka “Attīstībai/Par!” paliks valdībā un tajā saglabāsies esošais spēku samērs.

Eksperts uzsvēra, ka “Pavļuta kungam ir apjomīga pieredze, viņš savulaik ir bijis Valsts sekretārs Kultūras ministrijā, pieņemu, ka organizatoriskie darbi viņam nav sveši un viņam labāk veiksies ar visiem darbiem, kas Veselības ministrijā, šķiet, ir iekavējušies”.

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra atklāja, ka Pavļuta nominācija jāvērtē divējādi.

“Man nav priekšstata par to, ka viņam būtu kaut kādas vērā ņemamas zināšanas veselības aprūpes jomā, nemaz nerunājot par medicīnu,”

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra

“Tomēr viņa politiski administratīvā pieredze ir vērā ņemama, es ceru, ka viņš kā administrators spēs ar saviem uzdevumiem tikt galā.”

Atbildot uz jautājumu, kādēļ ministra amatam virzīts tieši Pavļuts, nevis iepriekš izskanējušie partiju apvienības pārstāvji Andris Skride vai Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis, Skudra norādīja uz partiju apvienības iekšējo politiku.

“Acīmredzot iekšējie mači starp "Attīstībai" un "Par!" noveda pie tā, ka LA uzskatīja, ka Pavļuts ir vienīgais kandidāts Viņķeles nomaiņai, savukārt viņam pašam bijis grūti atteikties. Uzskatu, ka Dūrītis saglabās savu parlamentārā sekretāra amatu,” lēš Skudra. “Es to skaidroju ar spēku attiecībām, un, tā kā viņam ir pieredze frakcijas vadīšanā un kompromisu meklēšanā, atliek cerēt, ka tas viņam varētu palīdzēt startēt jaunajā amatā.”

Profesors Ikstens atsacījās prognozēt, kā Pavļuta iespējamā aiziešana no Saeimas frakcijas vadītāja amata ietekmēs partiju apvienības turpmāko darbu Saeimā.

“Ir grūti spriest vai Pavļuta nominācijai ir tālejošas sekas uz “Attīstībai/Par!” darbu.

Par to vairāk var stāstīt lēmums par to, kurš vadīs partiju apvienības Saeimas frakciju Pavļuta apstiprināšanas gadījumā.”

Kas sagaida Viņķeli?

Abi eksperti atzina, ka Viņķeles kundzes dzīve ilgstoši bijusi saistīta ar politiskajiem procesiem, tāpēc nav iemeslu uzskatīt, ka atstādināšana no ministres amata varētu iezīmēt viņas aiziešanu no aktīvās politikas.

“Viņķeles kundze nav tas cilvēks, kam interese par politiku radusies vakar vai divus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām,"

Politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens

viņa politikā ir ļoti ilgi,” atklāj Ikstens. “Nešķiet, ka šis pavērsies varētu “atvēsināt” viņas interesi par politiku kā nodarbošanos,” atklāj eksperts.

Foto: Paula Čurkste/LETA

“Es pieņemu, ka viņa pati ir apņēmības pilna turpināt darbu politikā, problēma ir tāda, ka viņa nav ievēlēta Saeimā, pateicoties daudzajiem svītrojumiem. Tas, kādā kapacitātē viņa to varēs darīt, ir labs jautājums. Domāju, ka

"Kustība Par!" varētu radīt kādu posteni, kas viņai varētu palīdzēt saglabāt pozīciju politiskajā apritē.”

Ojārs Skudra salīdzina Viņķeles aiziešanu ar viņas bijušo valdības kolēģu Jura Pūces (AP!) un Ralfa Nemiro (KPV LV) ministru krēslu atstāšanu. Abi politiķi spējuši sekmīgi turpināt darbu parlamentā, kamēr Viņķelei tāda iespēja nav pieejama lielā svītrojumu skaita dēļ iepriekšējās vēlēšanās

Tādējādi eksperts lēš, ka iespējams, viņa pievērsīsies kādam speciāli radītam vai jau pastāvošam amatam partijā. “Pieļauju, ka viņai ir divas iespējas – vai nu partijas darbs, vai viņa kļūs par ārštata padomnieci, piemēram, Pavļutam, kā var spriest pēc paša Pavļuta izteikumiem, ka vismaz pirmā pusgada laikā viņš būs spiests ļoti intensīvi ar viņu konsultēties.”

“Viņķeles politiskā biogrāfija gan nav tik īsa, ņemot vērā viņas īpašo lomu Āboltiņas aiziešanā un ilgstošo politiskā ceļa meklēšana  dažādās partijās," akcentē Skudra.

"Domāju, ka viņa pati neuzskata, ka viņas laiks politikā ir beidzies uz visiem laikiem."

Iespēja, ka Viņķele varētu kandidēt kādās vēlēšanās tuvākajā nākotnē ir visai niecīga. “Startēt Saeimas vēlēšanās ar izgāšanos [iepriekšējās] Saeimas vēlēšanās un piespiedu demisiju no ministra amata ir ļoti problemātiski, tādēļ viņai būtu jāorientējas uz ilgāku laika periodu,” uzskata Skudra, norādot, ka, viņaprāt, Viņķele nepiedalīsies gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Tāpat Skudra neizslēdz iespēju, ka Viņķele varētu turpināt savu karjeru biznesa pasaulē, ņemot vērā viņas ilgstošo pieredzi un izglītību.

 
 
Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu