Treneres nāve un rehabilitācija mūža garumā: vingrotājas dzīve gadu pēc smagā negadījuma Rīgā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Из личного архива

"Rehabilitācija ilgs ne mazāk kā gadu. Tas, vai Žeņa varēs staigāt, būs atkarīgs no tā, kā noritēs ārstēšana," par sacensībās Rīgā smagu traumu guvušo krievu vingrotāju Jevgeņiju Asonovu savulaik stāstīja trenere Jeļena Kustova. 

Kopš 2019.gada 24.novembrī notikušā negadījuma pagājis vairāk nekā gads. Gatavojot rakstu par Jevgņijas pašreizējo dzīvi, portāls RUS TVNET uzzināja, ka viņas dzīvē atgadījies vēl kāds traģisks notikums - nelaimes gadījumā mūžībā aizgājusi trenere Kustova. Par jaunākajiem notikumiem savā dzīvē Jevgeņija šoreiz stāsta pati.

Treneres nāve

RUS TVNET bija viens no pirmajiem medijiem, kuri ziņoja par Rīgā notikušo traģēdiju. Pieredzējusī gaisa akrobāte Kustova tolaik sniedza komentārus par negadījumu un lietas turpmāko attīstību.

2020.gada 18.augustā Maskavā 37 gadus vecā Kustova vadīja slackline treniņu. Starp kokiem bija nostiepta speciāla trose, pa kuru viņa gāja, mēģinot noturēt līdzsvaru. Kamēr Kustova atradās uz troses, salūza metāla stiprinājums. Kustova guva ar dzīvību nesavienojamas traumas, vēsta izdevums "Čempionat".

Foto: slacktribe.ru

"Stiprinājums atdalījās un uzkrita uz galvas. Tā bija traģiska sakritība, kas nekādā veidā nebija saistīta ar profesionālo darbību," portālam RUS TVNET stāsta Rīgā esošās studijas "Feel Good: pole dance & workout" vadītāja Jana Vinokurova. Viņa bija starp pirmajiem cilvēkiem, kuri publiski runāja par 2019.gadā Rīgā notikušo negadījumu.

22.augustā Kustova tika apglabāta Maskavā.

Foto: https://vk.com/id21316588

"Gada laikā daudz kas mainījies"

Jevgeņija 2019.gada 24.novembrī starptautiskajās gaisa akrobātu sacensībās Rīgā piedzīvoja smagu kritienu no septiņu metru augstuma, kad uzstāšanās laikā plīsa trose. 

Tikai negadījuma brīdī atklājās, ka sacensību norises vietā nav ne ārsta, ne arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes. Rīgā noteiktā diagnoze - muguras skriemeļa lūzums un muguras smadzeņu bojājums, kas izraisījis iegurņa dobumā esošo orgānu darbības traucējumus.

"Gada laikā daudz kas mainījies. 2020.gada janvārī es tikai pirmoreiz mēģināju apsēsties, bet tagad jau varu staigāt. Pagaidām gan vēl ne pati, bet ar kruķiem. Taču arī tas ir milzīgs progress. Kreisā kāja man jau ir ļoti stipra, tikai pirksti vēl slikti darbojas. Ar labo kāju ir sliktāk - pēda nekustas nemaz un kāja pagaidām nevar pilnībā turēt ķermeņa svaru. Abās kājās uzlabojies jutīgums, nejutīga ir tikai kāju aizmugure. Ir problēmas arī ar iegurni, bet ar tām esmu iemācījusies sadzīvot," šī gada janvārī portālam RUS TVNET stāstīja Jevgeņija.

Kopš negadījuma viņa tikai divus mēnešus esot "atpūtusies" no rehabilitācijas. Patlaban viņa iziet rehabilitācijas kursu Krimā. Sportiste tur pavadījusi jau vairākus mēnešus un prom dosies tikai februārī.

Foto: Из личного архива

Ārsti sākotnēji atturējās no konkrētām prognozēm par Jevgeņijas nākotni. Arī tagad nekādas garantijas netiek dotas. "Muguras smadzeņu traumas gadījumā atveseļošanās katram notiek citādi. Daļai atjaunojas kustības, bet citi paliek piesaistīti ratiņkrēslam. Es pati saprotu - ja labā pēda tā arī neatsāks darboties, tad, visticamāk, nevarēšu staigāt bez palīdzības," viņa norāda.

Jevgeņija saņem nelielu invaliditātes pensiju. Visas vajadzības, ko ar to nevar nosegt, visu šo laiku apmaksājuši draugi, radinieki un ziedotāji. 

Pirms negadījuma Jevgeņija strādāja par fitnesa treneri. Skaidrs, ka šajā profesijā viņa vairs nevarēs atgriezties.

"Diemžēl sportā atgriezties nekad vairs nevarēšu," atklāj sieviete. "To es sapratu jau sen. Vēl neesmu spējusi to līdz galam pieņemt, taču strādāju pie tā."

Gatavojoties tam, ka nāksies pilnībā mainīt nodarbošanos, Jevgeņija apdomā iestāšanos kādos kursos, taču nākotnes karjerai jābūt savienojamai ar rehabilitāciju. "Treniņi - tie man tagad būs visa mūža garumā," viņa stāsta.

Foto: Из личного архива

"Lieta tālāk nav pavirzījusies"

Pēc traģiskā negadījuma Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte portālam RUS TVNET apstiprināja, ka saņemta sūdzība par miesas bojājumu nodarīšanu sacensību laikā. Tika ierosināts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Šī gada 4.janvārī Valsts policijas pārstāve Krista Andersone uz jautājumu par lietas virzību atbildēja vien to, ka "izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus nesniedzam".

Kopš negadījuma pagājis jau gads un viens mēnesis. "Sākotnēji nedomāju, ka lieta tā ievilksies," norāda Jevgeņija. "Par to, kā lieta virzās Rīgā, nezinu vispār neko. Krievijā viss kaut kā apstājies. Zinu, ka no visiem tika ievāktas liecības, kā arī tika veikta medicīniskā ekspertīze, kurā tika konstatēts veselībai nodarītā kaitējuma smagums - nopietns kaitējums. Pēc tam man teica, ka Rīgā esot iesniegta prasība, lai saņemtu lietas materiālus, taču atbildes neesot. Teica, ka jāsagaida atbilde, lai varētu kaut ko darīt tālāk. Tas bija vēl rudenī. Spriežot pēc tā, ka man neviens nav ne zvanījis, ne rakstījis, lieta vispār nav pavirzījusies uz priekšu."

Foto: Из личного архива

Sacensību rīkotāji turpina darbu

Sacensības Rīgā organizēja Londonā reģistrētais uzņēmums "International Air Athletics Association", kura līdzdibinātājs ir Krievijas Gaisa atlētu federācija (KGAF). Cietusī puse uzskata, ka smagā negadījuma cēlonis bija rīkotāju nolaidība un drošības pasākumu neievērošana.

Taču izskatās, ka sacensību rīkotājiem šis stāsts pagaidām noslēdzies ar trīs nedēļas ilga rehabilitācijas kursa apmaksāšanu Jevgeņijai. Citas darbības nav sekojušas.

"Viņi turpina strādāt. Covid-19 dēļ sacensības, protams, nenotiek, taču, tikko būs iespējams, viņi tās atkal atsāks. Rīkotāji ar mani pārtrauca komunicēt jau 2019.gada decembrī," norāda Jevgeņija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu