"Rīgas satiksmes" lietā KNAB saņēmis daļu no atbildēm uz tiesiskās palīdzības lūgumiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Pērn decembrī apritot diviem gadiem kopš veiktas plašas aizturēšanas pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" tranportlīdzekļu iepirkumu lietā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis daļu no atbildēm uz tiesiskās palīdzības lūgumiem.

KNAB skaidroja, ka izmeklēšanas laikā KNAB ar 22 tiesiskās palīdzības lūgumiem ir vērsies ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēs. KNAB ir saņēmis daļu no atbildēm. Tieši tiesiskās palīdzības lūgumu izpilde ir viens no būtiskākajiem apstākļiem, kādēļ šī kriminālprocesa izmeklēšana prasa ilgāku laiku, uzsver birojs.

KNAB šajā krimināllietā sadarbojas ar Polijas un Čehijas tiesībaizsardzības iestādēm.

Lai atvieglotu starptautisko sadarbību, ir izveidota apvienotā izmeklēšanas grupa ar Čehijas tiesībsargājošajām institūcijām.

Tāpat birojā apliecināja, ka līdz šim personu, kurām ir tiesības uz aizstāvību, skaits kriminālprocesā nav mainījies.

Kriminālprocesu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai KNAB nodos, tiklīdz procesa virzītājs un uzraugošais prokurors būs pārliecinājušies, ka izmeklēšanā iegūtie pierādījumi ir pietiekami.

Iepriekš publiski izskanējis, ka divi šajā lietā iesaistītie jau ir miruši. Pērnā gada nogalē kļuva zināms, ka mūžībā devies uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, savukārt jau pavasarī nomira bijušais "Rīgas satiksme" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins.

Ievērojot Kriminālprocesa likumā noteiktos kriminālprocesu nepieļaujošos apstākļus, kriminālprocess daļā pret vienu mirušo personu ir izbeigts. Savukārt attiecībā uz kriminālprocesa izbeigšanu daļā pret otru mirušo, tiks lemts turpmākajā izmeklēšanas gaitā, norādīja KNAB.

Abu aizdomās turēto personu nāvei nevajadzētu ietekmēt kriminālprocesa izmeklēšanas gaitu, norādīja KNAB.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro. 

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2018.gada decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, tramvaju un trolejbusu ražotāja "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai jau sākotnēji tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Daļu lietā apcietināto personu vēlāk atbrīvoja pret drošības naudu, bet pārējos apcietinātos atbrīvoja bez drošības naudas noteikšanas. Kopējais noteiktais drošības naudas apmērs ir 870 000 eiro.

No KNAB iepriekš skaidrotā par "Rīgas satiksmes" kriminālprocesu izriet, ka tas sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar "Rīgas satiksmi" saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgām amatpersonām saistībā ar trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās. Tāpat KNAB nekomentē vai kāds statuss ir piemērots Rīgas domes amatpersonām.

"Nekā personīga" ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro, tādējādi kukuļos varētu būt samaksāti 13,5-20 miljoni eiro.

KNAB iepriekš informēja, ka biroja un ārvalstu partnerdienestu sadarbība šajā jomā tika sākta nedaudz vairāk kā pirms gada, kad KNAB informēja CBA un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Pamatojoties uz KNAB sniegto informāciju, Polijas pretkorupcijas dienests (CBA) sāka savu kriminālprocesu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu