Siera darītavas "Burkānciems" stāsts iekļauts Eiropas labo prakšu atlantā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Siers.
Siers. Foto: Evija Trifanova/LETA

Projekta "PoliRural" veidotajā Eiropas digitālajā labo prakšu atlantā iekļauts pieredzes stāsts no Latvijas - siera darītavas "Burkānciems" saimnieku dzīvesstāsts, aģentūrai LETA stāstīja projekta "PoliRural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Santa Vītola.

Viņa uzsvēra, ka "lai pilnvērtīgi strādātu ar reģiona, tostarp lauku teritorijas attīstības jautājumiem, ir būtiski noskaidrot, kā dzīvi reģionā redz jaunienācējs. Vidzemes jaunienācēji un viņu pieredzes stāsti var būt labs stimuls arī citiem reģioniem Eiropā stiprināt lauku teritoriju pievilcību un piesaistīt tajās arvien jaunus iedzīvotājus."

Izvirzot jaunienācējus laukos kā vienu no prioritārajām mērķa grupām lauku reģionu attīstībai, digitālā pieredzes stāstu atlantā publicēti 13 stāsti no visas Eiropas, tostarp pirmo reizi arī no Vidzemes reģiona, klāstīja Vītola.

"Burkānciema" saimniekiem Rutai Graudužai un Stefanam Milleram pieder zemes īpašums Madonas novadā, kurā tiek audzētas kazas, un uzņēmējdarbība tiek attīstīta ražojot sieru. Šim nolūkam viņi izmanto ne tikai savu kazu pienu, bet arī iepirkto pienu no tuvējiem apkārtnes zemniekiem, stāstīja Vītola.

Savukārt siernīcas saimnieki pauda, ka siera rūpals sācies pirms astoņiem gadiem, un patlaban lielākās problēmas sagādā prasmīga darbaspēka piesaiste. Nākotnē, lai stiprinātu saimniecības ilgtspēju, saimnieki iecerējuši paplašināt produktu klāstu un nodarboties ar tūrismu.

"Nebaidies riskēt! Tici sapnim un saglabā pozitīvismu, ja vēlies uzsākt uzņēmējdarbību laukos," uzsvēra Grauduža un Millers.

Digitālais labo prakšu atlants tapis projekta "Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem" (PoliRural) ietvaros. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" ietvaros. Tajā sadarbojas 36 partneri no 16 valstīm. Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Lauku forums, Agroresursu un ekonomikas institūts, un uzņēmums SIA "Baltic Open Solutions Center".

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, SIA "Burkānciems" reģistrēts 2014.gadā, un tā pamatkapitāls ir viens eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā bija 27 863 eiro, kas ir par 19% mazāk nekā 2018.gadā. Uzņēmums 2019.gadā strādāja ar peļņu 3040 apmērā, savukārt 2018.gadā cieta zaudējumus 17,316 apmērā. Uzņēmums pieder Milleram, kurš arī patiesais labuma guvējs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu