Arī Igauņi piedalīsies Mēness iežu paraugu vākšanā (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēness
Mēness Foto: Unsplash

Igaunijas uzņēmumi sadarbībā ar Tartu Universitātes observatoriju būvēs ASV kosmosa tehnoloģiju kompānijai "Maxar Technologies" divas kameras, kas darbosies kā stereopāris un uzraudzīs robotroku, kas paredzēta Mēness virsmas irdeno iežu paraugu vākšanai.

"Maxar Technologies" šim darbam izraudzījusi Igaunijas uzņēmumu "Crystalspace", kas to veiks sadarbībā ar Tartu Universitātes observatoriju un kompāniju "Krakul".

Kamerām būs jāiztur ārkārtēji apstākļi gan misijas starta brīdī, gan visā tās laikā, tai skaitā temperatūras svārstības no mīnus 173 līdz plus 100 grādiem pēc Celsija.

Kā norādījis "Crystalspace" dibinātājs Jāns Viru, lielākā daļa projekta komandas cilvēku savulaik veidoja 2013.gadā orbītā palaistā pirmā Igaunijas nanopavadoņa misijas kodolu un kopš tā laika uzņēmums radījis iekārtas daudziem pavadoņiem, kas šobrīd riņķo ap Zemi.

"Crystalspace" sadarbībā ar Tartu observatoriju strādās pie kameru optikas un dizaina un integrēs tās sistēmā, kameras tiks testētas Tartu observatorijas laboratorijā, bet lietu interneta un autonomo sistēmu izstrādes uzņēmums "Krakul" strādās pie kameru elektronikas un iegultās programmatūras.

Tartu observatorijas kosmosa tehnoloģiju nodaļas vadītājs, asociētais profesors Mihkels Pajusalu uzskata, ka tas būs liels solis Igaunijas kosmosa tehnoloģiju attīstībā.

"Līdztekus citiem Igaunijas pēdējā laika sasniegumiem kosmosā tas apliecina, ka Igaunija kļuvusi par atzītu kosmosa valsti, un pierāda, cik svarīga Igaunijai ir izglītība kosmosa tehnoloģijās un tehnoloģijās vispār," viņš uzsvēris.

Tartu observatorija iesaistījusies arī Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) zinātniskajā misijā "Comet Interceptor", kas iecerēta 2028.gadā, piedaloties tajā ar jaunas paaudzes optisko teleskopu, kas izstrādāts, balstoties uz jaunas paaudzes tehnoloģiju, kā arī vairākās citās ESA misijās.

Kameru izveidē "Crystalspace" apvienojusi spēkus ar uzņēmumiem "Incap Electronics Estonia", "Insero", "Radius Machining" un "Tauria".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu