Trampa atbalstītāju digitālās patvertnes jeb vietas, kur netraucēti dalīties ar dezinformāciju (40)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Līdz šim šķietami nesatricināmie sociālie tīkli “Facebook” un “Twitter” nu nokļuvuši saniknoto Donalda Trampa atbalstītāju “melnajā sarakstā”, tāpēc tiek meklētas alternatīvas, kurās izplatīt savas idejas. Izdevums “Forbes” skaidro, kāpēc platformas “Signal” un “Telegram” ir gandrīz jaunais “Twitter” un “Facebook”.

No 6. līdz 10. janvārim lietotne “Signal” tika lejuplādēta vidēji 250 tūkstošus reižu dienā, bet “Telegram” – 1,1 miljonu reižu dienā. Interese par šīm lietotnēm parādījusies tādēļ, ka no “Twitter” un “Facebook” ir dzēsti ASV prezidenta Donalda Trampa profili. Līdz ar to saniknotie Trampa atbalstītāji meklē jaunas platformas, kur turpināt dalīties ar savām idejām.

2018. gadā miljardieris Braiens Ektons, kurš ir arī “WhatsApp” līdzdibinātājs, piedalījās vairākās tiesvedībās. Martā, dažus mēnešus pēc aiziešanas no “Facebook”, viņš iesaistījās konfliktā ar kompāniju, sociālajā tīklā “Twitter” veicot ierakstu “Laiks pagājis. #izdzēstFacebook”. Kompānija, kas iegādājās “WhatsApp”, pati bija nonākusi skandāla centrā saistībā ar nelikumīgu lietotāju datu nopludināšanu.

Apmēram tajā laikā Ektons ieguldīja 50 miljonus dolāru jaunā nekomerciālā organizācijā “Signal Foundation”, nosaucot sevi par kompānijas priekšsēdētāju. Kompānija radīja lietotni “Signal”, kas ļāva lietotājiem nosūtīt ziņojumus, izmantojot stingru datu šifrēšanu.

“Signal” lietotājiem piedāvāja ērtu saziņas platformu, drošību, kā arī pilnīgu anonimitāti. Pateicoties finansējumam, lietotnei nebija nepieciešams pārdot reklāmu. Tieši tas bija iemesls, kādēļ Ektons ienīda “Facebook”. Šī lietotne ASV ir iecienīta žurnālistu, kā arī aktīvistu vidū, piemēram – “Signal” spēlēja nozīmīgu lomu “Black Lives Matter” protestu koordinācijā.

Ironiskā kārtā šī lietotne var kļūt par jaunu digitālo patvertni konservatīvajiem – līdzīgi, kā agrāk “Facebook”. Labēji noskaņotos lietotājus šī lietotne piesaista ar to, ka tā dod iespēju kopīgi plānot kādas darbības, kā arī dalīties ar informāciju, turklāt – viņiem nav jāuztraucas par to, ka saturs tiek uzraudzīts.

Respektīvi – lietotāji nebaidās, ka pret viņiem var izvirzīt kādas apsūdzības, jo teorētiski “Signal” nav paredzēta sadarbībai ar tiesībsargājošajām iestādēm.

“Lietotņu ”Signal” un ”Telegram” lietošana ir savā ziņā bīstama. Izskatās, ka tagad šīs lietotnes izmanto agresīvi noskaņoti lietotāji, kuri ir izdzīti no citām platformām, vai arī viņi paši citās platformās ir sākuši justies nevēlami,” norāda nekomerciālās organizācijas “Change The Terms” direktors Harijs Fernandess.

Šifrēšanas iespējas traucē saprast, par ko tieši tiek spriests šajās platformās, bet pats Ektons presē vairs nekomentē jautājumus par “Signal”. Savukārt “New York Times” vēsta, ka šajā platformā darbojas ekstrēmistu grupējums “Boogaloo Boys”, kas ir decentralizēts amerikāņu ultralabējo, pret valdību noskaņoto ekstrēmistu grupējumu tīkls. Šī grupējuma dalībnieki ir gatavi iesaistīties arī pilsoņu karā.

Tiek norādīts, ka “Signal” popularitātes pieaugums ir saistāms ar to, ka daudzi konservatīvi noskaņotie cilvēki jūtas nedroši internetā.

“Punktu drošībai” pielicis fakts, ka prezidents Tramps pēc nemiernieku iebrukuma Kapitolijā tika nobloķēts lielajās sociālo tīklu platformās.

Tāpat platformas pieņēmušas arī citus pasākumus cīņai pret dezinformāciju.

Savukārt nelielā, bet konservatīvo vidū ļoti populārā sociālā tīkla “Parler” serveri tika atslēgti 10. janvāra vakarā, jo tā kļuva par galveno ekstrēmistu pulcēšanās vietu internetā. Līdz ar to par galvenajām alternatīvām ir kļuvuši “Signal” un “Telegram”.

Taisnības labad gan jāsaka, ka neviena no šīm platformām nav “Twitter” un “Facebook” aizstājēja. Šo platformu pamatā ir ziņapmaiņas funkcija, nevis lielas datu sistēmas. Šīs platformas gan piedāvā lietotājiem to, ko nepiedāvā “Twitter” un “Facebook”, – anonimitāti un satura filtrēšanas neesamību.

Tomēr šīm platformām ir arī pietiekami finanšu resursi, jo tās pārvalda divi IT nozares miljardieri – “Signal” pārvalda 48 gadus vecais Ektons, bet “Telegram” – 36 gadus vecais krievu uzņēmējs Pāvels Durovs, kurš agrāk radījis Krievijā populāro sociālo tīklu “Vkontakte”.

Jā, šīs platformas ir piedzīvojušas ievērojamu lietotāju skaita pieaugumu, taču jāņem vērā arī citi faktori.

“Es esmu noskaņots skeptiski, ka šīs platformas spēs kļūt par vairākuma viedokļa vietu. Drīzāk tuvojas šo platformu “sabiedrisko attiecību krīze”, jo

tur nostiprināsies labēji noskaņotie cilvēki, un tur viņi būs bez jebkādām diskusijas iespējām, jo citu viedokļu tur vienkārši nebūs,”

norāda “Data & Society” analītiķis Vils Pertins.

Pāvels Durovs savā ierakstā “Telegram” rakstīja, ka viņa platforma ir kļuvusi par lielāko patvertni tiem, kas meklē komunicēšanas platformu, kas garantē konfidencialitāti.

“Forbes” vēsta, ka Durovs lietotni “Telegram” radījis sava veida haosa apstākļos, ko radījusi Krievijas biznesa un politikas saskarsme. Pirmā Durova kompānija bija “Vkontakte”, kas ir Krievijā populārākais sociālais tīkls. Tas tika dibināts 2006. gadā. Piecus gadus vēlāk Durovs pirmo reizi nostājās pret Krievijas varasiestāžu prasībām, kad viņš atteicās bloķēt Krievijas opozīcijas politiķus. Drīz pēc tam Durovs bēga no Krievijas, kur pret viņu sākta izmeklēšana saistībā ar avārijas izraisīšanu uz ceļa. Durovs apsūdzības sauc par politiski motivētām.

Sākotnēji “Telegram” tika radīts kā “ideāls saziņas rīks opozīcijas politiķiem, kas grib panākt pārmaiņas un izvairīties no aresta. 2013. gadā šīs platformas potenciālu saskatīja un centās izmantot ne tās labākās organizācijas. Piemēram, Durovs vairākus gadus centās no platformas izslēgt teroristu organizācijas “Islāma valsts” pārstāvjus.

Līdzīgi kā “Signal”, arī “Telegram” piedāvā privātos un grupu čatus, un to šifrēšanas tehnoloģija apgrūtina noteikt, vai kādā grupā notiek ekstrēmistu dialogi.

Pēc tam, kad konservatīvo sociālais tīkls “Parler” pārtrauca darbu, “Telegram” kļuva populāra grupa ar nosaukumu “Parler Lifeboat”, kurā ir aptuveni 16 000 dalībnieku. Šajā grupā prezidents Tramps faktiski tiek pielūgts, un 6. janvāra nemieri un iebrukums Kapitolijā tiek aprakstīts kā “satriecošs notikums”.

Grupas dalībnieki dalās ar konspirācijas teorijām un citu dezinformāciju, kam nav nekādas saistības ar realitāti, sūdzas par antifašistu kustībām un svin “Twitter” pamešanu.

Līdzās “Parler Lifeboat” grupai, “Telegram” pastāv arī galēji labējās ekstrēmistu kustības “Proud Boys” grupa, kurā ir gandrīz 31 tūkstotis dalībnieku. Arī šajā grupā saturs ir ļoti līdzīgs un maz saistīts ar reālo pasauli.

Prezidents Tramps jau sen ir atbalstījis “Telegram”, kur viņam ir izveidota publiska lapa. Viņš šajā lapā turpina veikt ierakstus, tiesa gan, šeit viņam jārēķinās ar mazāku auditoriju, kas ir aptuveni 500 000 cilvēku. “Twitter” un “Facebook” viņa auditorija bija vairāk nekā 100 miljoni cilvēku.

Tomēr Tramps nebūtu Tramps, ja viņš neveiktu kādus “indīgus ierakstus”. 12. janvāra vakarā “Telegram” ziņojumā viņš nosodīja kompānijas “Twitter” un “Facebook”, sakot, ka “IT kompānijas nodara šausmīgu kaitējumu ASV un pret tām jāpieņem atbildes pasākumi”.

Kā jau vienmēr, arī šis apgalvojums tika ierakstīts bez jebkādas argumentācijas un paskaidrojumiem, kādēļ tas tā ir.

Iepriekš vēstīts, ka pēc iebrukuma Kapitolijā 6. janvārī ASV prezidents Donalds Tramps, kurš sākotnēji nenosodīja un pat atbalstīja nemierniekus, zaudēja savus “Facebook” un “Twitter” profilus. Līdz ar to, arī viņa atbalstītāji sāka pamest šīs platformas, meklējot kādas alternatīvas. Tomēr arī šīs alternatīvās platformas ir sākušas cīnīties pret Trampa atbalstītāju kanāliem.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu