Kaķi ar mūžam saskābušu sejas izteiksmi “paldies” var teikt mums (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Tas, ka kaķi ir tik piemīlīgi, nav nejaušība: cilvēks kaķus ir selektīvi audzējis paaudžu paaudzēs, lai iegūtu maksimālo piemīlību. Tomēr šai audzēšanai ir arī ēnas puse: dažus no mūsu pūkainajiem mīluļiem tā uz mūžu mūžiem ir atstājusi ar visai skābu sejas izteiksmi. 

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers of Veterinary Science”, rakstīts, ka kaķu ar plakanu purniņu (brachycephalic) selektīvā audzēšana ir atstājusi tos ar nespēju izrādīt emocijas, izmantojot sejas grimases.  

Šo kaķu (piemēram, persiešu) saspiestais purniņš ir palicis vienā uz mūžu sastingušā grimasē, kas liek domāt, ka kaķis cieš sāpes, kaut arī tā varbūt nav. 

“Šie rezultāti man atvēra acis. Godīgi sakot, es negaidīju, ka atklāsies tas, ka kaķiem ar plakanu purniņu sejā redzama sāpju grimase,” komentēja pētījuma galvenā autore Lorīna Finka. 

Permanentā grimase 

Šī permanentā grimase nozīmē to, ka kaķu saimnieki vairs nespēj noteikt, kad kaķim patiešām sāp, rakstīts izdevumā “Live Science”. 

Pateicoties cilvēku piekoptajai selektīvajai audzēšanai, kaķu sejas ir mainījušās daudz biežāk nekā citas viņu ķermeņa īpašības. Tiesa, par spīti sejas izteiksmes nozīmīgumam neverbālajā komunikācijā dzīvnieku vidū, ir maz pētījumu par to, kā šī audzēšana ir izmainījusi kaķu sejas. 

Lai beidzot rastu atbildi, Finka kopā ar kolēģiem izmantoja datora algoritmu un izanalizēja seju datus no vairāk nekā 2000 kaķu fotogrāfijām. Kaķi tika sadalīti kategorijās, sākot no neitrālajām sejām un beidzot ar izteiktu grimasi. 

Mūžīgi jauns 

Kāpēc mums tomēr patīk šie kaķi, kuru sejā šķietami ierakstītas sāpes? Viena teorija ir tāda, ka mēs neapzināti audzējam tādus kaķus, kuri izskatās pēc iespējas infantilāki. Zināms, ka mazuļi bieži raud, sejā parādot ciešanas. 

“Visticamāk, mums ir kaut kāda iekšēja vēlme redzēt sāpju izteiksmi sejā. Iespējams, tas mūsos izraisa rūpes. Mums šī dzīvnieka kļūst žēl,” teica Finka. 

Mūsu vēlme pēc “mazuļu sejām” var beigties ar to, ka mēs sāpinām savus pūkainos mīluļus. Iepriekšējos pētījumos ir parādīts, ka ekstrēma sejas modifikācija kaķiem līdzi sev nes dažādas komplikācijas, piemēram, asarojošas acis, elpošanas grūtības un problēmas ar ādu. 

Plakans purniņš var arī neļaut kaķim pilnvērtīgi komunicēt ar citiem dzīvniekiem, kā arī kaķim nav iespējas parādīt saimniekam, kad viņam sāp patiešām. 

“Ja tu plāno iegādāties kaķi, tad veic izpēti. Ir svarīgi saprast, kādas ir dzīvnieka spējas komunicēt,” piebilda Finka. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu