Pirms 20 miljoniem gadu Eirāzijas jūru dibenā dzīvoja lielas tārpu kolonijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Yu-Yen Pan/Scientific Reports

Fosilijas, ko pētnieki atrakuši Taivānā, liecina, ka pirms aptuveni 20 miljoniem gadu Eirāzijas jūru gultnē valdīja plēsīgi tārpi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, aprakstītas pārakmeņojušās tārpu alas, kas liecina par šādu aizvēsturisku dzīvnieku eksistenci.  

Šie plēsonīgie tārpi – saukti arī par saru tārpiem – dzīvoja jau pirms vairāk nekā 500 miljoniem gadu. Tāpēc, ka to ķermenis sastāvēja no mīkstajiem audiem, par tārpu eksistenci zinātnieki uzzināja no atrastajiem iespiedumiem un alām, kur tārpi reiz atradušies. 

Foto: Yu-Yen Pan/Scientific Reports

Pēc tam, kad Taivānā tika atrasti vairāki duči L formas alu, zinātnieki tās salīdzināja ar tām alām, kuras veido mūsdienu saru tārps - Bobbita tārps jeb smilšu streikotājs (eunice aphroditois). Tas mēdz slēpties savā alā un negaidīti uzbrukt upurim, kurš tai pietuvojies.  

Jaunajā pētījumā rakstīts, ka Bobbita tārps ir līdzīgs senajiem saru tārpiem, kuru kolonijas jūras gultnē mitinājušās pirms vismaz 20 miljoniem gadu. 

Lai arī šīs alas tika atrastas akmens ieslēgumā Taivānā, tās patiesībā veidojās netālu no Filipīnu un Eirāzijas tektonisko plātņu saskares vietas. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu