Krievijas opozīcijas "pirmā lēdija" Jūlija Navaļnija (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jūlija Navaļnija
Jūlija Navaļnija Foto: EPA/Reuters/Scanpix Kolāža:TVNET

Opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšana pēc viņa atgriešanās no Berlīnes 17.janvārī un viņa sievas Jūlijas aizturēšana nedēļu un divas nedēļas vēlāk notikušajās protesta akcijās pret Aleksejam noteikto arestu raksturo Kremļa bailes ne tikai no Alekseja Navaļnija, bet arī Jūlijas, kas pēdējā laikā ieņem arvien redzamāku lomu, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Aleksejs Navaļnijs atpazīstamību Krievijā ieguva vispirms kā blogeris, bet pēc tam arī kā politiķis. Viņa sieva - 44 gadus vecā Jūlija - izvēlējās savu dzīvi lielākoties dzīvot ārpus viņas vīram pievērstās uzmanības loka. Jūlija kopā ar Alekseju ir piedalījusies vairākās protesta akcijās, kā arī atbalstīja Alekseju viņa centienos kandidēt Maskavas mēra un Krievijas prezidenta vēlēšanās, tomēr pati nebija pārāk publiska persona. 

Tas viss mainījās pagājušā gada augustā, kad Aleksejs Navaļnijs Sibīrijas pilsētā Tomskā tika saindēts ar nervus paralizējošo vielu “Novičok” un attapās slimnīcā Omskā. Navaļnijam atrodoties komā, Jūlija pēkšņi nonāca uzmanības centrā, cīnoties ar Krievijas valsti par to, lai saņemtu atļauju Navaļniju no Omskas slimnīcas pārvest uz klīniku Berlīnē. Viņas stoiskā, rāmā un savāktā izturēšanās šajā laikā piesaistīja plašu uzmanību ne tikai Krievijā, bet arī daudzviet citur pasaulē. 

Daudzi pat sāka aizdomāties, ka nākotnē Jūlija pati varētu kļūt par vienu no opozīcijas līderēm. 

Pēc viņas vīra saindēšanas Jūlija ātri vien sāka radīt publisku un starptautisku spiedienu uz Krievijas valdību un, pateicoties šīm aktivitātēm, izglāba sava vīra dzīvību. Jūlija rīkoja improvizētas preses konferences pie Omskas slimnīcas, nemitīgi uzsverot, ka Omskas ārstu atteikšanās ļaut Navaļnija pārvešanu uz Berlīni rada nopietnus riskus viņa dzīvībai. 

Jūlija pat uzrakstīja publisku vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam - cilvēkam, ko Navaļnijs uzskata par savas indēšanas pasūtītāju. Neilgi pēc Navaļnijas vēstules saņemšanas Putins paziņoja, ka viņš nekavējoties devis rīkojumu ļaut Navaļnija pārvešanu uz Vāciju. Tikmēr Kremlis cītīgi noliedza, ka varas iestādēm būtu jebkāda loma Navaļnija indēšanā. 

Kad Navaļnijs beigās tika pārvests uz Berlīni, Jūlija devās viņam līdzi. 

“Jūlija, tu mani izglābi,” neilgi pēc samaņas atgūšanas Berlīnes “Charite” klīnikā, savā sociālā tīkla “Instagram” profilā rakstīja Aleksejs. 

Uzmanības centrā 

Jūlija un Aleksejs iepazinās neilgi pēc tam, kad Jūlija pabeidza universitāti, kur viņa studēja starptautiskās attiecības. Pirms pārim piedzima pirmais bērns - meita Darja -, Jūlija strādāja bankā. 

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām Jūlija palīdzēja Navaļnija vecākiem mēbeļu tirdzniecības biznesā, bet vēl dažus gadus vēlāk viņa atkal devās bērna kopšanas atvaļinājumā, jo piedzima pāra otrais bērns - dēls Zahars. 

Pakāpeniski pieaugot Navaļnija atpazīstamībai, Jūlija pieņēma lēmumu galvenokārt koncentrēties uz rūpēm par ģimeni. 

Pirms Alekseja saindēšanas pagājušā gada augustā, Jūlijas zināmākā publiskā uzstāšanās notika 2013.gadā, kad viņa pauda atbalstu sava vīra kandidatūrai Maskavas mēra vēlēšanās. 

Septiņos gados kopš tā brīža Navaļniju ģimenei nācies pieredzēt ļoti daudz. Navaļnijs tika tiesāts par piesavināšanos prāvā, ko viņš uzskata par safabricētu un politiski motivētu. 

Šajā laikā Navaļnijs arī neskaitāmas reizes ticis aizturēts un daudz laika pavadījis policijas izolatoros par dalību pret valdību vērstos protestos. 

Ģimene šajā laikā arī tikusi pakļauta nemitīgai novērošanai. 

Pastāv aizdomas, ka saindēts pagājušajā gadā tika ne tikai Navaļnijs, bet arī Jūlija. Abi Navaļniji atvaļinājumā bija devušies uz Kaļiņingradu. Kā tika noskaidrots pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” vadītajā izmeklēšanā, šajā laikā Kaļiņingradā bija arī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) slepenās vienības darbinieki. Šī vienība vasaras beigās saindēja Navaļniju. 

6.jūlijā, kad FDD darbinieki jau bija atgriezušies Maskavā, Jūlija pēkšņi sajutās slikti, piedzīvojot pēkšņu nespēku un dezorientāciju - šādi saindēšanos vēlāk raksturoja arī Aleksejs. 

Jūlija atguvās, tomēr viņas veselības problēmu iemesls tā arī netika noskaidrots. 

Kā CNN apstiprināja vairāki eksperti, šādi simptomi raksturīgi saskarei ar nelielām indes devām. Visticamāk, Jūlija nonāca saskarē ar indi, kas bija domāta viņas vīram. 

“Pirmā lēdija” 

Jūlija Navaļnija publiski bieži vien mēdz pasmieties par grūtībām, ko ģimenei radījusi viņas vīra cīņa ar Putina režīmu. 

“Visi no manis gaida, ka es teikšu vai došu mājienus, ka es gribētu, lai Aleksejs pārtrauc darīt to, ko viņš dara. Nē, es atbalstu to, ko viņš dara,” intervijā pazīstamajam blogerim Jurijam Dudjam pagājušajā gadā norādīja Jūlija. 

Jūlijas atbalstošā loma vīra politiskajā karjerā ir krass pretstats teju visiem padomju ēras un mūsdienu Krievijas līderiem. Piemēram, Putina sieva Ludmila sabiedrībā tika redzēta pavisam reti, bet kopš viņas un Putina šķiršanās 2013.gadā Ludmila teju vai nogrimusi aizmirstībā. 

“Navaļnijs nekad nav noliedzis nozīmīgo lomu, kāda viņa dzīvē ir Jūlijai, un tā ir viena no viņa stiprajām pusēm,” norāda Krievijas laikraksta “Novaja gazeta” reportiere Vera Čeliščeva. 

“Viņš neslēpj savu sievu, viņš atklāti izrāda viņai savu mīlestību, tomēr tā nav izrādīšanās,” viņa piebilst. 

Janvāra vidū, kad Navaļniji atgriezās Maskavā pēc Alekseja ārstēšanās kursa beigām Berlīnē, viņi ļoti skaidri apzinājās, ka Aleksejs varētu tikt atkal aizturēts. 

Pēc tam, kad policisti Alekseju aizturēja uzreiz pēc ierašanās lidostā Maskavā, Jūlija žurnālistiem un atbalstītājiem uzsvēra: “Aleksejs nebaidās, es nebaidos un es aicinu arī jūs nebaidīties.” 

Pastāv arī iespēja, ka Navaļnijam tiks piespriests ilgstošs cietumsods. Tas radījis spekulācijas, ka Jūlija varētu uzņemties Krievijas opozīcijas līdera lomu, līdzīgi kā Baltkrievijā to izdarīja Svetlana Tihanovska pēc tam, kad viņas vīrs Sergejs tika ieslodzīts cietumā. 

Izskanējuši pat pieņēmumi, ka Jūlija varētu kandidēt šoruden paredzētajās Krievijas parlamenta vēlēšanās. 

Pati Navaļnija līdz šim nav runājusi par savām politiskajām ambīcijām, tomēr Kremļa propagandas mediji jau arī attiecībā uz Jūliju sākuši attīstīt to pašu stāstu, ko Alekseja gadījumā - viņa ir Rietumu specdienestu īstenots projekts, kura mērķis ir iejaukties Krievijas politikā. 

Tikmēr Navaļnija atbalstītāji sociālajā tīklā “Instagram” Jūliju jau dēvē par Krievijas pirmo lēdiju. 

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu