Ārvalstu investori norāda uz nelieliem uzlabojumiem izglītības un zinātnes kvalitātē (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tāfele. Ilustratīvs attēls
Tāfele. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ārvalstu investori norāda uz nelielu izglītības un zinātnes kvalitātes uzlabošanos Latvijā, salīdzinot 2019. ar 2020.gadu, liecina Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) veidotā "Ārvalstu investīciju vides indeksa 2020" rezultāti.

Pērn "izglītības un zinātnes kvalitātes" vērtējums ir pieaudzis par 0,3 punktiem, sasniedzot vērtējumu "3".

Komentējot augstākās izglītības un zinātnes līmeni Latvijā, kāds finanšu un banku pakalpojumu uzņēmums norādīja, ka, viņuprāt, pēdējā laikā nav būtiska progresa stratēģiskajā virzienā, piebilstot, ka neliels progress ir iespējams saistībā ar iepriekšējo lēmumu īstenošanu. Vēl kāds finanšu un banku pakalpojumu uzņēmums ir paudis, ka nesaskata lielas izmaiņas, vismaz pagaidām nē, jo vēl joprojām tiek gaidīti reformas rezultāti. 

Savukārt, kāds IKT uzņēmums norādījis, ka skaidrāk jākoncentrējas uz mērķi. "Ja tirgus ir mazs un finansējums ir mazs, uzmanība ir jākoncentrē uz konkrētām jomām, nevis jāsadala tik plaši," paudis šis uzņēmums. Tikmēr kāds ražošanas uzņēmums ir norādījis, ka jāpaaugstina augstākās izglītības iestāžu efektivitāte, un prasība rektoram sarunāties latviešu valodā ir "muļķības".

Vienlaikus kāds IKT uzņēmums ir minējis, ka Latvijā ļoti maz uzmanības pievērš izcilībai, tāpēc mums vienmēr būs problēmas piesaistīt gudrākos prātus.

Jau ziņots, ka, izvērtējot galvenos ekonomikas konkurētspējas virzītājus 2020.gadā, ārvalstu investori Latvijā lēnāko progresu saskata nenoteiktības mazināšanas, nodokļu sistēmas, kā arī demogrāfijas jomās. Investori joprojām norāda uz būtiskiem trūkumiem neētiskas vai nelikumīgas rīcības novēršanā, kā arī uzņēmējdarbības likumdošanas kvalitātē. Savukārt daudz pozitīvāk tiek vērtēts progress attiecībā uz finanšu sektora stabilitāti, valdības atbalstu un komunikāciju ar politikas veidotājiem.

Pētījumā secināts, ka nedaudz vairāk kā puse no 44 lielāko ārvalstu uzņēmumu pārstāvjiem, kas piedalījās pētījumā, vismaz daļēju progresu saskata arī darbaspēka pieejamības, izglītības un zinātnes kvalitātes, veselības aprūpes un tieslietu sistēmas jomās.

No 2020.gada septembra līdz novembra sākumam pētījumā intervēti 44 augstākā līmeņa vadošie darbinieki, kuri pārstāv uzņēmumus, kas veido 16% no Latvijas kopējiem nodokļu ieņēmumiem, 13% no kopējās peļņas un nodarbina 10% no kopējā darbaspēka uzņēmumos, kuru apgrozījums pārsniedz 145 000 eiro un kam ir 50% ārvalstu kapitāla.

ĀIPL "Ārvalstu investīciju vides ziņojums" ir ikgadējs pētījums, kas tiek veikts sesto gadu. Tas novērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju no ārvalstu investoru skatupunkta, identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījums ir balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem, kuras veikusi ĀIPL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu