Singapūra ierobežo kontaktu izsekošanas lietotnes datu izmantošanu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
''Izsekosim kopā'' aplikācija.
''Izsekosim kopā'' aplikācija. Foto: AFP / Scanpix

Singapūras parlaments otrdien pieņēmis likumu, ierobežojot ar kontaktu izsekošanas lietotnes palīdzību iegūto datu izmantošanu, šādi reaģējot uz sabiedrības sašutumu pēc valdības paziņojuma, ka datus var izmantot policija.

Centienos apzināt Covid-19 pacientu kontaktpersonas Singapūrā pērn tika uzsākta programma "Izsekosim kopā", kas darbojas, izmantojot viedtālruņa lietotni, tomēr pirmajā posmā atsaucība bija maza.

Programmā vēlāk iesaistījās aptuveni 80% iedzīvotāju pēc valdības solījumiem, ka dati tiks izmantoti vienīgi cīņā ar koronavīrusu, turklāt lietotne bija obligāta, lai varētu piekļūt atsevišķām sabiedriskām vietām.

Pagājušajā mēnesī valdība atzina, ka policija iegūtos datus varētu izmantot izmeklēšanā, turklāt tas jau esot darīts, izmeklējot kādu slepkavību.

Otrdien  parlaments pieņēma likumu, nosakot ierobežojumus izmeklēšanas lietām, kuru ietvaros policija var piekļūt datiem.

Valdības atzīšanās, ka policija var piekļūt datiem, izraisīja sašutumu. Stingri regulētajā pilsētvalstī daudzi iedzīvotāji atzina, ka jūtas nodoti, bet aktīvisti pārmeta valdībai, ka šādā ceļā tiek apdraudētas tiesības uz privātumu.

Singapūra pandēmija pārcietusi samērā vieglā formā.

Valstī ar 5,7 miljoniem iedzīvotāju reģistrēti teju 60 000 inficēšanās gadījumu un 29 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi.

Daudzās valstīs tiek īstenotas kontaktu apzināšanas programmas, kas darbojas ar viedtālruņu lietotnēm, tomēr, nerimstot bažām par draudiem tiesībām uz privātumu, vairākās valstīs atsaucība bijusi neliela.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu