Kā nediskriminēt sevi un citi padomi, kā izveidot veiksmīgu CV (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Meklējot darbu, ļoti liela nozīme ir tam, kā sevi parādīt no labākās puses. Darba ņēmēja pirmā iepazīšanās ar darba devēju sākas jau “dokumentu līmenī”, respektīvi – kad potenciālais darba devējs iepazīstas ar potenciālā darbinieka CV. Kas ir jāņem vērā, lai CV uzrunātu darba devēju? To skaidro CV izstrādes eksperte Rudīte Nīcgale.

Kas ir CV?

CV jeb Curriculum Vitae ir cilvēka darba dzīves stāsts, profesionālo kompetenču un pieredzes izklāsts pēc noteiktiem aspektiem. Tāpat CV var uzskatīt par pirmo sarunu ar darba devēju, līdz ar to CV rada pirmo iespaidu – tas ir reprezentatīvais netiešais kontakts. CV konteksts nosaka, vai kandidāts sevi pasniedz pietiekami reprezentabli attiecīgajam amatam.

Šeit gan pastāv vairāki ietekmējošie faktori.

Saturs: konteksts un izlasāmā informācija – valoda, vārdu krājums, atslēgas vārdi

Nīcgale skaidro, ka tieši atslēgas vārdi ir ļoti svarīgi. Nereti, lai informācijas gūzmā orientētos, cilvēki tekstu pārlasa “pa diagonāli”, tādēļ ir būtiski parūpēties, lai ir kāds “aizķeršanās moments”.

“Tas pats notiek arī ar CV. Kad tas tiek saņemts uzņēmumā un tiek izvērtēti potenciālie amata kandidāti, tad CV netiek lasīts no A līdz Z. Parasti tiek meklētas konkrētas sadaļas, konkrēti vārdi, fakti, kas apliecina, ka cilvēks ir piemērots tam, lai viņu varētu uzaicināt uz darba interviju. Tāpēc atslēgvārdi CV ir vissvarīgākais, jo pēc tiem tiek izvēlēti cilvēki uz darba interviju,” skaidro CV izstrādes eksperte.

Vēl tiek pievērsta uzmanība formātam – kā tiek veidoti teikumi, kādas ir kļūdas. Tamdēļ ir svarīgi apzināt savu pieredzi un zināšanas ar pareizajiem atslēgvārdiem, nevis ar domu, ka “gan jau tas, kurš lasīs CV, sapratīs”.

“Taču nesaprot un neaizdomājās. Tāpēc saturam un kontekstam ir jābūt ļoti koncentrētam par cilvēka spējām un varēšanu,” skaidro Nīcgale.

Apjoms: lapu skaits, būtiskās satura sadaļas un informācijas bloki

Ja CV ir izvērsts no satura viedokļa, kas attaisno mērķi uz amatu, tad CV var būt vairākas lapas. Nereti ir tā, ka cilvēki, kuri atsūta CV uz 5-6 lapām, to ir veidojuši ar nepareizu formatējumu vai tabulas veidā, un tajā ir daudz tukšu laukumu vai gluži pretēji, ļoti apjomīga satura informācija.

“Piemēram, drukāt apjomīgu CV ir neefektīvi. Saturā vērtīgākais var būt pirmajā un pēdējā lapā. No satura viedokļa ir labi, ja tas ir koncentrēts, jo nav noslēpums, ka potenciālais darba ņēmējs pirmo iespaidu par CV gūst, veltot tam vien dažas sekundes. Tāpēc ir svarīgi, lai šajās dažās sekundēs būtu iespējams uztvert visbūtiskāko informāciju par jums,” saka CV izstrādes eksperte.

Formāts: dokumenta stils, vizualizācija, noformējums, krāsas

Internetā ir iespējams atrast ļoti dažādu formātu CV paraugus. Tendence ir tāda, ka CV uzdevums ir īsi, konkrēti un koncentrēti pastāstīt par cilvēku. Ja pēc tam rodas interese, tad arī var uzzināt par kandidātu ko vairāk intervijā.

“Cilvēks izvērtē, kas no visa ir piemērotākais viņa pieredzes atainošanai, neaizmirstot par krāsām, kopējo stilu un noformējumu.

Nav viena pareizā varianta. Ir tikai piemērotākais variants.

Atbildot uz sludinājumu – ja tas ir košs un krāsains, tad arī CV var būt ar kādiem krāsu akcentiem. Ja darba sludinājums ir atturīgs, tad attiecīgi arī CV vajadzētu būt tādam. Valsts iestādes ir iecienījušas “Europass” formātu, tāpēc būtu vērts to arī izmantot,” saka Nīcgale.

Jāatceras, ka CV ir pārdošanas kanāls jeb sevis rakstiska reprezentēšana. Tas nosaka – turpināsies sarunas intervijā vai ne. CV ir sevis pašprezentēšana un iepazīstināšana ar sevi profesionālajā aspektā.

Kļūdas: nepievērst uzmanību saturam, apjomam un formātam

Attiecībā uz CV saturu viena no izplatītākajām kļūdām ir paļāvība, ka no CV satura darba devējs pats „izlobīs” un sapratīs kandidāta piemērotību amatam. Vēl būtiska kļūda ir tā, ka ir nedaudz vai nemaz nav aprakstītas aktuālās jomas zināšanas, bet ir plaši aprakstīti pagātnes darba pienākumi.

Rakstot CV, neapzināti, bet daudzi paši sevi diskriminē – ar dzimšanas datu, dzīvesvietas, tautības, ģimenes stāvokļa un tamlīdzīga satura paušanu.

Nīcgale skaidro, ka Personas datu sadaļā CV jābūt norādītam vārdam, uzvārdam, telefona numuram, un arī e-pasta adresei – nekam vairāk

“Nereti ir tā, ka darba devējs meklē darbiniekus no tuvākās apkārtnes. Un to jau var saukt par diskrimināciju pret citiem ieinteresētajiem!

Ir pieredzēts, ka darba ņēmējs no Bolderājas pieteicās darbam Sarkandaugavā, un šā iemesla dēļ atteica darbu. Vēlāk, kad šajā uzņēmumā mainījās personāla daļas atbildīgais, viņš vēlreiz pieteicās uz šo vakanci, taču CV nenorādot savu dzīvesvietu, – tā rezultātā šis cilvēks tika pieņemts darbā,” stāsta Nīcgale.

Norādot lieku informāciju CV, cilvēks pats sev var liegt iespēju strādāt konkrētajā darba vietā. Piemēram, precīza adrese CV nav nepieciešama, jo sazināties var pa telefonu vai elektroniski. Tāpat arī vecuma norādīšana – vecuma diskriminācija ir ļoti aktuāls jautājums.

“Interesants fakts, ka, norādot dzimšanas datus, var būt vēl viens diskriminācijas veids, ņemot vērā potenciālā darbinieka horoskopa zīmes.

Tieši tāpēc pēc idejas ideāls kandidāts var palikt bez kārotā darba tikai tāpēc, ka viņš ir vadībai netīkamas horoskopa zīmes pārstāvis,” saka Nīcgale.

Viņa piebilst, ka vēl darba devēji var ņemt vērā arī numeroloģiju, kas arī ir diskriminējošs faktors. Nereti cilvēki neuzticas savām sajūtām, tāpēc ņem vērā citas zināšanas. Ņemot vērā dzimšanas datumu, tiek izskaitļots cilvēka skaitlis, kas pēc numerologu vai astrologu ieteikumiem arī var izrādīties „nederīgs”, lai gan kandidāts var būt teju ideāli piemērots amatam.

“Tie cilvēki, kas nenorāda šo informāciju savā CV, var būt ieguvēji,” norāda eksperte.

Vēl nozīmīgi pievērst uzmanību, vai nav atstāti tukši laika periodi starp darba vietām, kas nav vēlams, vērtīgi ir tos attaisnot.

Tiem darba meklētājiem, kam profesionālā pieredze nav tik liela, piemēram, augstskolas absolventam, prakses vietu norādīšana ir nepieciešama un ir vērtīgi norādīt arī projektus un brīvprātīgo darbu.

“Tas parāda jaunā darbinieka spēju un varēšanu, un šī pieredze norāda, ka viņam jau ir bijusi kāda atbildība un stresa noturība. Piemēram, norādot arī dalību apmaiņas programmā, dzīvojot ārzemēs, – tas ir ļoti vērtīgi,” saka eksperte.

Vēl CV jāizvairās akcentēt savu amatu (vai statusu) vairāk nekā iegūtās zināšanas un prasmes. Izplatīta kļūda ir arī personības raksturojumu, vērtību vai dzīves moto atstāt kā mazsvarīgu faktoru jeb pieminēšanas nevērtu.

Būtiski atcerēties, ka nav ieteicams sūtīt vienāda satura CV uz dažāda līmeņa vakancēm, neatšifrēt savas specifiskās zināšanas jomā un neaprakstīt profesionālās stiprās puses.

Apjoma kļūdas

Eksperte norāda, ka CV būtu vēlams norādīt arī “mazāk svarīgos profesionālos ierakstus”, piemēram, prakses, taču jādomā, kā to iekļaut vienā lapā. Ir mīts, ka no “augstskolas sola iznāk tikai vadītāji, kas negrib strādāt parastajās darba vietās”.

“Tiem, kam darba stāžs ir jau divdesmit gadi un vairāk, un ja viņi pretendē uz vadošu amatu, ir būtiski parādīt, kā nonākts līdz vadošajam amatam. Kļūda vietas taupīšanas nolūkos uzskaitīt tikai svarīgākās darba vietas un amatus, neminot darba pirmsākumus. To var iekļaut CV, piemēram, apvienojot periodu. Piemēram, laika posms no 2000. līdz 2010. gadam un pēc tam īsos faktos uzskaitīt – prakse tur, brīvprātīgais darbs tur, pieredzes apmaiņa vēl kaut kur, īslaicīgs darbs vēl tur. Tie, kurus interesēs, darba intervijā pajautās. Un šādi var īsi apkopot informāciju par darba vietām, kas nav tik būtiskas vai kurām nav nekādas saistības ar esošo. Līdz ar to – fakti netiek slēpti,” skaidro eksperte.

Viņa bilst, ka svarīgi ir veidot īsu hronoloģisku darba vietas uzskaitījumu CV tekstā, pēc nepieciešamības pieteikuma vēstulē var visu gari un plaši aprakstīt (3-5 lapas). Līdz ar to – kļūda ir sūtīt CV, kas ir garāks par divām lapām.

Nav nepieciešams plaši uzskaitīt arī darba pienākumus un vispār nepieminēt ārpus akadēmiskās vides gūtos neformālās izglītības aspektus. Te gan jāņem vērā, ka nav labi norādīt arī garu mācību kursu vai semināru izklāstu. Jāizvairās no tā, ka CV nav minētas galvenās personīgās pieredzes jomas un zināšanu bloki.

Formāta kļūdas

Jāatceras, ka viens statisks CV formāts visām dzīves situācijām nebūs labākais variants. Kā jau minēts iepriekš, uz dažādu līmeņu amatiem un darba vietām tomēr nepieciešams sūtīt nedaudz atšķirīgus CV. Jāraugās, lai CV nav monotons, respektīvi, lai tas nav vienkārši tekstuāls apraksts, kam iztrūkst struktūras, akcentu uz būtisko.

Kā minēts iepriekš, svarīgi, lai informācija ir koncentrēta, tāpēc kļūda būs, ja CV esošā informācija būs izkaisīta un svarīgās detaļas pārnestas uz noslēgumu. Atkarībā no situācijas jāskatās arī uz noformējumu, jo CV nevar būt bez krāsainības vai arī pārāk košs. Arī bilžu un grafikas nedrīkst būt vairāk kā teksta.

CV tendences 2021. gadā

Iepriekš CV bija formāls dokuments, kurā bija ietverta “sausa informācija”. Tomēr tagad tas var būt ar radošu un personīgu saturu, taču jāatceras, ka tam jābūt uz vienas lapas.

Mūsdienās profesionālās dzīves faktu atspoguļošanai var izmantot arī citus paņēmienus, ne tikai “klasisku tekstu”. Tam var izmantot arī infografikas.

“Visu ko var no savas pieredzes mērīt, to parādīt skalās. Tā ir tendence – to šobrīd plaši izmanto. Veidojot šādu vizualizāciju, darba ņēmējam ir jāveic sevis analīze, tādējādi sagatavojas darba intervijai, bet tas, kurš lasīs CV, varēs arī atpūtināt acis no liela teksta apjoma. Mēs jau redzam, ka arī valsts iestādes izsaka sarežģīto dažādās infografikās,” stāsta Nīcgale. Līdz ar to – ir vizuāls uzskates materiāls, ko var viegli un uztverami pasniegt.

Ikviens cilvēks CV sagataves var atrast bez maksas, piemēram, “Word” dokumentos sadaļā “Templates”, kur var izvēlēties no vairākām vizuāli interesanta CV izveidei.

Līdz ar to CV var izveidot PDF vai bildes formātā, lai ar to ir iespējams ērti un viegli dalīties.

Mūsdienās reti kurš darba meklētājs neizmanto sociālos tīklus. Jā, ir “profesionāļu sociālais tīkls” “LinkedIn”, bet kā ar pārējiem?

Eksperte skaidro, ka sociālie tīkli ir būtiska vieta, kur personāla daļas vadītāji var iegūt informāciju par potenciālo darbinieku. Sociālo tīklu konti, ko viņš raksta un ar ko dalās, – tas ir ļoti būtiski darba meklējumu procesos.

“Tāpēc digitālā vizītkarte ir ļoti svarīga. Ir amati, kur tiek pievērsta uzmanība tam saturam, ko potenciālais darba ņēmējs publicē savos sociālajos tīklos. Tāpēc darba meklējumu procesā ir ļoti rūpīgi jādomā, ko darba meklēšanas laikā publicē sociālajos tīklos,” skaidro eksperte.

Jauna tendence ir arī video CV, kas ir viena no metodēm, kā pasniegt sevi. Video CV šobrīd varētu būt viens no spēcīgākajiem instrumentiem, kā pieteikt sevi darba tirgū, kur konkurence ir ļoti liela. Tas ļauj darba devējam gūt vēl tuvāku priekšstatu par potenciālo darbinieku.

“Tā ir pašprezentācija. Tas var būt kā pielikums rakstiskajam CV. Te gan jāņem vērā, ka cilvēkam nav jābaidās no runāšanas kameras priekšā, online vide ir šī brīža saziņas kanāls, tāpēc arī ir vērts padomāt par šādu iespēju sevi prezentēt,” norāda Nīcgale.

Veiksmīgs CV un jautājumi, uz kuriem jāatbild

Spēcīgs CV sniedz atbildes uz šādiem jautājumiem:

- Pateicoties kam – kādai pieredzei, esmu kļuvis par to, kas esmu šodien – profesionālā aspektā?

- Kādas īpašības man ļāva to sasniegt?

- Kādas zināšanas/prasmes es iemantoju, lai sasniegtu nākotnes karjeras mērķus?

- Kādi ir mani plāni attīstībā uz nākotnes perspektīvām?

- Kas ir tas, ko šobrīd protu vislabāk?

- Kas man patīk visvairāk no tā, ko protu?

- Ko no visa tā esmu gatavs darīt turpmākos mēnešus, gadus…

Visspēcīgākais CV ir tāds, kas ir pielāgots konkrētai vakancei vai jomai pēc amata līmeņa, savukārt ar universālu CV ”visiem gadījumiem” ir augsta konkurence darba tirgū. Tas „nepārdod” jeb neatspoguļo precīzi cilvēka varēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu