Divas lielākās Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "nostājušās uz kara takas"

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnā arvien asāka kļūst antimonopola kampaņa pret vietējiem tehnoloģiju gigantiem. Iespējams, tieši šā iemesla dēļ ir sācies konflikts starp lielākajiem Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumiem, kas nu “nostājušies uz kara takas”, vēsta CNN.

Lietotnes “Douyin”, kas ir “TikTok” versija Ķīnas tirgum, izstrādātāji “ByteDance” otrdien iesnieguši prasību tiesā norādot, ka Šendžeņā reģistrētā kompānija “Tencent” ļaunprātīgi izmanto tirgus dominanci, lai izslēgtu no tā savus konkurentus.

“Tencent” pieder lietotnes “WeChat” un QQ. Šajās platformās jau vairāk nekā trīs gadus ir liegts dalīties ar “Douyin” saturu. Vairāki Ķīnas mediji, arī “Beijing Daily” ziņo, ka “Douyin” pieprasa “Tencent” atcelt ierobežojumus savā platformā, kā arī samaksāt 90 miljonus juaņu (aptuveni 12 miljonus eiro) lielu kompensāciju.

“Mēs uzskatām, ka godīga konkurence ir labāka patērētājiem, un tā palīdz radīt inovācijas. Mēs esam vērsušies tiesā, lai aizstāvētu savas un savu lietotāju tiesības,” paziņoja “ByteDance” pārstāvji.

“Tencent” gan prasībai nepiekrīt un paziņoja, ka uzņēmumam ir nodoms vērsties tiesā pret “ByteDance”.

“Kompānijas “ByteDance” izvirzītās apsūdzības ir pilnībā aplamas, un tām ir krāpniecisks raksturs. Tieši “Douyin” nelikumīgi ieguva “WeChat” lietotāju datus, kā arī pārkāpa patērētāju tiesības,” norādījuši “Tencent” pārstāvji.

Interesanti, ka “ByteDance” un “Tencent” ir divi no lielākajiem spēlētājiem Ķīnas sociālo mediju tirgū. “Tencent” platformai “WeChat” ir 1,2 miljardi aktīvo lietotāju mēnesī, bet QQ lietotni ik mēnesi aktīvi izmanto 700 miljoni cilvēku. “ByteDance” izstrādātā “Douyin” datus par lietotāju skaitu nepublisko, taču ir aplēsts, ka šo lietotni izmanto vidēji 600 miljoni cilvēku mēnesī.

Abas kompānijas kopīgu valodu nespēj atrast jau kopš 2018. gada. Tās viena otru regulāri apsūdz negodīgā konkurencē, kam sekojušas vairākas tiesvedības. Ķīnas mediji šo konfliktu nodēvējuši par “Tou-Teng lielo cīņu” – tā ir vārdu spēle, izmantojot “ByteDance” ziņu lietotnes “Toutiao” nosaukumu, kā arī “Tencent” nosaukumu ķīniešu valodā “Teng Xun”.

Pašlaik “lielā cīņa” iegūst jaunu nozīmi Ķīnas tehnoloģiju nozarē, jo valdība sākusi cīņu pret tehnoloģiju gigantu monopola stāvokļa izmantošanu.

Pagājušā gada novembrī Ķīnas regulatori vērsās pret “Ant Group”, kas ir miljardiera Džeka Ma dibinātā uzņēmuma “Alibaba” pakļautībā esoša kompānija. Ķīnas valdība vērsusies pret Ma uzņēmumiem, kritizējot tos par ļaunprātīgu tirgus stāvokļa izmantošanu un to, ka kompānijas izspiedušas no tirgus savus konkurentus.

Regulatori ir radījuši jaunas vadlīnijas, kuru mērķis ir novērst interneta monopolu veidošanos, kā arī sāka oficiālu izmeklēšanu pret “Alibaba”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu