Ar kādām sekām finanšu tirgiem beigsies "rijīgo riska fondu" pārmācīšana? (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēdējā mēneša laikā finanšu tirgos plaša uzmanība tiek pievērsta video spēļu veikalam “GameStop”, kā akcijas pieauga par vairāk nekā 800%. Tas noticis tādēļ, ka sociālā tīkla “Reddit” lietotāji apzināti sāka izpirkt šīs akcijas, radot šo akciju deficītu, lai “pārmācītu Volstrītas darboņus”. Tomēr – ar kādām sekām beigsies šāda akcija?

Biznesa izdevums “Forbes” vēsta, ka tiešsaistes brokeris “Robinhood” no investoriem saņēmis kolektīvu prasību aizliegt pārdot “GameStop” akcijas. Tieši šis serviss tika izmantots, lai “uzdzītu” “GameStop” akcijas par 700% vien nedēļas laikā. Tas savukārt riska fondiem nozīmēja vismaz piecus miljardus dolāru lielus zaudējumus.

Lai apturētu nekontrolēto “GameStop” akciju burbuli, “Robinhood” 28. janvārī apturēja iespēju iegādāties “GameStop”, AMC, “Nokia”, “Naked Brand”, “BlackBerry”, “Bed Bath & Beyond”, “Express” un “Koss” akcijas.

Tam bija efekts – 28. janvārī “GameStop” akciju vērtība sāka strauji kristies – dienas beigās akciju vērtība bija 193,6 dolāri par akciju, kas bija par 44,3% zemāk nekā dienu iepriekš. 29. janvārī privāto investoru grupa iesniedza kolektīvu prasību pret “Robinhood”, nosaucot aizliegumu tirgoties ar “GameStop” akcijām par nelikumīgu, kā arī par lielo investoru interešu lobiju. Prasība iesniegta vairāk nekā piecu miljonu dolāru vērtībā.

Jāpiebilst, ka arī serviss “Robinhood” pēkšņās intereses dēļ par “GameStop” akcijām pats faktiski palika bez līdzekļiem. Brokerim nācās aizņemties 600 miljonus dolāru no sešām bankām, lai tas spētu norēķināties ar klientiem. Tāpat kompānija saņems ārkārtas finansējumu viena miljarda dolāru apmērā no investoriem, kuru vidū ir uzņēmumi “Sequoia Capital” un “Ribbit Capital”.

Foto: AFP / Scanpix

Ar ko viss sākās?

Šī stāsta aizsākums meklējams vēl pagājušā gada rudenī. Novembrī viena “GameStop” akcija Ņujorkas fondu biržā maksāja 16 dolārus. Bija gaidāms, ka akcijas turpinās kļūt lētākas, tāpēc tās izpirka tie investori, kas liek likmes uz akciju kritumu. “GameStop” bija vairāk nekā trešdaļa akciju, kas bija brīvā apgrozībā, un lielu daļu no tām nopirka riska kapitāla fondi ar likmi, ka akciju vērtība kritīsies. Tomēr – notika pretējais. “Reddit” grupas “WallStreetBets” dalībnieki kritizēja riska kapitāla fondus, kuri lika likmes uz akciju kritumu, lai nopelnītu.

Pēc sociālā tīkla grupas dalībnieku domām, “GameStop” bija perspektīva kompānija, tāpēc lietotāji sāka izpirkt video spēļu veikala akcijas, lai “atņemtu naudu rijīgajiem riska fondiem”.

Decembrī “GameStop” akciju vērtība pieauga par 20%. Janvāra sākumā “GameStop” direktoru padomei pievienojās Raiens Koens, kurš labi saprot tīmekļa veikalu biznesu, un pēc tam “GameStop” akcijas pieauga par vairākiem simtiem procentu. 27. janvārī tās maksāja jau 339 dolārus par vienu vienību.

Kas ir “WallStreetBets” kustība?

Sāksim ar to, ka “Reddit” ir amerikāņu sociālais – jaunumu portāls, kas ir populārs visā pasaulē. 2020. gada decembrī unikālo apmeklētāju skaits bija 1,7 miljardi cilvēku. “Reddit” pastāv dažādas apakšnodaļas, ko sauc par “sabreditiem”. “Sabreditu” var izveidot ikviens lietotājs, bet tos uzrauga moderatori – brīvprātīgie. Viens no šādiem “sabreditiem” ir veltīts fondu tirgiem ar nosaukumu “WallStreetBets” (latviski – “VolstrītasLikmes”), kam seko 4,2 miljoni cilvēku.

Neformāli “GameStop” akciju ažiotāžu vadīja lietotājs ar segvārdu “Roaring Kitty” (“Rēcošais Kaķēns”). “Kaķēna” īstais vārds ir Kīts Patriks Gils, kurš ir 34 gadus vecs finanšu konsultants. Viņam ir savs “YouTube” kanāls ar vairāk nekā 94 000 abonentu. Tajā viņš skaidro, kā rīkoties ar investīcijām. Kas attiecas uz “GameStop”, Gils sacīja, ka, viņaprāt, šā uzņēmuma akcijas ir nenovērtētas un tām ir labs izaugsmes potenciāls. Turklāt viņš šajās akcijās investēja jau rudenī. No masu mediju jautājumiem Gils gan izvairās.

Šī gan nav vienīgā reize, kad “Reddit” lietotāji ir spējuši ietekmēt kompānijas akciju vērtību. Piemēram, 27. janvārī par 20% pieauga ASV mājas preču tirgotāja “Bed Bath & Beyond” akcijas, bet pasaulē lielākā kinoteātru operatora AMC akcijas pieauga par 300%, atgriežoties pie pirmspandēmijas rādītājiem. Tiesa gan, vēlāk akciju vērtība kritās par 20%.

Kā strādā “GameStop”?

“GameStop” ir starptautisks video spēļu veikalu tīkls, kas pārdod konsoles, spēļu diskus un dažādus aksesuārus. Uzņēmums dibināts 2000. gadā Dalasā. Ņemot vērā, ka spēles ir iespējams iegādāties tiešsaistē, “Game Stop” akciju vērtība krīt jau ilgāku laiku. Tādēļ uzņēmums 2019. gada septembrī paziņoja par plāniem slēgt 200 neefektīvākos veikalus no 5700 visā pasaulē esošajiem veikaliem.

2020. gadā Covid-19 pandēmijas dēļ tīkls slēdza lielāko daļu veikalu. Tiesa gan, tiešsaistes tirdzniecības rādītāji uzņēmumam pieauga par 519%. Pagājušā gada otrajā ceturksnī “GameStop” ziņoja par 165 miljonu dolāru lieliem zaudējumiem. Gadu iepriekš analoģiskā periodā uzņēmumam bija 6,8 miljonu dolāru liela peļņa. Lai kompensētu kritumu, uzņēmuma ģenerāldirektors Džordžs Šermans un citi valdes locekļi samazināja sev algas uz pusi, bet zemāka līmeņa vadītāji – par 30%. Pēc “Bloomberg” prognozes, kompānijai arī 2021. gads nesīs lielus zaudējumus.

Finanšu rādītāji, kas ar katru gadu kļūst arvien sliktāki, arvien jūtamāk ietekmē akciju vērtību – vēl 2013. gadā kompānijas akcijas maksāja 55 dolārus, bet 2020. gada vidū sasniegts zemākais punkts – vien četri dolāri par akciju.

Par ko liecina šī situācija?

Situācija ar “GameStop” akcijām liecina par finanšu tirgus neveselīgo stāvokli. Eksperti norāda, ka tirgū vērojams zināms haoss, kurā pērn ieplūdis liels likviditātes apjoms no atbalsta pasākumiem pasaules valstu ekonomikām. Līdzīga situācija jau notika 2017.-2018. gadā neregulētajā kriptovalūtu tirgū, bet pašlaik tas notiek regulētajā finanšu tirgū.

Akcijas, kas nonākušas “Reddit” lietotāju interešu zonā, lielākoties ir iegādātas ar kredītu palīdzību, kas palīdzēja ar relatīvi nelielu līdzekļu apjomu veikt lielus darījumus. Paredzams, ka šādi gadījumi vidējā termiņā vēl atkārtosies.

Jau vēsturiski finanšu tirgos ir novēroti dažādi burbuļi, bet tie radās tādēļ, ka lielie investori pārvērtēja atsevišķu kompāniju perspektīvas. “GameStop” situācija atšķiras ar to, ka

uzņēmuma akciju vērtību palielināja neprofesionāli investori, kuri ne vienmēr spēj pareizi novērtēt situāciju. Iespējams, ka daļai no šiem cilvēkiem ir pārāk augstas ekspektācijas par potenciālo peļņu.

Pēc būtības šis stāsts ir saistīts ar akciju vērtības mākslīgu vērtības palielināšanu, tādēļ to var uzskatīt par finanšu tirgus “melno gulbi” – neviens negaidīja, ka notiks kas tāds. Tiesa gan, nav vērts gaidīt kādu pavērsienu, kas ilgtermiņā spētu mainīt situāciju finanšu tirgū. Pašlaik gan ir vērojamas atsevišķas disproporcijas, bet ar laiku tās kļūs par normālu investīciju tirgus mehānisma daļu.

Kas tagad notiks ar “GameStop”?

“Forbes” norāda, ka uzņēmumam ir divi ceļi – vai nu tas “nomirs lēnā nāvē”, kā tas notiek ar apģērbu tirgotājiem, kam nav savas tirdzniecības vietas internetā, vai tiks mainīts biznesa modelis. “GameStop” finanšu rādītāji kritās tāpēc, ka arvien vairāk cilvēku pēdējā laikā spēles iegādājās internetā, nevis fiziskā veikalā. “GameStop” gan ir pietiekami daudz naudas, lai spētu pārformēt biznesu un turpināt darbību jaunā kvalitātē.

“GameStop”, atšķirībā no apģērbu veikaliem, ir “nišas” uzņēmums. Lielie investori, kuri reiz ieguldījuši “GameStop”, iespējams, ir cerējuši, ka uzņēmums pāries uz tirdzniecību internetā un atstās tikai svarīgākos fiziskos veikalus. Ja “GameStop” tik tiešām pāries uz tiešsaistes tirdzniecību, ļoti iespējams, ka tas veidos dabisku akciju cenas pieaugumu.

Kā šo situāciju pārcietīs tirgus?

Pašlaik ir radusies situācija, kad neviens regulators nav vērsis uzmanību uz neveselīgu ažiotāžu. Pēc būtības, ja brokeri bažās par šādām norisēm slēdz konkrēto akciju tirdzniecību, viņi pārkāpj investoru tiesības, un tas, savukārt, var beigties ar tiesu darbiem.

Tieši tāpēc ir jāgaida regulatoru reakcija, jo pašreizējā situācijā, kad ar akcijām var tirgoties elektroniski, ar vienkāršiem aizliegumiem nebūs līdzēts. Līdz ar to pastāv prognozes, ka situācija tuvākajā laikā diez vai mainīsies, bet regulatoriem būs jālemj par to, vai vērtspapīriem noteikt kādus limitus. Tomēr ilgākā laika termiņā, visticamāk, situācija normalizēsies, jo

jāatceras, ka neprofesionālajiem investoriem nav neizsmeļamu naudas resursu, un tie jau pašlaik tuvojas beigām.

Un par to liecina “GameStop”, kā arī citu uzņēmumu akciju vērtības kritums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu