Pirmās lēdijas kods: 10 noteikumi, kas jāievēro ASV prezidentu laulātajām draudzenēm (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scanpix/SIPA/Reuters/AFP/EPA

ASV prezidentu sievām, dzīvojot Baltajā namā, ir jāievēro diezgan stingri noteikumi, kas nozīmē ne tikai oficiālos pienākumus, bet arī aizliegumus.

Baltajā namā tagad saimnieko prezidenta Baidena ģimene, kas daudzējādā ziņā atšķiras no viņu priekšgājējiem - Trampu ģimenes. Kaut vien tāpēc, ka ASV pirmā lēdija Džila Baidena klajā nākusi ar paziņojumu, ka negrasās pārtraukt savu skolotājas darbu.

Tomēr protokols paliek protokols, un ir lietas, kuras Džila nedrīkstēs ignorēt. Uzzini par pirmās lēdijas pienākumiem Baltajā namā. 

Bijušie ASV prezidenti un bijušās ASV pirmās lēdijas. No kreisās: Laura Buša, Džordžs Bušs, Bils Klintons, Hilarija Klintone, Baraks Obama, Mišela Obama un tobrīd ASV pirmā lēdija Melānija Trampa pozē kopā ar bijušo ASV prezidentu Džordžu H. W. Bušu bijušās pirmās lēdijas Barbaras Bušas bērēs Hjūstonā.
Bijušie ASV prezidenti un bijušās ASV pirmās lēdijas. No kreisās: Laura Buša, Džordžs Bušs, Bils Klintons, Hilarija Klintone, Baraks Obama, Mišela Obama un tobrīd ASV pirmā lēdija Melānija Trampa pozē kopā ar bijušo ASV prezidentu Džordžu H. W. Bušu bijušās pirmās lēdijas Barbaras Bušas bērēs Hjūstonā. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Svinīgo vakariņu organizēšana

Lai gan pandēmija aizvien liek atcelt daudz pasākumu, Džilai Baidenai ir jārēķinās ar to organizēšanu. Baltajā namā viesosies ārvalstu līderi, kurus nāksies pienācīgi uzņemt, un šis pienākums gulstas uz pirmās lēdijas pleciem. Tieši pirmā lēdija ar saviem palīgiem parasti izvēlas svinīgo vakariņu ēdienus, dzērienus, dekorus un citas izklaides, kas šo vakaru padarīs īpašu. 

Melānijas Trampas izvēlētais galda klājums, sagaidot Francijas prezidenta ģimeni
Melānijas Trampas izvēlētais galda klājums, sagaidot Francijas prezidenta ģimeni Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Pašu iniciatīva

Paredzams, ka pirmā lēdija, uzturoties Baltajā namā, pievērsīsies arī sociālām lietām. Parasti pirmās lēdijas pēc savas iniciatīvas sāk kādu jaunu projektu, kas tobrīd ir sabiedrībai nozīmīgs. Piemēram, Melānija Trampa sāka kampaņu par bērnu un pusaudžu drošību interneta vidē, bet Mišela Obama vadīja projektus, lai palīdzētu bērniem ar lieko svaru. Vēl Mišelu satrauca bērnu izglītības jautājums, tāpēc viņa iesaistījās dažādās sociālās kustībās, lai veicinātu meiteņu piekļuvi izglītībai visā pasaulē.

Foto: Reuters/AP/Scanpix, AFP/LETA, Itar-Tass/Scanpix

Diplomātiskās vizītes

Pirmās lēdijas bieži pavada savus vīrus, ASV prezidentus diplomātiskajās vizītēs. Tomēr nereti viņas dodas arī individuālās ārvalstu vizītēs. Piemēram, Mišela Obama apmeklēja Meksiku un vairākas Āfrikas valstis, popularizējot savas iniciatīvas saistībā ar meitenēm pieejamu izglītību, bet Melānija Trampa devās uz Ēģipti.

Baltā nama atjaunošana un dekorēšana

ASV prezidentu ģimenei ir tiesības veikt Baltā nama remontu un labiekārtot tā interjeru pēc viņu gaumes. Tomēr te runa ir  tikai par dažām privātajām telpām, jo pārējās tiek uzskatītas par vēsturiskām vērtībām, kas jāsaglabā. 

Foto: AP

Ziemassvētku rotājumi

Tradicionāli pirmā lēdija ik gadu ir atbildīga par Baltā nama ziemas dekorācijām, kā arī svētku egles izvēli. Melānija Trampa vairākkārt saņēmusi kritiku par to, kā ticis izrotāts Baltais nams. Piemēram, viņas avangardiskā gaume lika Baltajā namā izvietot koši sarkanas egles un baltus koka zarus. Džilai paredzama tradicionālāka un sentimentālāka Ziemassvētku dekorācīju izvēle.

Lieldienu svinības

Pirmās lēdijas ir atbildīgas arī par Lieldienu pavadīšanu Baltajā namā ar tradicionālajām olu ripināšanas sacensībām Baltā nama dārzā. Viņas bieži lasa priekšā grāmatas svētkos sanākušajiem bērniem un aktīvi piedalās visās izklaidēs.

Barbara Buša, lasot Lieldienu pasaku
Barbara Buša, lasot Lieldienu pasaku Foto: AFP/LETA

Aizliegums pašai doties iepirkties

Bijusī pirmā lēdija Mišela Obama reiz stāstīja Ofrai Vinfrijai, cik viņa bijusi saviļņota tipiska iepirkšanās brauciena laikā, atstājot Balto namu. Jau vairākus gadus ikdienas iepirkšanās drošības apsvērumu dēļ pirmajām lēdijām ir aizliegta. Obama šo aizliegumu salīdzina ar sajūtu, it kā tu dzīvotu alā un nezinātu, kas šobrīd ir veikalu plauktos. 

Ziedot dizaina apģērbu un rotaslietas labdarībā

Lai arī pirmās dāmas dod priekšroku ikonisku dizaineru apģērbam un bieži pieņem no viņiem dāvanas, viņas ne vienmēr var tās paturēt sev. Pirmajām lēdijām ir tiesības tikai vienu reizi valkāt viņiem piešķirto dizaineru apģērbu, bet pēc tam viņām tas ir jāziedo labdarībai. Ja kāda no prezidentu sievām nolemj iegādāties dizainera darinājumu, viņai pašai par to jāsamaksā.

Nensijas Reiganas gredzens, kas nodots izsolē
Nensijas Reiganas gredzens, kas nodots izsolē Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix

Pieņemt tikai noteiktas dāvanas

Iepriekš prezidenta ģimene nevarēja pieņemt dāvanas no ārvalstu amatpersonām un valdībām bez Kongresa piekrišanas. Tagad dāvanas apstrādā Nacionālais arhīvu un lietvedības birojs. Amatpersonu dāvanas tiek pieņemtas, ja vien tās nerada drošības risku.

Uzņem nākamo pirmo lēdiju un dod padomus

Pirmajai lēdijai ir pienākums apmācīt un dot  padomus nākamajai pirmajai lēdijai, kā arī jāizved viņa individuālā ekskursijā pa Balto namu. Kā zināt, Melānija Trampa izvēlējās atteikties no šīs tradīcijas, kad viņa ar Donaldu Trampu atstāja Balto namu. Citādi pēc tradīcijas pirmā lēdija rīko kopīgu tējas pēcpusdienu, lai laipni uzņemtu nākamo ASV pirmo lēdiju. 

Barbara Buša sagaida jauno pirmo lēdiju Hilariju Klintoni
Barbara Buša sagaida jauno pirmo lēdiju Hilariju Klintoni Foto: SIPA
Foto: Scanpix/SIPA/Reuters/AFP/EPA
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu