Naftas cenas turpina kāpt; pārsniegta nozīmīga psiholoģiskā barjera (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pasaulē lielāko jēlnaftas marku cenas pārliecinoši turpina augt un ir pārsniegušas psiholoģisko barjeru – 60 dolārus par barelu, liecina tirgus dati pirmdienas rītā.

Tā, piemēram, aprīļa nākotnes līgumi Londonas “ICE Futures” biržā “Brent” markas jēlnaftai paaugstinājās par 1,2%, sasniedzot 60,05 dolārus par barelu. Šis ir augstākais rādītājs vairāk nekā gada laikā – pēdējo reizi 60 dolāru atzīme par barelu tika pārsniegta pirms pandēmijas sākuma – 2020. gada 29. janvārī.

Tikmēr Ņujorkas preču biržā NYMEX marta nākotnes līgumi WTI markas jēlnaftai palielinājušies par 1,09%, sasniedzot 57,47 dolārus par Barelu. Šis rādītājs ir augstākais kopš pagājušā gada 21. janvāra.

Vairākas ziņu aģentūras vēsta, ka galvenais faktors, kādēļ naftas cenas turpina kāpt, ir ļoti augstais pieprasījums no Ķīnas, kas nav mazinājies arī neraugoties uz jauniem koronavīrusa uzliesmojumiem valstī. 5. februārī uz Ķīnas ostām devās vairāk nekā 120 tankkuģu ar naftu, kas ir labākais rādītājs pusgada laikā. Šie kuģi pārvadā vairāk nekā 250 miljonus barelu naftas. Pēdējo reizi Ķīna tik lielos apjomos naftu iepirka neilgi pirms tam, kad WTI cenas sasniedza negatīvu līmeni.

Kopumā pagājušajā nedēļā naftas cenas ir kāpušas visai ievērojami - “Brent” markas jēlnaftas cena kāpa par 7,8%, bet WTI – par 8,9%. Pagājušajā nedēļā naftas cenas kāpa, ņemot vērā ziņas par naftas ieguves apjomu samazinājumu Saūda Arābijā un citās naftas ieguves valstīs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu