Mjanmā turpinās protesti (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SAI AUNG MAIN / AFP

Spītējot Mjanmas militārās huntas izsludinātajam aizliegumam, apvērsuma pretinieki otrdien visā valstī rīkoja protesta demonstrācijas, nosodot puču un pieprasot atbrīvot apcietinātos līderus, vienlaikus puča starptautiskais nosodījums turpina pieaugt.

Valsts lielākajā pilsētā Jangonā un citos protesta kustības centros hunta aizliegusi pulcēties vairāk nekā pieciem cilvēkiem, kā arī izsludinājusi nakts komandantstundu.

Tomēr otrdienas rītā vairākos Jangonas rajonos sākās jauni protesti, arī pie apvērsuma gaitā apcietinātās valdības vadītājas Aunas Sanas Su Či Nacionālās Demokrātijas līgas (NLD) galvenā biroja.

Protesti notikuši arī citās pilsētās.

Galvaspilsētā Nepjido policija pret nelielu protestētāju pūli raidīja ūdens lielgabala šaltis, tomēr protestētāji akcijas vietu nepameta.

Mjanmā 1.februārī notika militārais apvērsums, un tā gaitā tika aizturēta valdības vadītāja Su Či un citi valdošās NLD augstākie līderi.

Ģenerāļi puča sarīkošanu pamato ar novembra vēlēšanās it kā notikušajām nelikumībām. NLD šajās vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru.

Hunta uz gadu izsludinājusi ārkārtējo stāvokli, solot pēc tam sarīkot jaunas vēlēšanas, tiesa gan, precīzi nenorādot, kad tieši tās varētu notikt.

ASV prezidents Džo Bidens un citi pasaules valstu līderi pieprasa ģenerāļiem atteikties no varas.

"Mēs esam kopā ar Birmas tautu un atbalstam tās tiesības miermīlīgi pulcēties, arī miermīlīgi protestēt, atbalstot demokrātiski ievēlēto valdību," sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss, Mjanmu dēvējot tās agrākajā vārdā.

ASV lūgums nodrošināt iespēju runāt ar Su Či noraidīts, viņš piebilda.

Jaunzēlande otrdien paziņoja, ka sarauj augsta līmeņa militāros un politiskos kontaktus ar Mjanmu, kļūstot par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu