Par mīlestību un ne tikai: spilgtākie citāti no Baidenu pirmās oficiālās intervijas (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Divas nedēļas pēc stāšanās amatā ASV prezidents Džo Baidens un viņa sieva Džila sniedza pirmo kopīgo interviju kā Amerikas Savienoto Valstu pirmais pāris. Baideni vaļsirdīgi runāja par savu dzīvi.

Par pārcelšanos uz Balto namu un kabineta pārkārtošanu

Visiem jaunajiem ASV prezidentiem ir iespēja termiņa sākumā pārveidot savu darba jeb Ovālo kabinetu. Tas ir ne tikai veids, kā paust savu individualitāti un gaumi, bet arī iespēja adresēt sabiedrībai kādu simbolisku vēstījumu. Kad 2017. gadā Donalds Tramps stājās amatā, viņa izmaiņas darba vidē bija visvērienīgākās. Jāatzīst, arī bezjēdzīgākās, jo starp prezidentam nepieciešamajām lietām tika ieviesta poga, ar kuras palīdzību varēja palūgt atnest diētisko kolu. Nu tā, šķiet, ir pazudusi. Poga atradās uz nelielas taisnstūrveida kastes, kas daudziem žurnālistiem atgādināja mazu detonatoru.

"Tas ir mazliet sirreāli ... bet diezgan ērti," prezidents dalās iespaidos. "Mēs šeit esam pavadījuši astoņus gadus, bet citā ēkas daļā." Džila atzīmēja, ka ģimenes fotogrāfijas, grāmatas un dažas no mājām atvestās mēbeles palīdz viņiem iejusties prezidenta apartamentos. 

Runājot par Baltā nama dārzu, kura tradīciju stiprināja Mišela Obama, Džila to apzinīgi turpina, paspējusi no prezidenta dārza savākt jau kādus zaļumus un dārzeņus, no kuriem daļu nosūtījusi Obamas kundzei. 

Kā solīts, viņa arī turpina mācīt angļu valodu Ziemeļvirdžīnijas koledžā. Doktore Baidena kļuvusi par pirmo prezidenta sievu ASV vēsturē, kura neatsakās no darba, lai pildītu oficiālos pienākumus.

Par mīlestību un atbalstu

78 gadus vecais Džo un 69 gadus vecā Džila kopā ir 43 gadus. Prezidents intervijā atzīmē sievas spēku un izturību: “Visi saka, ka laulība nozīmē dzīvot 50 uz 50, bet es domāju, ka dažreiz ir jābūt 30 uz 70. Paldies Dievam, kad es esmu patiešām nomākts, viņa man vienmēr palīdz, un otrādi. Mēs vienmēr esam viens otru atbalstījuši visā."

Džo priecājas, ka sievai, neraugoties uz viņa ilgo politisko karjeru, izdevies saglabāt savu profesiju. "Viņai ir ļoti svarīgi būt skolotājai, lai gan, kad apprecējāmies, viņa paņēma divu gadu pārtraukumu, jo bērni bija mazi," piebilda prezidents.

"Ir svarīgi, lai viņai būtu kaut kas ļoti būtisks - sava neatkarība. Bet tāpat mēs piedalāmies viens otra sapņos."

Viņš arī uzskata, ka darbs, lai arī cik laika aizņemtu, vienmēr ir ļāvis sievai atgūt spēkus: “Mani pārsteidz tas, cik daudz enerģijas Džila saņem no saviem studentiem. Tā ir iedvesma. Džilai tas sniedz enerģiju!”

Foto: SIPA/Scanpix

Par līdzās būšanu

“Katrs no mums var paveikt savu darbu individuāli, bet ne tik labi kā kopā. Es nedomāju, ka es būtu palicis tik ļoti iesaistīts sabiedriskajā dzīvē. Džila parādījās ļoti svarīgā brīdī un atkal apvienoja manu ģimeni.

Viņa ir līme, kas visu turēja kopā, un es zināju uzreiz, ka vēlos viņu precēt!"

Doktore Baidena papildina vīra teikto par ģimenes dzīvi: “Viss, ko mēs kopā pārdzīvojām, - kāpumi, kritumi un, protams, traģēdijas un zaudējumi - ilustrē to, ka dažkārt tu kļūsti stiprāks sabrukuma mirklī. To mēs cenšamies sasniegt!"

"Nav tā, ka mēs nekad necīnītos un nestrīdētos. Bet man vienkārši ir paveicies,” Džo teica.

"Nu, pēc 43 laulības gadiem, tiešām nav par ko vairs plēsties," Džila piebilst.

Foto: Reuters/AP/Scanpix, AFP/LETA, Itar-Tass/Scanpix

Par nākotni

Baidens jau ir paspējis mainīt sava priekšgājēja skandalozākos lēmumus. Tomēr daudzi joprojām interesējas, kādu viņš redz ASV tuvāko nākotni. "Kā jūs domājat, kāda valsts šajā laikā būs nākamgad?" - vaicāja "People" žurnālisti.

"Es ceru, ka mēs atgriezīsimies normālā stāvoklī, ja runa ir par Covid-19, lai gan tas būs ļoti grūti, ņemot vērā, ka tiek prognozēti vēl 100-150 tūkstoši nāves gadījumu pat ar vakcīnām. Es ceru, ka esam nopietni sākuši popularizēt taisnīguma principus visiem cilvēkiem, lai viņiem būtu pienācīgs darbs un iespējas, lai ekonomika augtu un cilvēki varētu atgriezties pie optimisma savā dzīvē."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu