Eiropieši par atvaļinājumiem gatavi maksāt dārgāk; cerības uz vasaru ļoti lielas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ļoti daudzi eiropieši ar optimistiski raugās nākotnē un cer, ka koronavīrusa pandēmija līdz šā gada vasarai būs pietiekami mitējusies, lai varētu doties kādā ceļojumā. Neraugoties uz neskaidro situāciju, it īpaši Lielbritānijā, miljoniem cilvēku jau ir rezervējuši ceļojumus un par tiem maksā ievērojami vairāk nekā pirms pandēmijas, vēsta CNN.

Lielākais tūrisma operators TUI otrdien publiskotā ziņojumā norāda, ka 2,8 cilvēku jau ir rezervējuši ceļojumu 2021. gada vasarai. Tas gan ir par 44% mazāk nekā 2019. gada vasarā, bet tas ir par piekto daļu vairāk nekā pagājušā gada tūrisma sezonā, kas ilga no jūnija līdz oktobrim.

TUI norāda, ka aptuveni puse no rezervācijām ir pārceltas no pagājušā gada, taču arī jauno rezervāciju apjoms turpina ievērojami pieaugt. Pagājušajā mēnesī jaunu rezervāciju skaits pieauga pat par 70%, salīdzinot ar decembri. Vācijā bāzētā TUI prasa nelielu pirmo iemaksu par ceļojumiem, kā arī piedāvā bezmaksas iespēju mainīt rezervācijas datumu, ja ceļojums ir rezervēts pirms 9. februāra. Tomēr lielai daļai ceļojumu atlaides netiks sniegtas.

TUI vadītājs Frics Jusens norāda, ka, salīdzinot ar veiksmīgo 2019. gada tūrisma sezonu, ceļojumu cenas ir pieaugušas par 20%, tomēr cilvēki ir gatavi maksāt vairāk – tiek norādīts, ka pieprasījums pēc dārgākiem ceļojumiem pieaug, jo cilvēki nevēlas pavadīt vēl vienu vasaru mājās.

“Ceļotāji vēlas atgūt zaudēto, tāpēc viņi ir gatavi un arī maksā vairāk par savām brīvdienām. Eiropas Savienības pilsoņi ir visai labi krājēji, tāpēc varam redzēt, ka pagājušajā vasarā veiktie iekrājumi tiek iztērēti šogad, rezervējot ceļojumus. Es ticu, ka šī būs laba vasara,” sacīja Jusens.

Jusena optimisms saskan ar Pasaules Ceļojumu un tūrisma padomes veikto pētījumu, kurā secināts, ka daudzas lielās tūrisma kompānijas ir ziņojušas par ievērojamu ceļojumu rezervāciju pieaugumu, līdz ar to sagaidāms, ka tūrisma nozare šogad varētu būt labāka nekā pagājusī vasara.

Tomēr šādam optimismam piekrīt ne visi. Jaunie koronavīrusa varianti daudzās valstīs ir likuši no jauna ieviest ceļojumu ierobežojumus un karantīnas prasības, tādējādi radot bažas par gaidāmo atvaļinājumu sezonu. ANO pakļautībā esošā Pasaules Tūrisma organizācija janvārī ziņoja, ka “cerības uz labu tūrisma sezonu aizēno bažas par jauno koronavīrusa mutāciju izplatību”. Tāpat tiek prognozēts, ka 2019. gada apjomus tūrisma nozare varētu sasniegt vien 2023. – 2024. gadā.

Karantīna un dažāda mēroga mājsēdes ir spēkā visā Eiropā, turklāt arvien vairāk tiek ierobežota ceļošana. Lielbritānija otrdien paziņoja, ka spēkā stājas jauni noteikumi 33 valstu pilsoņiem – ieceļojot nepieciešams pavadīt 10 dienas karantīnā viesnīcā, pašiem par to maksājot. Ja tas netiks darīts, draud līdz pat 10 000 mārciņām liels sods un, iespējams, pat cietumsods.

Tomēr cerības rada vakcīnas, kuras varētu palīdzēt atjaunot patērētāju pārliecību un mazināt ceļošanas ierobežojumus.

TUI un citām tūrisma kompānijām ir “laba pārliecība par vakcinācijas programmām”. Februārī “Ryanair” grupas vadītājs Maikls O’Līrijs paziņoja, ka, tiklīdz 50% no iedzīvotājiem Eiropā būs vakcinēti, varēs runāt par iespējamu ierobežojumu mazināšanu, kas varētu pozitīvi ietekmēt tūrisma nozares atgūšanos.

Tomēr paralēli vakcīnām svarīgi ir izveidot uzticamu un par pieņemamu cenu pieejamu testēšanas tīklu, kas ļautu atvērt tūrisma nozari un mazināt karantīnas prasības. TUI norāda, ka šogad cilvēki būs nogaidoši, un, visticamāk, savus vasaras ceļojumus rezervēs pēdējā brīdī, kad būs lielāka skaidrība gan par situāciju pašu mājās, gan par situāciju citās valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu