VNĪ septītajā izsolē izdodas pārdot Rakstnieku poliklīnikas ēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rakstnieku poliklīnikas ēka Raiņa bulvārī 27
Rakstnieku poliklīnikas ēka Raiņa bulvārī 27 Foto: Publicitātes foto

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” izsolē par 2,3 miljoniem eiro nosolīta vēsturiskā ēka Raiņa bulvārī 27, Rīgas centrā, kanālmalā, kur agrāk atradusies Rakstnieku poliklīnika.

Izsolē piedalījās trīs pretendenti.

Kā norāda VNĪ valdes loceklis Andris Vārna, tā ir iespēja dot namam jaunu elpu, iegūtos līdzekļus ieguldot valstij nepieciešamo īpašumu sakārtošanā un mūsdienīgu biroju izveidē. Līgums par nekustamā īpašuma iegādi tiks slēgts tuvākā mēneša laikā.

Ēka VNĪ pārvaldībā nonākusi 2016.gadā un vēsturiski to izmantoja medicīnas iestādes vajadzībām. Īpašums virzīts pārdošanai kopš 2019. gada nogales.

Pārdošanas procesā notikušas 7 izsoles, kas šādu nekustamo īpašumu tirgus realizācijā ir ierasta prakse. 

Vēsturiskā arhitektoniski vērtīgā ēka Raiņa bulvārī 27, Rīgā atrodas 5 minūšu attālumā no Centrālās stacijas netālu no Raiņa bulvāra un Barona ielas krustojuma. Ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tās kopējā platība ir 2697 kvadrātmetri. Ēkas ceturtajā stāvā atrodas balkons ar skatu uz Latvijas Nacionālo operu.

Foto: Publicitātes foto

“VNĪ stratēģijas pamatā ir valsts īpašumu portfeļa ilgtspējīga pārvaldība, tādēļ valsts pārvaldes vajadzībām neizmantoti, tukši īpašumi, kas rada ilgstošus zaudējumus, tiek pārdoti, dodot iespēju to tālākai attīstībai. Vēsturiskā ēka Raiņa bulvārī atrodas izdevīgā vietā un ir piemērota saimnieciskās darbības veikšanai –  dzīvokļu vai biroju ierīkošanai, bet pagraba telpas – ēdināšanas iestādes vajadzībām. Esam gandarīti, ka ir atradies investors, kurš novērtējis ēkas potenciālu. Tā būs iespēja atgriezt namā dzīvību, valstij no atsavināšanas iegūtos līdzekļus novirzot citiem nepieciešamajiem valsts infrastruktūras objektiem,” norāda Andris Vārna.

VNĪ, izvērtējot katra tās pārvaldībā esošā īpašuma attīstības iespējas, veic valsts iestāžu aptauju par īpašumu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju veikšanai. Ja īpašums tiek atzīts par piemērotu valsts pārvaldei, tas tiek pielāgots konkrētas iestādes vajadzībām, ja netiek atzīts par nepieciešamu vai piemērotu attīstīšanai, kā šajā gadījumā, tas tiek virzīts atsavināšanai publiskās izsoles ceļā. Ilgtermiņā VNĪ paredz atsavināt 148 jeb aptuveni trešo daļu tās portfelī esošo īpašumu (ar ēkām un būvēm), kas ļaus iegūtos līdzekļus novirzīt valstij nepieciešamo īpašumu sakārtošanai un mūsdienu prasībām atbilstošu biroju, tostarp centralizēto iestāžu biroju izveidei. Rezultātā ieguvēji ir visi – valsts atbrīvojas no tai zaudējumus nesoša īpašuma, kas valsts pārvaldes vajadzībām nav radis izmantojumu, savukārt pircējs to var iegādāties par tam ekonomiski pamatojamu cenu un, attīstot to, rast īpašumam jaunu lietošanas mērķi.

Pērn VNĪ pārdevis 92 īpašumus par 3,506 miljoniem eiro, tostarp 59 vidi degradējošas būves 28 adresēs,

tajā skaitā 30 A kategorijas, 9 B un 20 C kategorijas graustus.

Nojauktas četras būves divās adresēs. Deviņām ēkām atjaunotas fasādes, jumti un degradācijas pazīmes novērstas, pieci objekti nodoti valdījumā citām publiskajām personām (tsk. biedrībām).

Šobrīd VNĪ aktīvā pārdošanā ir 14 nekustamie īpašumi, tostarp Jūrmalā,  Jelgavā, Daugavpilī, Gulbenē un citviet Latvijā. Visi aktuālie pārdošanas un nomas sludinājumi publicēti uzņēmuma mājas lapas sludinājumu sadaļā.

VNĪ nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1400 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Kapitālsabiedrība šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām.  Kapitālsabiedrība Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēmusi augsto zelta godalgu, apliecinot labu pārvaldību un savas darbības ilgtspēju. VNĪ dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu