Pandēmijas blaknes: kādu būtisku mūsu smadzeņu daļu sāk aizstāt tehnoloģijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete pie datora ar kafijas krūzi rokā
Sieviete pie datora ar kafijas krūzi rokā Foto: Pixabay

Tehnoloģijas ir spieķis, kas mums [ikdienā] palīdz, taču mums nevajadzētu atteikties no spējas pašiem staigāt stabili, tā TVNET žurnālista Mārtiņa Dauguļa raidījumā "Nedēļas fokusā" otrdien norādīja klīniskā un veselības psiholoģe, deju un kustību terapeite Indra Majore-Dūšele.

Speciāliste uzskata, ka tehnoloģijas pamazām aizstāj to mūsu smadzeņu daļu, kura atbildīga par citu cilvēku emocionālo izpausmju atpazīšanu.

Runājot par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz tehnoloģiju izmantošanas paradumiem, Majore-Dūšele uzsver, ka jaunieši tās izmanto, lai iepazītos, savstarpēji komunicētu daudz intensīvāk nekā vecāka gadugājuma cilvēki.

"Taču tad, kad esam dzīvā komunikācijā, mēs iemācāmies saprast, lasīt [citu cilvēku] emocionālo, neverbālo valodu daudz pilnīgākā, integrētā veidā. Ja mēs to aizvien biežāk nedarām, un mēs zinām, ka jaunieši aizvien vairāk pāriet uz savstarpēju komunikāciju ar īsziņu palīdzību, trūkst būtiskas komunikācijas daļas, ko nes ķermenis, [trūkst] intonācijas un mūsu spējas atpazīt un saprast citu cilvēku emocionālās izpausmes un ķermeņa valodu. [..] mēs vairs neizmantojam kaut kādu daļu no komunikācijas spektra, šī daļa iet mazumā," brīdina Majore-Dūšele.

"Tā ir uzbūvētas mūsu smadzenes. Mēs nenodarbinām, neiesaistām kaut kādu mūsu smadzeņu daļu, tāpēc tās funkcijas pārņem blakus esošās smadzeņu daļas. Mums jāatceras, ka tehnoloģijas ir spieķis, kas mums palīdz, taču mums nevajadzētu atteikties no spējas staigāt stabili pašiem," uzsver speciāliste.

Pilnu raidījuma ierakstu iespējams noskatīties šeit:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu