Spiediens uz Lukašenko režīmu jāpastiprina, uzskata Tihanovska (4)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, pirmdien uzturoties vizītē Ženēvā, mudināja starptautisko sabiedrību pastiprināt spiedienu pret Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, lai piespiestu viņu sēsties pie sarunu galda ar opozīciju.

"Mēs esam pārliecināti, ka šis režīms galu galā kritīs, jo spiediens pret to tiks vērsts kā no iekšienes, tā ārpuses," intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Tihanovska.

Viņa arī pauda cerību, ka ANO Cilvēktiesību padomes sēdē, kas notiek Ženēvā, tiks Baltkrievijas jautājumā pieņemta rezolūcija.

Šāda rezolūcija varētu kļūt par pirmo soli ekspertu grupas izveidošanas ceļā, kas izmeklētu cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā, pauda opozicionāre.

Kādā brīdī Minska vairs nespēs  "izvairīties no sarunu sākšanas, lai izkļūtu no šīs plašās krīzes," sacīja Tihanovska.

"Spiediens [pret režīmu] ir jāpastiprina," pārliecināta ir līdere.

Preses konferencē Ženēvā opozicionāre sacīja, ka grasās doties uz ASV, kur cer tikties ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Tihanovska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc velēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērās par nepieredzēti plašu masu kustību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu