BVKB par pamatotām atzinis bažas par tirdzniecības ēku Dzirciema ielā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina
Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina Foto: Evija Trifanova/LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) atzinis par pamatotiem SIA "Lidl Latvija" pieaicināto būvspeciālistu tehniskās apsekošanas atzinumos izdarītos secinājumus, ka pie nelabvēlīgām slodžu kombinācijām var veidoties tirdzniecības ēkas Dzirciema ielā 42, Rīgā, nesošo konstrukciju elementu pārslogošana, atzina BVKB pārstāvji.

Birojā skaidroja, ka ēkas īpašniekam, pasūtot tirdzniecības centra tehniskās apsekošanas atzinumu pirms plānotās veikala pārbūves, tai skaitā, veicot aprēķinus gan pēc pašreiz spēkā esošajiem normatīviem, gan normatīviem, kas bija spēkā projekta izstrādes brīdī 2004.gadā, ēkā konstatētas neatbilstības.

BVKB pagājušā gada nogalē saņēma informāciju no tehniskās apsekošanas atzinuma izstrādātājiem un ēkas īpašnieka par radušos situāciju un iespējamo ēkas bīstamību. Ēka tika apsekota, vizuāli nekonstatējot avārijas vai pirmsavārijas stāvokli.

Vienlaikus pārbaudē birojs iepazinies arī ar Rīgas būvvaldē pieejamo būvprojekta dokumentāciju, izvērtējis ēkas īpašnieka iesniegtos tehniskās apsekošanas atzinumus, kā arī veicis ēkas konstrukciju pārrēķinus, atzīstot par pamatotiem būvspeciālistu tehniskās apsekošanas atzinumos izdarītos secinājumus, ka pie nelabvēlīgām slodžu kombinācijām var veidoties nesošo konstrukciju elementu pārslogošana.

Būvspeciālistu profesionālās darbības uzraudzības ietvaros BVKB ir lūdzis papildu informāciju Latvijas Būvinženieru savienībai. BVKB tuvākajā laikā lems par tālākajām darbībām.

LETA jau ziņoja, ka kopš 6.marta ir slēgts tirdzniecības centrs Dzirciema ielā 42, kur lielākais nomnieks bija "Rimi Latvia".

"Lidl Latvija" pārstāvis Ingars Rudzītis iepriekš apliecināja, ka "Lidl Latvija" ēku Dzirciema ielā 42 iegādājās pagājušā gada pavasarī, ar turpmākiem plāniem to pielāgot "Lidl" veikala vajadzībām.

Pēc viņa teiktā, šogad projekta sagatavošanas darbu laikā secināts, ka ēkas tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs un tā neatbilst spēkā esošo būvnormatīvu prasībām.

""Lidl Latvija", kā atbildīgs ēkas īpašnieks, nekavējoties informēja visus nomniekus par jauno situāciju, un no 6.marta slēdza tirdzniecības centru," sacīja Rudzītis un piebilda, ka turpmākie lēmumi tiks pieņemti pēc detalizētas ēkas stāvokļa pārbaudes.

Savukārt "Rimi Latvia" pārstāve Kristīne Ciemīte aģentūrai LETA norādīja, ka "Rimi Latvia" vairākkārt vērsies pie "Lidl Latvija", kas ir attiecīgā tirdzniecības centra ēkas īpašnieks, lūdzot detalizēti iepazīstināt ar būvinženieru atzinumiem, uz kuriem pamatojoties ēka atzīta par bīstamu izmantošanai, tomēr "Lidl" uz "Rimi" aicinājumiem līdz šim nav atsaucies.

Pašreiz Latvijā vēl nav atvērts neviens no "Lidl" veikaliem. "Lidl Latvija" pārstāvji iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums būs gatavs to darīt, kad valstī uzlabosies epidemioloģiskā situācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu