Nosaukti populārākie vērtspapīri Baltijas valstu investoru vidū

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Akciju tirgus vēsturē 2020.gads paliks atmiņā kā gads, kurā valdīja Covid-19 vīrusa izraisītā nenoteiktība un vēl nepieredzētas svārstības. Tomēr, spītējot pandēmijai, Latvijas un Baltijas iedzīvotāju vidū pieaudzis veikto ieguldījumu apjoms, un visbiežāk darījumi veikti ar uzņēmuma "Tesla" akcijām.

Daudziem investoriem vīrusa izraisītais satraukums lika vilkt paralēles ar 2008.gada finanšu krīzi, tomēr pēc straujās lejupslīdes akciju tirgus tikpat ātri atkopās un pat sāka augt.

Platformas "Luminor Investor" dati liecina, ka

pēc darījumu skaita augšgalā pērn bija uzņēmuma "Tesla" akcijas, kam seko Vācijas elektronisko maksājumu apstrādātājs "Wirecard", viens no pasaulē lielākajiem premium klases automašīnu ražotājiem "Daimler", Covid-19 vakcīnas izgudrotājs - "Pfizer" un ASV tehnoloģiju gigants "Apple".

"Neskatoties uz to, ka Baltijas valstu mājsaimniecības ieguldījumus veic piecas reizes mazāk nekā vidēji citās ES valstīs, "Luminor" klientu aktivitāte 2020.gadā ievērojami pieauga. Viens no iemesliem varētu būt fakts, ka mēs 2019.gada rudenī sākām klientiem piedāvāt vienkāršu, saprotamu un ērti lietojamu ieguldījumu platformu, kas piemērota arī cilvēkiem bez priekšzināšanām," stāsta "Luminor" bankas Uzkrājumu un ieguldījumu produktu attīstības vadītājs Jānis Bebris.

2020.gadā Baltijas investori "Luminor" platformā visapjomīgākos darījumu veica ar ASV elektrisko spēkratu ražotāja "Tesla" akcijām, kopējam darījumu apjomam sasniedzot 21 miljonu eiro. Šis uzņēmumam bija ļoti veiksmīgs gads, jo kopš 2020.gada sākuma "Tesla" akciju vērtība ir palielinājusies deviņas reizes - no 90 dolāriem par akciju līdz 850 dolāriem pašlaik.

Vispopulārāko vērtspapīru, pēc darījuma apjoma, pirmajā trijniekā atrodas arī Vorenam Bafetam piederošā uzņēmuma "Berkshire Hathaway Inc." un ASV tehnoloģiju giganta "Apple" akcijas, ar investoru veiktajiem darījumiem attiecīgi 13 miljonu un 12 miljonu eiro apmērā.

Banka atgādina, ka jebkurš ieguldījums ir saistīts ar risku un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus, tāpēc ieguldītājiem ir rūpīgi jāizvērtē sava finansiālā situācija, lai izprastu saistītos riskus un nodrošinātu savas situācijas atbilstību pirms jebkādu ieguldījumu veikšanas, ieguldījumu pārtraukšanas vai jebkādu darījumu slēgšanas.

Ieguldītājs uzņemas atbildību par pieņemtajiem ieguldījumu lēmumiem, tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas ir jāiepazīstas ar visiem dokumentiem, piemēram, fondu prospektiem, finanšu instrumentu prospektiem, finanšu instrumentu un ar tiem saistīto risku aprakstiem, kā arī ar citiem ieguldītāju aizsardzības dokumentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu