Latvijas sabiedrības digitālās prasmes ir visai zemā līmenī (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Latvijā ir salīdzinoši laba digitālā infrastruktūra, tomēr ir zināmas problēmas ar sabiedrības digitālajām prasmēm, un tās nepieciešams uzlabot. Par to ziņojusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), balstoties uz savu veikto izvērtējumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija tuvāko gadu laikā plāno uzlabot situāciju šajā jomā.

TVNET tiešsaistes žurnāla Klik raidījumā "Nauda runā" Latvijas Bankas padomes padomnieks Andris Strazds atsaucas ne tikai uz OECD veikto pētījumu, bet arī uz citiem pētījumiem, kas veikti saistībā ar Latvijas sabiedrības digitālajām prasmēm. 

“Pētījumi liecina, ka it kā digitālos rīkus izmantojam, bet to darām primitīvām lietām. Piemēram, preču iegāde un ziņu lasīšana internetā Latvijā ir mazāk izplatīta nekā netālu esošajā Polijā. Tas nozīmē, ka mums kaut kādas digitālās prasmes atpaliek,” skaidro Strazds.

Tāpat pētījumos ir secināts, ka Latvijas sabiedrībā ir vājas digitālās prasmes zemāku ienākumu iedzīvotāju slānī.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) raidījumā norāda, ka digitālās prasmes ir bijis karsts diskusiju objekts ekonomikas atveseļošanās un noturības mehānisma kontekstā.

Novērtējumi diezgan skaidri parāda, ka digitālās pamatprasmes ir 43% Latvijas iedzīvotāju, kas kopumā ir salīdzinoši zems līmenis.

“Mūsu ambīcijas ir palielināt šo rādītāju līdz 70% tuvāko sešu gadu laikā, vienlaikus paralēli stiprināt pamatprasmes tajās nozarēs, kas saistāmas ar uzņēmējdarbību, zinātni un izglītību. Tas ir sarežģīts izaicinājums, un esam pārliecināti, ka šeit ir jābūt vienai centralizētai iestādei, kas koordinē digitālo prasmju apgūšanu sabiedrībā,” saka Plešs.

Līdz šim zemais prasmju līmenis ir parādījis, ka atbalsta un citi instrumenti nav līdz galam strādājuši. Tas arī rada jautājumu, kā veicināt motivāciju pieaugušajiem apgūt kaut ko jaunu. Jau šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izvērsusi diezgan plašu tīklu visā Latvijas teritorijā, kur seniori un citi cilvēki var digitāli saņemt dažādus pakalpojumus un apgūt digitālās prasmes.

OECD, ņemot vērā veikto izvērtējumu, Latvijai sniegusi vairākas rekomendācijas. Latvija tiek aicināta virzīt digitālās transformācijas politiku kā prioritāru, veidojot vienotu visas valdības pieeju. Tāpat OECD aicina noteikt un izveidot institucionālus mehānismus, lai koordinētu digitālās transformācijas politiku valdības līmenī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu