CFLA lauž līgumu ar "Daugavpils siltumtīkliem" par 17,5 miljonu eiro vērtās katlumājas izbūvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Aizvadītajā nedēļā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" vēstuli ar lēmumu par neatbilstoši veiktiem izdevumiem, būvējot 17,5 miljonu eiro vērto katlumāju, un paziņojumu par projekta līguma izbeigšanu, apstiprināja CFLA Komunikācijas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Daiga Reihmane.

Neveicot darbības, lai novērstu pārkāpumus iepirkuma procedūrā, uzņēmums faktiski izslēdz iespēju projektu "Siltumcentrāles Nr.3 siltumavota pārbūve un iekārtu uz atjaunojamiem energoresursiem uzstādīšana" finansēt no Eiropas Savienības (ES) fondiem, uzsver CFLA. Aģentūrā atgādina, ka

ES fondu projektos pret krāpšanu un korupciju ir nulles tolerance, un, ja iepirkumā tiek konstatēts interešu konflikts, tiek piemērota finanšu korekcija - šādi izdevumi no ES fondiem netiek atlīdzināti.

Par projektā konstatēto neatbilstību - iepirkuma procedūras pārkāpumiem - būvdarbu līgumam ir piemērojama finanšu korekcija 100% apmērā. Proti, projekta izdevumi nevar tikt segti no ES fondu līdzekļiem.

 Ņemot vērā, ka projekta ieviešanas laikā finansējuma saņēmējs nav ievērojis aģentūras norādījumus un pieļāvis, ka projekta īstenošanā ir iestājušies apstākļi, kas būtiski negatīvi ietekmē specifiskā atbalsta īstenošanu, CFLA no savas puses paziņojusi "Daugavpils siltumtīkliem" par līguma par projekta īstenošanu izbeigšanu. Vēstulē arī norādīts, ka "Daugavpils siltumtīkli" var vērsties CFLA līdz 30.martam un lūgt pārskatīt pieņemto lēmumu, sniedzot pamatojumu.

"Ja šajā termiņā nebūs nesaņemti pamatoti argumenti vai jauna informācija, kas būtu par pamatu sagatavotā lēmuma pārskatīšanai, uzskatāms, ka finansējuma saņēmējs piekrīt CFLA lēmumam un tas stājas spēkā," skaidroja Reihmane.

Projekta kopējās izmaksas aplēstas 17,584 miljonu eiro apmērā. ES atbalsts ir 5,243 miljoni eiro.

"Vai izdosies glābt situāciju, ir jautājums, uz kuru saņemt atbildi nav nemaz tik viegli. Taču uzticēt situācijas glābšanu tiem pašiem, kas to "ievārīja", nedrīkst," komentēja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

Pēc viņa paustā, tiks sasaukta ārkārtas domes sēde, lai izvērtētu situāciju un lemtu ko darīt, jo pretējā gadījumā uzņēmumam var draudēt bankrots vai privatizācija.

Lāčplēsis līguma laušanā un ES finansējuma zaudēšanā vaino "Daugavpils siltumtīklu" valdes locekli Oļesju Duškeviču un pašvaldības izpilddirektori Sabīni Šņepsti. Abas amatpersonas jau kopš vasaras ignorējot CFLA rekomendācijas un objektā turpinās būvdarbi.

Jau vēstīts, ka saistībā ar siltumapgādes uzņēmuma piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu CFLA jau iepriekš aicināja "Daugavpils siltumtīklus" atmaksāt 2,5 miljonu eiro avansu, kas izmaksāts jaunas šķeldas katlu mājas izbūvei.

CFLA iepirkumā "Izmaiņu projekta izstrāde, būvdarbu un autoruzraudzības veikšana jaunas biomasas katlu mājas ar kopējo uzstādīto jaudu 30 MW (ar papildus kondensācijas ekonomaizeru) izveidei Daugavpilī" konstatējusi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumu - interešu konfliktu. Proti, CFLA noskaidrojusi, ka eksperts, kurš tika pieaicināts iepirkuma procedūras laikā iesniegto piedāvājumu vērtēšanai, no 2018.gada augusta līdz 2020.gada maija beigām bijis SIA "Steel Pro" tehniskais direktors. Savukārt "Steel Pro" ir katlu mājas būvnieku, piegādātāju apvienības "Axis Filter" dalībnieka UAB "Axis Tehnologies" apakšuzņēmējs, izgatavojot būvuzņēmējam iekārtu vai tās daļu.

Ņemot vērā, ka iepirkumu komisijas eksperti nedrīkst pārstāvēt iepirkuma kandidāta vai pretendenta intereses, šajā gadījumā CFLA saredz interešu konfliktu. Tāpēc CFLA aicina "Daugavpils siltumtīklus" lauzt līgumu ar būvniekiem, rīkot jaunu iepirkumu un atmaksāt saņemto 2,5 miljonu eiro avansu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu