ES piedāvā Turcijai jaunas iniciatīvas migrācijas un tirdzniecības jomās (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti pie Turcijas-Grieķijas robežas. Ilustratīvs foto
Migranti pie Turcijas-Grieķijas robežas. Ilustratīvs foto Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien piedāvājuši Turcijai jaunas iniciatīvas sadarbības veicināšanai migrācijas un tirdzniecības jomās pie nosacījuma, ka attiecības saglabājas mierīgas.

ES līderu paziņojumā pēc virtuālā samita norādīts, ka ES ir gatava apspriest Turcijas un ES muitas savienības modernizēšanu pie nosacījuma, ka "pašreizējā deeskalācija saglabāsies".

ES līderi arī pauda gatavību stiprināt sadarbību mobilitātes veicināšanai, ar ko varētu būt domāta iespējamā vīzu režīma liberalizācija.

Turcija pērn izraisīja spriedzi attiecībās ar ES dalībvalstīm Grieķiju un Kipru jautājumā par jūras robežām un dabasgāzes rezervēm Vidusjūras austrumos.

ES sākotnēji draudēja Turcijai ar sankcijām, bet gada beigās attiecības uzlabojās.

"Mēs aicinām Turciju atturēties no jaunām provokācijām," paziņoja ES līderi. Ja Ankara izvēlēsies pretējo ceļu, ES izmantos savā rīcībā esošos instrumentus, norādīts paziņojumā.

"Pēdējā mēneša laikā mēs esam pieredzējuši pozitīvu virzību (..), bet situācija saglabājas trausla," pirms sarunām sacīja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

ES līderu paziņojums liecina, ka ES dalībvalstis arī uzticēs Eiropas Komisijai (ES) sagatavot priekšlikumu papildu līdzekļu piešķiršanai Turcijai sīriešu bēgļu atbalstam.

Saskaņā ar ES un Turcijas 2016.gada vienošanos, pateicoties kurai ievērojami samazinājās nelegālo imigrantu plūsma uz Eiropu, Ankara piekrita uzņemt atpakaļ migrantus, kam nav tiesību uz starptautisku aizsardzību. Apmaiņā pret to ES piekrita atvēlēt sešus miljardus eiro palīdzībai Turcijai migrantu izmitināšanai.

Taču tiesību aizstāvju organizācijas norāda, ka vienošanās atstājusi katastrofiskas sekas uz migrantiem, kam nepieciešama aizsardzība.

Neskatoties uz pozitīvajām vēsmām ES un Turcijas attiecības, bloka līderi pauda bažas par varasiestāžu vēršanos pret politiskajām partijām un medijiem Turcijā.

"Mēs turpināsim uzmanīgi sekot līdzi situācijai," paziņoja ES dalībvalstu līderi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu