Ķīna nosaka sankcijas ASV un Kanādas pilsoņiem (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, ASV prezidents Džo Baidens.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Gil Corzo, Ink Drop, zef art/Shutterstock. Kolāža: TVNET

Ķīna sestdien noteikusi sankcijas diviem ASV pilsoņiem un vienam Kanādas pilsonim, kā arī Kanādas parlamenta komitejai, atbildot uz sankcijām, ko abas valstis šonedēļ noteica Ķīnas amatpersonām saistībā ar represijām pret uiguru minoritāti Siņdzjanas provincē.

Pekinas sankcijas vērstas pret diviem ASV Starptautiskās reliģiskās brīvības komisijas locekļiem - Geilu Menšinu un Toniju Perkinsu, kā arī pret Kanādas parlamenta deputātu Maiklu Čonu un Kanādas parlamenta cilvēktiesību komiteju.

Ķīnas Ārlietu ministrija apsūdzējusi ASV un Kanādu, ka to noteiktās sankcijas pret Pekinu "balstās uz baumām un dezinformāciju".

Sankcijām pakļautajām fiziskajām personām aizliegts slēgt darījumus ar Ķīnas pilsoņiem un institūcijām. Kā paziņojusi ministrija, tām "jāpārtrauc politiska manipulācija jebkādos ar Siņdzjanu saistītos jautājumos un jebkāda iejaukšanās Ķīnas iekšējās lietās, ja tās nevēlas apsvilināt pirkstus".

Kā ziņots, Eiropas Savienība, Lielbritānija, ASV un Kanāda šonedēļ noteica sankcijas vairākiem Siņdzjanas politiskās un ekonomiskās hierarhijas pārstāvjiem, reaģējot uz  informāciju par uiguru tiesību apspiešanu šai provincē, savukārt Pekina drīz pēc tam paziņoja par atbildes soļiem pret ES un Lielbritānijas pilsoņiem. 

Pēdējo gadu laikā tūkstošiem uiguru snieguši liecības par ieslodzīšanu internēšanas nometnēs, ko eksperti vērtē kā minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņu. Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Sjiņdzjanas iedzīvotāji tiek nodarbināti piespiedu darbā, bet sievietes pakļautas piespiedu sterilizācijai.

Savukārt Ķīnas valdība apgalvo, ka nometnes, kurās kopš 2017.gada pabijuši vairāk nekā miljons cilvēku, esot "profesionālās apmācības centri" un to mērķis ir izskaust ekstrēmismu un terorismu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu