CDC bijušais direktors: "Es domāju, ka SARS-CoV-2 ir pasprucis no laboratorijas" (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Roberts Redfīlds
Roberts Redfīlds Foto: Reuters/ScanPix

ASV Slimību kontroles un novēršanas centra (CDC) bijušais direktors Roberts Redfīlds intervijā ar izdevumu “CNN” paziņojis, ka koronavīruss ir izbēdzis no laboratorijas, tomēr pierādījumus tam nespēj sniegt. 

Roberts Redfīlds uzskata, ka jaunais koronavīruss izbēdzis no laboratorijas Uhaņā. Tiesa, daudzi eksperti šādu teoriju uzskata par maz ticamu. 

Intervijā ar “CNN”, kas tika publicēta 26. martā, Redfīlds uzsvēra, ka tas ir tikai un vienīgi viņa personīgais viedoklis. Viņš arī nesniedza nekādus pierādījumus, kas šo viedokli balstītu. 

“Man ir tiesības uz savu viedokli. (..) Citi cilvēki tam netic, tas nekas. Zinātne beigu beigās visu atklās,” viņš teica. 

SARS-CoV-2 izcelsme joprojām nav īsti skaidra, un zinātnieki par to aktīvi diskutē. Daži eksperti uzskata, ka vīrusa izcelsmes avotu nekad neizdosies uzzināt. Ideja, ka vīruss ir pasprucis no laboratorijas, radās jau pašā pandēmijas sākumā. Cilvēki norādīja uz Uhaņas Virusoloģijas institūtu, kurā aktīvi tiek pētīti koronavīrusi. 

Par spīti šīm bažām, joprojām lielākā daļa zinātnieku izskata, ka vīruss ir radies un izplatījies dabiskā ceļā, no sikspārņiem nonākot kādā citā dzīvniekā un no tā savukārt cilvēkā. Pasaules Veselības organizācija nesen paziņoja, ka piekrīt šai hipotēzei, uzskatot, ka vīruss no sikspārņiem citos dzīvniekos nonāca Ķīnas savvaļas fermās. 

Redfīlds savukārt teica, ka netic šai teorijai.

“Parasti, kad patogēns no dzīvnieka nonāk cilvēkā, ir vajadzīgs krietns laiks, lai tas “izdomātu”, kā efektīvāk izplatīties cilvēku vidū. Manuprāt, tas viss neveido nekādu bioloģisku jēgu,” stāstīja Redfīlds. 

Bijušais Slimību kontroles un novēršanas centra direktors gan nesaka, ka SARS-CoV-2 ir radīts mākslīgi, kas ir vēl viena sazvērestības teorija. Viņš uzskata, ka tas vienkārši pasprucis no turienes. 

Tiesa, daži eksperti ir novērojuši, ka SARS-CoV-2 genoms ir ģenētiski citāds nekā citiem koronavīrusiem, kas pētīti Uhaņas laboratorijā. 

“SARS-CoV-2 vīrusam ir dažas atslēgas atšķirības specifiskos gēnos, kas iepriekš identificēti citos koronavīrusos – tajos, ar kuriem pētnieki strādā šajā laboratorijā. Tāpēc ir maz ticams, ka vīruss ir nācis no laboratorijas,” jau aprīlī skaidroja pētnieki. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu