Virs Klusā okeāna novērots visu laiku aukstākais vētras mākonis (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Simon Richard Proud / Geophysical Research Letters

Jaunā pētījumā aprakstīts vētras mākonis, kurš virs Klusā okeāna izveidojās 2018. gadā un nu ir sasniedzis aukstāko jebkad novēroto temperatūru. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”, rakstīts, ka vētras mākoņa augša ir par aptuveni 30 grādiem pēc Celsija aukstāka, nekā vētras mākoņiem parasti mēdz būt. 

Vētras “briesmonis” 2018. gada 29. decembrī parādījās Klusajā okeānā 400 kilometru uz dienvidiem no Nauru. Tā mākoņu temperatūra tika uztverta ar infrasarkanajiem sensoriem, kas atrodas uz ASV satelīta “NOAA-20”. Pašā vētras mākoņa augšdaļā izdevās reģistrēt mīnus 111 grādu pēc Celsija zemu temperatūru, kas ir zemākā jebkad iepriekš reģistrētā temperatūra vētras mākonī. 

Vētras parasti izplešas laktas formā, kad sasniedz Zemes atmosfēras apakšējo slāni troposfēru. Tomēr, ja vētrai ir liels spēks, tā var iekļūt nākamajā stratosfēras slānī. Šo fenomenu dēvē par “augšdaļas pārsniegšanu”, un tā laikā vētras mākoņi nokļūst lielā augstumā, kur ir ļoti auksts. 

Šis fenomens norisinās samērā bieži. Mākoņi ar katru kilometru, paceļoties stratosfērā, atdziest par aptuveni 7 grādiem pēc Celsija, vēsta “BBC”. 

Tomēr šī vētra ir īpaši spēcīga. 

“Šī vētra sasniedza bezprecedenta temperatūru, kas pārsniedz to, kuru var izmērīt ar satelīta sensoriem. Mēs arī noskaidrojām, ka šādas zemas temperatūras kļūst aizvien biežākas,” paziņojumā teica pētījuma galvenais autors Saimons Prauds. 

Pēdējos trīs gados zinātnieki ir reģistrējuši tikpat daudz ļoti zemu temperatūru mākoņos kā 13 gados pirms tam. 

“Tas ir svarīgi, jo vētras ar aukstākiem mākoņiem mēdz būt negantākas un bīstamākas cilvēkiem uz Zemes krusas, zibens un vēja dēļ,” piebilda Prauds. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu