Baidens izziņo $2,3 triljonu vērtu infrastruktūras attīstības plānu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: AP Photo/Evan Vucci

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja par infrastruktūras attīstības plānu 2,3 triljonu ASV dolāru apmērā, un tehnoloģiju uzņēmumu akcijas pēc šī paziņojuma pieauga.

Baidens savā runā Pitsburgas pilsētā solīja, ka šī infrastruktūras attīstības programma radīs miljoniem darbavietu, atdzīvinās ekonomiku un palīdzēs ASV konkurēt ar Ķīnu.

"Tā ir lielākā investīcija amerikāņu darbavietās kopš Otrā pasaules kara. Tā radīs miljoniem darbavietu, labi apmaksātu darbavietu. Tā audzēs ekonomiku, padarīs mūs konkurētspējīgākus pasaulē, veicinās mūsu nacionālās drošības intereses un noliks mūs tādā pozīcijā, lai mēs nākamajos gados uzvarētu globālā konkurencē ar Ķīnu," sacīja Baidens.

Viņš sacīja, ka ASV "nevar kavēties ne minūti", lai atjaunotu savu infrastruktūru.

Baidens savā runā uzstāja, ka viņam nav "nekā pret miljonāriem un miljardieriem", pēc ziņām, ka viņš iecerējis finansēt šo plānu, paceļot uzņēmumu ienākuma nodokli no 21% līdz 28% un paaugstinot nodokļus turīgajiem amerikāņiem.

"Tas nenozīmē kādu sodīt. Man nav nekā pret miljonāriem un miljardieriem. Es ticu amerikāņu kapitālismam," teica Baidens. Viņš sacīja, ka tādas lielas ASV kompānijas kā "Amazon" izmanto likumu nepilnības, lai nemaksātu "ne penija" kā federālo ienākuma nodokli, un "tas ir nepareizi".

Baidens sacīja, ka pēc uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšanas līdz 28% tas tomēr būs zemāks, nekā tas bija gandrīz 70 gadus laikā starp Otro pasaules karu un 2017.gadu. 

"Nevienam, kurš nopelna mazāk par 400 000 dolāru [gadā], federālie nodokļi nepieaugs, punkts," teica Baidens.

ASV Tirdzniecības palāta atbalstīja infrastruktūras attīstības plānu, bet raksturoja Baidena ierosinājumu par tā finansēšanu kā "bīstami nesaprātīgu".

Plāns paredz veikt plašas investīcijas infrastruktūrā astoņu gadu gaitā. 620 miljardi dolāru no tā paredzēti transporta infrastruktūrai, uzlabojot 20 000 kilometru autoceļu, remontējot tūkstošiem tiltu un divkāršojot finansējumu sabiedriskajam transportam.

"Šodien es nācijai ierosinu plānu, kas atalgo darbu, nevis tikai atalgo bagātību.

Tas veido taisnīgu ekonomiku, kas katram dod iespēju gūt panākumus. Tas radīs stiprāko, elastīgāko, inovatīvāko ekonomiku pasaulē," sacīja Baidens.

Par jauno izdevumu ofensīvu paziņots neilgi pēc tam, kad ASV pieņēma 1,9 triljonus dolāru vērtu ekonomikas stimulēšanas plānu, lai ASV ekonomika atkoptos pēc Covid-19 krīzes. 

Ir gaidāms, ka par jauno plānu būs sīva cīņa Kongresā, kur demokrātiem ir neliels vairākums un pastāv spēcīga republikāņu opozīcija.

Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels sacīja, ka jaunais Baidena plāns ir tikai “Trojas zirgs” nodokļu pacelšanai.

Plānu ir kritizējuši pat daži Demokrātu partijas progresīvā spārna pārstāvji, tostarp Pārstāvju palātas kongresmene Aleksandrija Okasio-Kortesa, kura sacīja, ka šai izdevumu paketei "jābūt daudz lielākai".

Iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka nodokļu pacelšana "izpostīs ASV apstrādes rūpniecību",  un raksturoja ierosināto likumdošanu kā vienu no "vēsturē lielākajām sev nodarītajām ekonomiskajām brūcēm".

Jaunajā plānā arī solīts "aizšķilt elektromobiļu revolūciju", izveidojot 500 000 elektromobiļu lādētāju tīklu, nomainot 50 000 dīzeļa automašīnu un paātrinot pāreju uz zaļāku ekonomiku, kas padarītu infrastruktūru elastīgāku pret klimata izmaiņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu